aanmeld knop
dot

Pretecho of gewone echo van je baby laten maken, waar?

davinci.jpg
Gedurende een zwangerschap worden er in Nederland meestal ‘slechts’ twee echo’s van je baby gemaakt. Een zogenaamde ‘termijn echo’ om te bepalen hoe ver de zwangerschap gevorderd is en een echo om de groei van de baby te controleren. Veel ouders vinden dit te weinig omdat ze graag zien hoe de baby zich ontwikkelt. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om, gedurende de zwangerschap, een of meerdere pretecho’s te laten maken.

Tot aan de vijftiende week van de zwangerschap groeien alle baby’s (ongeveer) even snel, daarom is een termijn-echo tot vijftien weken zeer betrouwbaar. Er kan dan nauwkeurig worden vastgesteld hoe ver de zwangerschap gevorderd is en rond welke datum de bevalling verwacht mag worden. Een echo tijdens de zwangerschap is een bijzondere opname omdat je een afbeelding van je nog ongeboren kind kunt zien. Na de vijftiende week ontwikkelt het kindje zich meer in zijn of haar eigen tempo. De meeste ouders willen graag meer echo’s dan de twee echo’s die door de verzekeraar vergoed worden. Het levert tegenwoordig dan ook bijzondere beelden op, waarop veel meer te zien is dan vroeger. Waar kun je een pretecho laten maken? Wat zijn de tarieven? En hoe maken ze een echo?

Pretecho laten maken

Al heel wat jaren kun je zogenaamde pretecho’s laten maken. Dit zijn gewone, echte echo’s, maar ze worden voornamelijk voor het plezier gemaakt. Er wordt vooral gestreefd een zo mooi mogelijke echo te maken. Vandaar de naam ‘pretecho.’ Soms worden deze extra echo’s gemaakt om de ouders gerust te stellen dat alles goed is, maar niet op advies van een medicus. Echografie waar geen medische reden aan ten grondslag ligt en wat daardoor buiten de verzekering valt, is voor kosten van de ouders. Er zijn veel echografische praktijken waar je een echo kunt laten maken. Tegenwoordig heb je de keus uit 2D, 3D en 4D echo’s. De 4D echo is eigenlijk een filmpje, samengesteld uit een reeks echografische 3D beeldopnames van de baby, die achter elkaar staan. 4D is eigenlijk een vreemde benaming. De pretecho’s kunnen op foto’s of DVD geleverd worden. Het zijn blijvende herinneringen aan de zwangerschap. Tot aan de 26e week van de zwangerschap kan de baby volledig op de echo te zien zijn, daarna wordt het moeilijker om de hele baby in het beeld te vangen. Dan is het dus nog wel mogelijk om bijvoorbeeld alleen het hoofdje en de schouders op een echo te zetten, of andere lichaamsdelen, zoals handjes of voetjes.

Echo, hoe werkt het?

Een echo van de baby laten maken is een spannende belevenis en vaak is het ook ontroerend om je ongeboren kindje te zien. Tegenwoordig zijn de echo’s door moderne technieken vaak zo mooi, dat het extra bijzonder is geworden om een echo van je ongeboren kind te laten maken. De echo kan via de buik gemaakt worden, of vaginaal. De vaginale echo geeft over het algemeen een nog scherper beeld. Bij een echo worden ultrasone geluidsgolven uitgezonden. Ze kaatsen terug en zetten het geluid om in beeld. De geluidsgolven zijn zo hoog dat het menselijk oor ze niet kan horen. Op dezelfde manier kunnen dolfijnen geluidsgolven uitzenden om voorwerpen op afstand te kunnen traceren.

Is een echo schadelijk voor de baby?

Omdat een echo gemaakt wordt met ultrasone geluidsgolven, is er al veel onderzoek gedaan naar schadelijke gevolgen, bijvoorbeeld voor het gehoor van de baby. Tot nu toe is het niet aangetoond dat een echo schadelijk is voor de baby. Toch zijn er mensen die overtuigd zijn dat een echo wel schadelijk kan zijn voor het gehoor van de baby. Als je er aan twijfelt overleg dan met een arts of verloskundige voordat je een pretecho laat maken.

Pretecho, wat kost het om een echo te laten maken?

De prijzen verschillen nogal, afhankelijk van de gebruikte techniek en of het op dvd gezet wordt of op foto, et cetera. Vergelijk vooraf de tarieven van verschillende praktijken waar echo’s worden gemaakt.


Tags: pretecho, echo, zwangerschap, baby, prijs
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving