aanmeld knop
dot

Gehaktballen maken, recepten

Diner.jpg
Gehaktballen zijn vast en zeker al zo oud als de wereld. Altijd lekker bij een stamppot of op een broodje. Je kunt gehaktballen maken van rundergehakt, varkensgehakt, half om half, kalfs- of lamsgehakt of schapengehakt. Ook een gehaktbal van kippengehakt smaakt prima. In dit recept wordt het recept van de gewone ´Hollandse´ gehaktbal beschreven. Hoe maak je een gehaktbal?

Gehaktballen, hoe maakt je die? Om een lekkere gehaktbal te maken heb je voor dit [B]recept [/B] als basis uiteraard gehakt nodig. Kies voor niet te vet gehakt. Je herkent vet gehakt aan de kleur. Lichtgekleurd gehakt bevat vaak meer vet dan rood gehakt. Rundergehakt is prima als basis voor het maken van gehaktballen. Maar ook schapenvlees of kippengehakt wordt  regelmatig gebruikt voor het maken van gehaktballen. U kunt ook verse gehakt laten draaien door de slager. Kies dan voor mooi vlees waar u gehakt van laat draaien. U weet dan zeker dat u vers vlees krijgt. Wat heeft nodig voor het maken van gehakt? Gehaktballen zijn er in vele soorten en maten, maar voor de gewone Hollandse gehaktbal heeft u het volgende nodig voor ongeveer 4 a 5 (eventueel 6 kleinere ballen) gehaktballen:

  • 500 gram gehakt
  • 1 Ui (middelmaat)
  • 1 Rauwe ei
  • 2 a 3 beschuiten
  • 1 Mespuntje mosterd
  • Nootmuskaat (ongeveer een mespuntje)
  • Zout en peper naar smaak (of een zakje kant en klare gehaktkruiden)
  • Eventueel paneermeel voor de buitenkant van de gehaktballen

Gehaktballen maken
Om de gehaktballen te maken heb je verder een schaal nodig, een koekenpan en wat boter om de gehaktballen in te braden. Je kunt ook kiezen voor margarine of een combinatie van margarine met wat boter. Van gehaktballen hou je geen lekkere just over, dus het braadvet wordt na afloop weggegooid.

  • Was de handen en leg de gehakt in een schaal
  • Sla het ei stuk op de rand en gooi het bij de gehakt
  • Snipper de uit in kleine stukjes en meng dit door de gehakt (de ui mag middelgroot of eventueel groter zijn, maar mag niet gaan overheersen)
  • Voeg het mespunt mosterd toe (naar smaak eventueel wat meer)
  • Voeg het zakje gehaktkruiden toe, of het zout en de peper naar smaak
  • Wrijf de beschuiten boven de schaal tegen elkaar, zodat ze tot gruis verkruimelen
  • Kneed alles door elkaar met je handen of gebruik er een vork voor. Met de blote handen is makkelijker.  Wel goed de handen wassen voor en na het maken van de gehaktballen.
  • Als de gehakt te vochtig is om ballen van te draaien, voeg dan meer beschuit toe. Je kunt het beschuit ook vervangen voor witbrood wat in melk vochtig gemaakt is, maar let op dat de gehakt niet te kleverig wordt. Voeg dan alsnog beschuitkruim of paneermeel toe, om het vlees kneedbaar te maken
  • Als de gehakt niet meer aan je vingers kleeft maar als een soort soepele klei aanvoelt, is het goed
  • Verdeel de gehakt in ongeveer gelijke delen. Als je 5 gehaktballen wilt maken, dan 5 delen, als je er 6 wilt maken, dan 6
  • Draai gehaktballen van ongeveer gelijke grootte van de delen
  • Maak de gehaktballen niet te groot, dan garen ze slecht
  • Maak de gehaktballen niet te klein, dan worden ze te hard
  • Wil je ze een beetje gepaneerd? Rol ze dan door paneermeel heen
  • Bak de ballen bruin in de pan met boter
  • Bak de gehaktballen bruin aan weerszijden Zet het vuur laag zodra ze bruin zijn
  • Keer de gehaktballen regelmatig met lepels of houten spatels

Als je gehaktballen zacht van structuur wilt, voeg dan een kopje warm (niet heet) water toe en zet een deksel op de pan (in 20 minuten tot 30 minuten garen). Wilt je ze juist met een beetje stevige buitenkant, gooi dan geen water in de pan en zet er ook geen deksel op. Als ze vanbinnen lichtbruin zijn, zijn ze gaar (duurt zonder deksel ongeveer 30 minuten tot 45 minuten). Eet de gehaktballen met jus (uit een pakje) en bijvoorbeeld een lekkere stamppot. Jus kunt u maken van een kant en klaar zakje jus, omdat je van gehaktballen geen jus hebt. Een gehaktbal is ook lekker op brood met mayonaise, ketchup, augurk en tomaat met uitjes. Ook is een gehaktbal erg lekker met pindasaus.

Gehaktballen met knoflook en peterselie
Om gehaktballen met knoflook en peterselie te maken, ga je precies hetzelfde te werk als bij de gewone gehaktbal, alleen voeg je er dan veel knoflook en wat fijngehakte peterselie aan toe. Laat de nootmuskaat achterwege. Verse knoflook die je uitknijpt met een knoflookpers, is het lekkerste. Was de peterselie zorgvuldig (een half bosje ongeveer) en hak de peterselie fijn. Meng de peterselie met de knoflook door het gehakt en braadt de gehaktballen in de pan. Veel knoflook mag best. Deze gehaktballen zijn ook lekker met een knoflooksaus of yoghurtsaus met knoflook. Ook deze gehaktballen kan je op brood eten, met sla, augurk, ketchup, sla en mayonaise., of gewoon lekker bij aardappelen en groenten.


Tags: gehaktballen, recept, recepten, hollandse gehaktballen
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving