aanmeld knop
dot

Zelf gifvrije cosmetica maken

dreamstime_xs_23388860.jpg
Tegenwoordig letten we steeds beter op wat we eten. We weten inmiddels dat bepaalde E-nummers en toevoegingen in onze voeding niet gezond zijn en dus proberen we die zoveel mogelijk te vermijden. Ook kiezen we steeds vaker voor biologisch. Maar heb je wel eens stilgestaan bij je cosmetica producten? Ook daar kunnen namelijk veel onnodige toevoegingen inzitten.

De Huid  

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en het absorbeert ongeveer 60% van de stoffen die op de huid worden aangebracht. Je kunt je dus voorstellen dat je op jaarbasis behoorlijk wat schadelijke stoffen binnenkrijgt via je huid, Ons lichaam herkent deze vreemde stoffen niet en kan hier een reactie op geven. Hierdoor kan er behoorlijk wat schade aangericht worden. De gevolgen kunnen o.a. zijn : 

  • Allergieen
  • Puistjes
  • Hormonale schommelingen
  • Problemen met de vruchtbaarheid 
  • Kankerverwekkend 

Ongemerkt gebruik je meer producten dan je denkt. De gemiddelde man gebruikt al gauw 6 producten per dag en vrouwen meestal nog meer. Neem maar eens een kijkje in je badkamerkastje om te zien wat je dagelijks gebruikt, zoals shampoo, douchegel, tandpasta, bodylotion, deodorant, gezichtsreiniging, dag en nachtcrème , make-up , nagellak, nagellak remover enzovoorts. Dat is nog best schrikken als je al die producten bij elkaar optelt. Tijd om je badkamer te detoxen dus.

 

Enkele schadelijke stoffen die vaak in cosmetica gebruikt worden

 

Parabenen : 

Dit zijn conserveermiddelen die gebruikt worden om je product langer houdbaar te maken.De reden dat ze hiervoor gebruikt worden is omdat ze bacterieen en schimmels doden. Fijn dat het een product zolang goed houd, maar voor je lichaam is het minder fijn. Je hebt verschillende soorten parabenen zoals : methylparaben, isobutylparaben, butylparaben, ethylparaben en propylparaben. Ze kunnen bijna in elk verzorgingsproduct voorkomen en kunnen ernstige gezondsheidsproblemen veroorzaken. Ook worden parabenen in verband gebracht met huidveroudering. Dan denk je dat je goed bezig bent met je anti-aging cream, maar als je product parabenen bevat kun je het beter laten staan. 

 

Minerale Olieen : 

Minerale olie wordt ook wel paraffine liquidum, petrolatum, vaseline of petroleun genoemd.

Ze zijn afkomstig uit de petrochemische industrie. Deze olien sluiten de huid af waardoor de huid niet kan ademenen en je hem als het ware verstikt.

Ze worden veel gebruikt in lipproducten zoals labello en babyproducten. Ben je verslaafd aan labello? Dat komt dus door de minerale olie. Je lippen zijn droog, je smeert ze in met dus bijvoorbeeld labello, je sluit je lippen hierdoor volledig af van zuurstof waardoor je vochthuishuishouding ontregeld raakt. Gevolg? nog drogere lippen waardoor je weer opnieuw wilt smeren. Gemiddeld `eet` een vrouw zo`n 2 tot 4 kilo aan lipproducten in haar leven.  

 

PEG`s :

Dit staat voor polyethyleen glycol, een synthetisch ingredient meestal gevolgd door een nummer. PEG 4-200

Hoe hoger het nummer hoe sterker. PEG`s worden gebruikt als emulgator in o.a. reinigingproducten.

Bij de productie van PEG`s kan er dioxaan ontstaan. Dit is zeer giftig en kan allergische reacaties en eczeem veroorzaken.  

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) :

Sls is een zeer agressieve reiniger. Het wordt in heel veel verzorgingsproducten toegepast omdat het een product zo `lekker` laat schuimen. Je vindt het o.a. in douchegels, shampoos, handzeep, badschuim, gezichtsreinigers, en tandpasta. SLS kan via de huid makkelijk opgenomem worden en komt in je bloedbaan terecht. het kan voor allerlei irritaties zorgen aan je longen, huid en ogen. 

 

Aluminiumzouten : 

Aluminiumzouten verminderen de zweetproductie en verkleinen de huidporien. Het kan de huid sterk irriteren omdat aluminiumzout en vocht samen zoutzuur kunnen vormen. Een aantal jaar geleden werd deze stof gelinkt aan borstkanker, maar dat is niet bewezen. Aluminiumzouten komen voornamelijk voor in deodorant. 

 

Dit is nog maar een greep uit schadelijke stoffen die in cosmetica kunnen zitten. Het loont dus de moeite om op de etiketten van je verzorgingsproducten te kijken. Toch is dit vaak lastig omdat er zoveel ingewikkelde namen op staan zodat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

 

Zelf cosmetica maken?

Gelukkig hoeven we onszelf niet meer te vergiftigen om mooi te zijn. Er komen steeds meer cosmeticamerken bij die gifvrije en natuurlijke producten op de markt brengen. Misschien heb je er nog nooit aan gedacht maar je kunt ook heel makkelijk zelf je verzogingsproducten maken. Puur natuur.

Het is leuk, makkelijk en goedkoop, sommige ingrediënten heb je misschien gewoon in je keukenkastje staan.  Door het zelf te maken weet je tenminste zeker wat er allemaal in je product zit en dat het geen schadelijke stoffen bevat. Wil je graag aan de slag maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Kijk eens op deze site. Er bestaat zelfs een e-book met meer dan 75 makkelijke recepten om zelf je gifvrije pure cosmetica te maken.

 

Cosmetica in de 17e eeuw.
Cosmetica in de middeleeuwen 13e en 14e eeuw.
Cosmetica in de Middeleeuwen 15-16e eeuw
Cosmetica in het Oude Egypte.
De geschiedenis van cosmetica in het oude Griekenland.


Tags: zelf gifvrije cosmetica maken, pure cosmetica, diy cosmetica, natuurlijke huidverzorging, parabenen
Artikel geschreven door: Mary Anne.
Publicatie datum: 2017-11-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving