aanmeld knop
dot

10 tips om een opgeblazen buik te verhelpen

buikpijn.jpg
Een opgeblazen buik is een vervelend en veel voorkomend probleem. Je voelt je ongemakkelijk , oncomfortabel , onaantrekkelijk en bovendien kan het ook nog eens pijnlijk zijn. Een opgezette buik is geen op zich zelf staande kwaal , maar is vaak een symptoom van een onderliggend probleem. Het is dus belangrijk de oorzaak op te sporen.

De oorzaken van een opgeblazen gevoel:

Er kunnen meerdere oorzaken aan een opgeblazen buik ten grondslag liggen maar bijna altijd heeft het te maken met je spijsvertering. Misschien herken je sommige van de gezondheidsproblemen die bij jou een opgezwollen buik veroorzaken.

  • Stress en spanning
  • Prikkelbare darm syndroom
  • Glutenintolerantie
  • Teveel lucht inslikken
  • Constipatie
  • Voedselallergie
  • Slecht kauwen
  • Alcohol
  • Te weinig drinken
  • Ongezonde voeding

Tip 1

Probeer stress en spanning zoveel mogelijk te vermijden.  Chronische stress heeft veel meer impact op je lichaam dan je zou denken en helaas uit zich dit vaak in maag en darmklachten. Zorg er dus voor dat je je rust pakt en iets doet wat je leuk vindt en ontspant. Een stukje wandelen of fietsen doet vaak wonderen. Niet alleen maakt het je hoofd lekker leeg, maar door te bewegen komen ook je darmen in beweging waardoor ze beter hun werk kunnen doen.  

 

Tip 2

Neem dagelijks probiotica . Belangrijk voor de spijsvertering is een gezonde darmflora. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de balans niet optimaal en hebben de `slechte` bacteriën de overhand gekregen.  PDS gaat vaak gepaard met een combinatie van een opgeblazen gevoel, pijn in de buik, diarree of juist constipatie. Ook kun je daarnaast last hebben van winderigheid of boeren. Dagelijks kefir of probiotica capsules kunnen helpen.

 

Tip 3

Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel kan het zijn dat je overgevoelig bent voor gluten. Gluten zijn eiwitten in granen zoals gerst, rogge en tarwe. Steeds meer mensen kunnen deze gluten niet goed verdragen. Gluten zitten o.a. in brood, pasta, koekjes, ontbijtgranen etc.  Dus als je gluten niet goed verdraagt doe je er goed aan deze te vermijden.

 

Tip 4

Let op dat je goed kauwt en langzaam eet. Tijdens het eten kun je anders veel lucht binnenkrijgen wat voor een opgeblazen gevoel zorgt. Probeer ook eens op je ademhaling te letten. Met name als je gestrest bent haal je vaak verkeerd adem. Ook het eten van kauwgom zorgt er voor dat je veel lucht binnenkrijgt. Daarnaast bevat suikervrije kauwgom de stoffen xylitol, mannitol, sorbitol , maltitol of erythritol. Deze stoffen worden niet goed verteerd waardoor er maagklachten op kunnen treden. Dus ben jij een echte kauwgom kauwer? Dan weet je nu dat je hier beter een alternatief voor kunt zoeken!

 

Tip 5

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar zorg voor voldoende vezels in je voeding. Vezels zorgen voor een goede stoelgang. Hoe langer de ontlasting in de darmen blijft zitten , hoe droger de ontlasting  wordt. De stoelgang wordt dan steeds lastiger en dit zorgt weer voor een opgeblazen buik.

 

Tip 6

Bij aanhoudende klachten is het verstandig je eens te laten onderzoeken op voedsel allergieën of intoleranties . Een allergie of intolerantie kun je hebben voor verschillende voedingstoffen. De meest voorkomende is de gluten of de lactose intolerantie. Dit kan zorgen voor gasvorming in de maag en een opgeblazen gevoel. Het kan dus nooit kwaad je hier op te laten checken.

 

Tip 7

Langzaam en bewust eten kan een positief effect hebben op je buik klachten. Je speeksel bevat enzymen die helpen bij de vertering van je voedsel. Dus hoe langzamer je kauwt, hoe makkelijker je maag het voedsel kan verteren. Als je minder goed kauwt is het resultaat dus vaak een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dus voortaan niet meer hap slik weg, maar probeer echt te genieten van je maaltijd. Ook kan het helpen niet teveel in een keer te eten maar voor wat kleinere porties te kiezen.

 

Tip 8

Hoe lekker en gezellig een borrel of een biertje op zijn tijd ook is, je buik is er vaak minder blij mee. Vooral koolzuurhoudende dranken in combinatie met alcohol kan voor problemen zorgen. Bier bevat ook gluten , namelijk tarwe of gerst. Dit kan zorgen voor een opgezette buik.  Ook onttrekt alcohol vocht aan je lichaam wat voor buikklachten kan zorgen. Heb je regelmatig last van een opgezwollen buik probeer dan je alcohol consumptie wat te verminderen.

 

Tip 9

Vaak wordt gedacht dat een opgeblazen buik te maken heeft met het vasthouden van vocht. Maar juist als je last hebt van een gezwollen buik is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Om voedingsvezels hun werk goed te laten doen is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.  Veel cafeïne is ook niet verstandig als je van je opgeblazen buik wilt afkomen. Het beste is het om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Eventueel kan je er wat citroen aan toe voegen of groene thee drinken. Bij aanhoudende klachten, pijn, bloedverlies, diarree, koorts of andere klachten, altijd een arts raadplegen.

 

Tip 10

Eet zoveel mogelijk gezonde en natuurlijke voeding. Bewerkte levensmiddelen zitten vol ongezonde toevoegingen zoals E- nummers en suiker. Je lichaam heeft veel meer moeite dit voedsel te verteren.  Vermijd junkfood en voorverpakte voeding dus zoveel mogelijk en kook lekker vers. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je zo makkelijk op gewicht blijft. Heb je wat inspiratie nodig voor heerlijke gezonde recepten om zo van je buikklachten af te komen en je gewicht op peil te houden? Je kunt eens kijken bij FitChef.


Tags: opgeblazen buik , opgeblazen gevoel, maag en darmklachten, gasvorming in buik, constipatie, pijn in buik, opgezwollen buik
Bronnen: dokterdokter.nl
Artikel geschreven door: Mary Anne.
Publicatie datum: 2017-12-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving