aanmeld knop
dot

kunstmatige inseminatie, wat is dat?

zwanger.jpg
Inseminatie betekent bevruchting. De afkorting KI betekent dus: kunstmatige bevruchting. Er is een verschil tussen KIE en KID. De E aan het eind van KIE staat voor ‘eigen semen’, wat ‘eigen zaad’ betekent. De D aan het eind bij KID staat voor ‘donor’. KI is de afkorting van de term ‘kunstmatige inseminatie’.

Op welke wijze er wordt geïnsemineerd, en met welk zaad, dat is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de vrouw, die moeder wil worden door middel van KI.

 

Voor KI (kunstmatige inseminatie) wordt vaak het zaad van de eigen mannelijke partner gebruikt, maar als de zaadcellen van de man ongeschikt zijn door genetische afwijkingen in de familie of door onvoldoende kwaliteit van de zaadcellen kan men besluiten het zaad van een donor te gebruiken. Onvruchtbaarheid kan door verschillende problemen of aandoeningen zijn ontstaan.

Kunstmatige inseminatie

Ook vrouwen die een vrouw als partner hebben en geen man, kunnen besluiten om een zwangerschap proberen te bewerkstelligen met behulp van KID. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een zwangerschap via een ‘kunstmatige’ weg proberen te bewerkstelligen.

  • Onvruchtbaarheid van een of beide partners, bijvoorbeeld door onvruchtbare zaadcellen of het ontbreken van eileiders.
  • Onvruchtbaarheid door onbekende oorzaak.
  • Kinderwens door paren die zelf samen geen kinderen kunnen verwekken om andere redenen, zoals homoseksuele paren
  • Erfelijke aandoeningen in de familie waardoor zwangerschap via de natuurlijke weg ongewenst is
  • Overig

 

Testen of de man vruchtbaar is

Er bestaan thuistesten waarmee u zelf kunt testen of zaadcellen in het sperma vruchtbaar is. De adressen om de thuistest discreet online te bestellen, vindt u hier: zaadcellentesten op vruchtbaarheid

 

Testen ovulatie

Om te testen wanneer de vrouw haar ovulatie heeft, bestaan ook testen die u zelf thuis kunt uitvoeren. De testen vindt u via deze website: Ovulatietest voor vrouwen 

Methodes om zwanger te raken

Zolang als er mensen bestaan, bestaan er vermoedelijk ook al methodes waarmee men hoopte de kans op zwangerschap te vergroten. KI is een van de methodes van deze tijd. De kans op zwangerschap neemt nog verder toe met de huidige nieuwste technieken, zoals FSP (Fallopian Sperm Perfudion) en IUI (Intra-uteriene Inseminatie). Lees meer over de nieuwste methodes om zwanger te raken.  

KI, KID en KIE, wat zijn de verschillen?

De overeenkomsten bij KI, KIE en KID liggen voor de hand. Er worden kunstmatig zaadcellen ingespoten in de baarmoedermond van een vrouw met als doel de kans op zwangerschap te vergroten.

KIE
Als gemeenschap via de gewone weg niet mogelijk is kan gekozen worden voor KIE. Kunstmatige Inseminatie Eigen semen. Er wordt rondom het tijdstip van de eisprong geïnsemineerd met de zaadcellen van de eigen mannelijke partner.

KID
Als het zaad van een man onvoldoende kwaliteit bezit om een zwangerschap te veroorzaken, kan gekozen worden voor KID, Kunstmatige Inseminatie Donor. Er wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van diepgevroren zaad, om infecties op ernstige ziekte te voorkomen. Het zaad van de zaaddonor zit daarom zes maanden diepgevroren in isolering. Het zaad wordt voor de inseminatie ‘opgewerkt’ omdat het iets minder goed van kwaliteit is dan vers zaad. De toekomstige ouders kunnen het zaad selecteren op huidskleur, kleur van de ogen, kleur van het haar, de bouw van het lichaam en de bloedgroep.

Opwerken van zaad, wat is dat?

Bij het opwerken van zaad worden bacteriën gescheiden van het zaad. Ook dode zaadcellen en zaadcellen die niet zo goed van kwaliteit zijn, worden gescheiden van de kwalitatief goede zaadcellen. Tevens worden prostaatvocht en andere micro-organismen gescheiden van de zaadcellen. Er wordt een acrosoomreactie opgewekt. Dit is een reactie die het zaad normaal gesproken aan de top van de zaadcel ondergaat indien het via de natuurlijke weg een bevruchting veroorzaakt. Het opwerken van het zaad heeft tot doel om de kans op zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

UIU, wat is dat voor methode?

UIU is een van de meest gebruikte vruchtbaarheid methoden ter wereld. Bij UIU (Intra Uterien Inseminatie) wordt het zaad direct in de baarmoederholte gespoten. Het zaad wordt opgewerkt voordat de behandeling plaats kan vinden. Voor UIU wordt vaak gekozen als het slijm van de baarmoedermond bij de vrouw een bepaalde ondoordringbaarheid heeft waardoor zaadcellen er niet doorheen komen. Donorzaad kan de kansen op
zwangerschap soms nog vergroten.

Kans op zwangerschap vergroten bij KI

De kans op zwangerschap wordt volgens recent onderzoek 50% groter als de vrouw na de UIU behandeling 15 minuten op haar rug blijft liggen. De onderzoeksresultaten onder leiding van Gynaecoloog in opleiding Inge Custers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde aan het AMC, werden op 30 oktober 2009 op de website van het British Medical Journal gepubliceerd.

FSP, wat is dat voor methode?

Bij FSP (Fallopian Sperm Perfusion) wordt het zaad verder ingebracht zodat het zowel de baarmoederholte als de eileiders bereikt. De kans van slagen wordt vergoot door een aparte manier van opwerken van het zaad waarbij het zaad sterk verdund wordt. Voor FSP komen om behandeling-technische redenen niet veel mensen in aanmerking.


Tags: kunstmatige, inseminatie, wat, is, dat, KID, KI, KIE, IUI, FSP, Kunstmatige, Inseminatie, Donor
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving