aanmeld knop
dot

Bandenpijn, wat kunt u er tegen doen?

zwanger.jpg
De baarmoeder wordt ondersteund en op zijn plaats gehouden door ligamenten. Dat zijn een soort pezen, die we baarmoederbanden noemen. Bij een vroege zwangerschap trekken de banden de baarmoeder omhoog onder invloed van hormonen, dit wordt ook wel bandenpijn genoemd. Veel later in de zwangerschap, als de baarmoeder zwaarder wordt omdat het kind en de baarmoeder snel groeit, is er echter veel vaker sprake van bandenpijn.

Bandenpijn, wat kunt u er tegen doen?

Bij bandenpijn in rug, buik of benen moet u altijd eerst zeker weten dat het om bandenpijn gaat. Bij bandenpijn is er geen sprake van bloedverlies, koorts, vocht verlies. U kunt last hebben van rugpijn en buikpijn. Als u bandenpijn heeft kunt u de volgende tips raadplegen om de pijn te verminderen:

  • Een ondersteunend pantybroekje geeft veel steun aan de banden en de baarmoeder. Dit is een broekje, speciaal ontworpen tegen bandenpijn. Het broekje zit nogal strak en het is daarom is het wel even wennen. Het broekje heeft een speciale band om de buik om de buik en de baby te ondersteunen. Het broekje geeft ook steun aan de rug en is daarom ook geschikt bij lage rugklachten.
  • Een warme rubberen warmwaterzak kan de pijn aanzienlijk verminderen. Neem rust. Ga liggen met de kruik tegen het pijnlijke gebied.
  • Span uw buikspieren regelmatig even aan, terwijl u uw rug die zo recht mogelijk houdt. Laat uw buik niet hangen maar probeer buikspieren iets aan te spannen. Maak uw rug niet hol.
  • Span de bilspieren aan tegen lage rugklachten.
  • Maak geen plotselinge bewegingen want dan worden de banden extra uitgerekt.
  • Bij lopen: probeer uw onderrug recht te houden en niet te hollen.
  • Neem regelmatig pauze bij lopen.
  • Als u bukt, zak dan door uw knieën en hurk. Buig niet voorover.

Bandenpijn bij zwangerschap

Als u ongeveer 15 tot 20 weken zwanger bent groeien het kindje en ook de baarmoeder steeds sneller. De buik van de moeder wordt steeds dikker en zwaarder. De banden die de baarmoeder ondersteunen krijgen daardoor toenemende spanning te verwerken omdat ze mee moeten groeien. Banden zijn ligamenten, een soort pezen. Dit veroorzaakt niet zelden bandenpijn. In het bijzonder de banden aan de zijkanten van de baarmoeder veroorzaken vaak bandenpijn. Ook de banden waarmee het schaambotje en het stuitbeen aan de baarmoeder vastzitten, kunnen vervelende pijnklachten veroorzaken. Veel voorkomende klachten bij bandenpijn kunnen zijn

  • Zeurend gevoel aan zijkant van de buik en/of trekkend naar de beiden liezen
  • Stekende pijn ter hoogte van het schaambot

Bandenpijn met bloedverlies, vochtverlies en/of koorts,

Bandenpijn is pijn in de baarmoederbanden en daar hoort geen (!) bloedverlies of vochtverlies of koorts bij. Ga bij bloedverlies of vochtverlies vor de zekerheid liggen (ook niet meer lopen) en neem direct contact op met uw huisarts of verloskundige. Neem bij koorts ook contact op met uw huisarts of verloskundige. Ook dat soort klachten hebben namelijk niets met bandenpijn te maken en verder onderzoek is altijd nodig.


Tags: bandenpijn, help, wat, er, tegen, ondersteunend, pantybroekje, bloedverlies, vochtverlies, koorts
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving