aanmeld knop
dot

Natuurlijk Zwanger, 5 Belangrijke Adviezen

zwangerschap.jpg
Een spannende tijd is aangebroken vanaf het moment dat jullie hebben besloten dat een kindje in jullie leven welkom is. Het moment waarop je zwanger raakt verschilt per vrouw. Helaas heb je dit niet zelf in de hand, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een spontane zwangerschap te vergroten. In dit artikel krijg je 5 belangrijke adviezen die je direct kunt toepassen en de kans om natuurlijk zwanger te raken vergroten.

Advies 1: Inzicht in je ovulatiecyclus
Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Er komt tijdens deze cyclus een rijpe eicel vrij, dit wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Op het moment van de eisprong ben je optimaal vruchtbaar en is de kans om zwanger te raken het grootst. Het is dus zinvol om te weten hoelang jouw menstruatiecyclus duurt en op welke dagen je zeer vruchtbaar bent.

 

Het moment van je eisprong berekenen

Je kunt je ovulatie berekenen door gedurende een periode op een kalender bij te houden wanneer de eerste dag van je ongesteldheid is.

  • Je menstruatiecyclus kun je bepalen door het aantal dagen te tellen tussen de eerste dag dat je ongesteld bent geworden tot de dag voordat je weer opnieuw ongesteld bent geworden.
  • -Wanneer je weet wat de gemiddelde lengte van je cyclus is, reken je 14 dagen terug. Op deze dag zal je ovulatie (eisprong) plaatsvinden. Je bent het meest vruchtbaar op deze dag en de twee dagen daarvoor.

Stel dat jouw cyclus 28 dagen duurt, dan vindt de eisprong dus 14 dagen daarvoor plaats, op dag
14 van je cyclus. Je bent dan dus op dag 12 tot en met 14 van je cyclus het meest vruchtbaar.

Advies 2: Eet gezond
Het is bewezen dat een gezonde en gevarieerde voeding extra belangrijk is als je zwanger wilt raken. De voedingsstoffen die je tot je neemt hebben een invloed op je hormoonbalans. Onderstaand vind je enkele belangrijke voedingsadviezen; houdt vooral in gedachten dat het van belang is om gevarieerd te eten.

  • Probeer met name verse producten te nuttigen.
  • Eet minimaal 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag.
  • Noten, zaden en gedroogd fruit zijn een goede energiebron en bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
  • Drink kruidenthee in plaats van zwarte thee en drink niet meer dan 2 koppen koffie per dag.
  • Vermijd aspartaam, je herkent dit doordat er op het etiket van een product het E-nummer E951 staat; dit heeft een remmende invloed op  de eisprong. Aspartaam zit onder andere in lightproducten. 

Advies 3: Sporten
Dat sporten goed is voor je lichaam en geest is al bewezen. Het heeft tal van positieve effecten. Wanneer je zwanger wilt raken is het van belang om niet te intensief te sporten. Je kunt door veel en intensief sporten je cyclus uit balans brengen. Sporten die heel geschikt zijn voor als je zwanger wilt worden zijn zwemmen, joggen of wandelen. Deze sporten kun je ook goed blijven beoefenen op het moment dat je zwanger bent. 

Advies 4: Probeer ontspannen te blijven
Het bezig zijn met zwanger raken is een spannende tijd, juist doordat je er niet de volledige controle over uit kunt oefenen. Als de zwangerschap langer uitblijft dan gehoopt, kan er al snel stress ontstaan. Toch vergroot voldoende ontspanning en het goed in je vel zitten wel de kans op een natuurlijke zwangerschap. Het is belangrijk om erkenning te geven aan je gevoel en je van daaruit te richten op de ontspanning. Mindfulness-oefeningen kunnen daarbij helpen. 

Advies 5: Blijf met elkaar in contact

Het zwanger raken is een bijzondere periode in je leven. Als het niet zo snel gaat als gehoopt, kan de uitgebleven zwangerschap op de voorgrond in je relatie komen te staan en deze negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om goed met elkaar in contact te blijven. Maak jouw beleving bespreekbaar en praat over hoe je elkaar kunt steunen. Blijf genieten van de lichamelijke intimiteit, heb lief en vertrouw op de natuur.

 

De periode van zwanger raken is een bijzondere periode in je leven. Niemand wil in het medische traject terecht komen. Lees over natuurlijkzwanger worden voor nog meer tips en adviezen om de kans op een natuurlijke zwangerschap zo groot mogelijk te maken!


Tags: zwanger, natuurlijk zwanger, eisprong, ovulatie, zwangerschap
Artikel geschreven door: Heleen.
Publicatie datum: 2018-03-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving