aanmeld knop
dot

Alles Over BMI Berekenen

Vet-verbranden.jpg
Om erachter te komen of je gewicht in goede verhouding staat met je lengte, kun je je BMI berekenen. BMI staat voor Body Mass Index. Het geeft aan of er sprake is van een gezond gewicht, ondergewicht of overgewicht. In dit artikel lees je hoe je je BMI berekenen kunt, hoe je betekenis geeft aan je BMI en hoe je je BMI eenvoudig onder controle krijgt.

Starten met je BMI berekenen

Je kunt eenvoudig je BMI berekenen door jouw gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters in het kwadraat.

 

Dus stel, je bent 65 kilo en 1,75 meter lang dan kun je als volgt je BMI berekenen:

       65                               (gewicht)                      
 -------------      = 21,22       (BMI getal)        
1,75 x 1,75                        lengte in het kwadraat)   

  • Is je BMI lager dan 18,5? Dan spreekt men van ondergewicht.
  • Is je BMI tussen de 18,5 en 24,9? Dan spreekt men van een gezond gewicht.
  • Is je BMI tussen de 25 en 29,9? Dan spreekt men van overgewicht.
  • Is je BMI meer dan 30? Dan spreekt men van obesitas (ernstig overgewicht).

Ik weet mijn BMI, wat nu?

In de huidige maatschappij krijgt overgewicht meer aandacht dan ondergewicht, maar beide vormen kunnen voor serieuze problemen zorgen en kunnen als zeer vervelend worden ervaren door de persoon die ermee te maken heeft. Als je veel te zwaar bent kun je snel 5 of 10 kilo afvallen.

 

Ondergewicht of overgewicht

Bij ondergewicht bestaat het risico dat je te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Bij overgewicht is er sprake van teveel lichaamsvet die het functioneren van het lichaam belemmert en het lichaam zelfs in gevaar kan brengen. Zowel bij ondergewicht als overgewicht is het van belang om te kijken naar de onderliggende oorzaak en deze aan te pakken. De onderliggende oorzaak kan zowel medisch als psychisch van aard zijn, dus beiden hebben een andere behandeling nodig.  


Daarnaast kan het zo zijn dat je BMI een ‘gezond gewicht’ laat zien, maar dat er toch sprake is van een overtollig lichaamsvet. Er kan zich namelijk ook vet ophopen rond de vitale organen van het lichaam (zoals je hart en andere belangrijke organen in je lichaam). Deze vorm van vet zie je niet aan de buitenkant, maar is nog verraderlijker dan het vet wat tussen je huid en spieren zit en die zorgen voor de bekende ‘zwembandjes’. Het kan ervoor zorgen dat je vitale organen niet meer optimaal kunnen functioneren, met alle gevolgen van dien.

 

Hou je conditie goed

Belangrijk om te weten is dat je BMI niet alles zegt. Om een goed beeld te krijgen je gezondheid is het van belang om het breder te bekijken. Hoe ervaar je in het algemeen je gezondheid? Voel je je fit en energiek? Ervaar je dat je een goede conditie hebt? Beweeg je voldoende en krijg je alle noodzakelijke voedingstoffen binnen? Heb je overgewicht of weeg je juist te weinig?

 

Het  BMI onder controle houden en gezond afvallen

Het is van belang om niet zozeer te streven naar een goed BMI, maar vooral te streven naar een goede algehele gezondheid. De makkelijkste manier om hier aan bij te dragen is om gezond te (gaan) eten. Bij alles wat je eet kun je je afvragen of het je lichaam voeding geeft, of alleen maar de maag vult. Daarbij komt ook dat gezond afvallen via gezonde voeding gaat en niet door extreem diëten of door een periode veel sporten. Als een ongezond eetpatroon blijft bestaan is dat schadelijk. Op die manier blijft ook overgewicht bestaan. Kies voor gezonde voeding en regelmatig bewegen.


Tags: BMI berekenen, voeding, gezonde voeding, gezond afvallen, overgewicht
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: Heleen.
Publicatie datum: 2018-03-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2020-04-03 00:02:07  
Bedankt, dit is erg coole voedingsgerelateerde informatie. Zeer nuttig voor mij.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving