aanmeld knop
dot

Wat zit er in moedermelk?

baby2.jpg
Veel vrouwen vragen zich af wat het beste is voor de baby, moedermelk of melk uit een blik. Daar zijn veel onderzoeken naar gedaan. Moedermelk wint het altijd van de babymelk uit de fabriek. In moedermelk zitten alle noodzakelijke bouwstoffen voor pasgeboren baby's. De eerste moedermelk wordt colostrum genoemd, die eerste moedermelk bevat ook antistoffen tegen de meeste ziektes. Wat is de samenstelling van moedermelk?

Een baby wordt gevoed door de moeder. Melkklieren maken onder invloed van zwangerschapshormonen de eerste moedermelk aan en de melk bevat bouwstoffen voor het kind. Na de geboorte wordt de melk aanmaak gestimuleerd door het zuigen van de baby. Borstvoeding is erg gezond voor het kindje. Vooral in het eerste half jaar van de baby's leven is moedermelk belangrijk. Het is nog steeds het beste voedingsmiddel voor pasgeboren kinderen.

 

Wat zit er in melk van de moeder?

In de moedermelk zitten voedingsstoffen voor het kind. De bouwstoffen en de melk bevatten zeer veel energie voor je kindje. Antistoffen tegen allerlei ziektes worden via moedermelk doorgegeven aan het kind.

 

Moet de moeder er nog vitamines bij slikken?

Als de moeder gezond eet en ook voldoende drinkt, wordt er in de meeste gevallen voldoende voedzame en gezonde moedermelk aangemaakt om het kind te voeden. De enige vitamines die niet (voldoende) in de moedermelk zitten zijn vitamine K en D. Deze worden vaak bij gegeven. De exacte samenstelling van moedermelk is niet makkelijk aan te geven. Vooral de eerste melk, het colostrum bevat erg veel antistoffen, de melk die daarna wordt aangemaakt bevat deze ook, om de gezondheid van de baby zo goed mogelijk op peil te houden. Dankzij moedermelk is je baby extra goed beschermd tegen o.a. infecties. Niet van alle stoffen in de melk is door onderzoekers vastgesteld welke functie ze hebben. Men weet dat het immuunsysteem van de baby, dankzij moedermelk, beter werkt. Het kindje is dankzij de stoffen in moedermelk beter in staat om antistoffen aan te maken tegen ziektes.

 

Wat is de naam van stoffen in moedermelk?

In moedermelk zitten de volgende stoffen: 

  • Nucleotiden en polyamiden. Deze stoffen helpen uitbraak van bacteriën in de darmen voorkomen
  • Lactoferrine:
  • Lysozyme: maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor bacteriën veel minder kans krijgen te overleven
  • Oligosacchariden: deze stoffen zorgen ervoor dat bacteriën zich vastzetten aan de wand van de darm
  • SLGA: biedt bescherming tegen aandoeningen van luchtwegen en darmen
  • Leukocyten: deze stoffen maken bacteriën dood en spelen een rol bij het rijpen van de maag en darmen van de baby
  • Ontstekingsremmende stoffen
  • Overige

Vet in moedermelk

Moedermelk is energierijk, daarom bevat het ook vetten. Deze zijn goed voor de groei.

 

Wat de moeder eet, komt ook in moedermelk terecht

Als de baby krampjes krijgt kan dat komen door wat de moeder heeft gegeten of gedronken. Als je bijvoorbeeld fruit eet, komen zeer fijne stofjes in de melk terecht en op die manier went je baby aan deze stoffen voor later. Er komen maar zeer weinig stofjes van jouw eten en drinken of gebruik van middelen in de melk terecht, maar sommige stoffen zijn schadelijk. Wat je eet en drinkt kan van invloed zijn op de smaak van je melk. Ook als je rookt, alcohol drinkt of medicijnen gebruikt, komen stoffen daarvan in de melk terecht. Drugs zijn natuurlijk ook enorm schadelijk voor een baby. Wat schadelijk is voor jou, is zeker schadelijk voor je baby. Als je de baby voedt met je eigen melk, is het belangrijk dat je extra streng op je eten en drinken en leefgewoontes let. Beperk bijvoorbeeld ook het gebruik van cafeïne en sterke kruiden. De baby kan er zich naar van voelen en krampjes krijgen. Als je medicijnen gebruikt kan je arts je aanraden de baby met een fles met babyvoeding uit de winkel te voeden. Lees als je medicijnen gebruikt altijd goede  bijsluiter en overleg met een arts wat je moet doen.

 

Flesvoeding geven

Het beste alternatief voor moedermelk is babymelk. Nutricia is een bekend merk babymelk. Deze melk wordt als flesvoeding gegeven. Als je van je zelf te weinig melk aanmaakt, kun je moedermelk aanvullen met flesvoeding. Je verloskundige of arts kan je hier over adviseren. Als je niet in staat bent om borstvoeding te geven of als je geen borstvoeding wilt geven, blijft de eerste moedermelk voor de baby heel waardevol en belangrijk. Als je geen ziekte hebt, geen verslaving hebt en geen medicijnen gebruikt, zal men (arts, verloskundige of in het ziekenhuis) je waarschijnlijk aanraden om de baby minimaal de eerste moedermelk, het colostrum,  wel te geven. Dit geeft in elk geval een eerste bescherming tegen infecties en de baby maakt dan een betere start.


Tags: moedermelk samenstelling, stoffen moedermelk, borstvoeding geven, baby, fles of borstvoeding
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2018-04-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving