aanmeld knop
dot

Zwanger worden, als het niet lukt: ongewenst kinderloos

logo-tekst.jpeg
Als je graag zwanger wilt worden stop je met voorbehoedsmiddelen. Als de datum van de menstruatie dichterbij komt, voel je een blije spanning. Je hoopt dat de menstruatie uit zal blijven. Vaak ben je overtuigd dat je inderdaad zwanger bent. Als je dan toch ongesteld wordt, is de teleurstelling zeer groot. De verschijnselen die bij een aankomende menstruatie horen, lijken achteraf vaak veel op de verschijnselen van een zwangerschap.

Ongewenst kinderloos. Het brengt veel verdriet en spanning met zich mee. Elke maand weer hopen op een zwangerschap en daarna de zoveelste teleurstelling. De zwangerschapsverschijnselen, zoals 'gespannen borsten, misselijkheid, zeurderig gevoel in de onderbuik,’ komen overeen met de verschijnselen van ongesteld worden. Voordat je ongesteld wordt kun je gespannen borsten hebben, een beetje last van misselijkheid hebben en een zeurderig gevoel in je onderbuik. Een beginnende zwangerschap is daarom vaak moeilijk te onderscheiden van klachten die je vlak voor de menstruatie kunt hebben. Soms word je later ongesteld en dan ben je over tijd terwijl je achteraf niet zwanger blijkt te zijn. Een zwangerschapstest geeft meestal snel duidelijkheid. Als je graag zwanger wilt worden is elke menstruatie een grote teleurstelling. Steeds moet je weer een maand wachten voordat je het opnieuw kunt proberen. Vrijen wordt daardoor al snel plichtmatig in plaats van een spontaan gebeuren. Dit kan het seksuele leven van een koppel nadelig beïnvloeden.

Vruchtbaarheidstest voor mannen, thuistest

Als er sprake is van ongewenste kinderloosheid ligt dit in de helft van de gevallen aan de vruchtbaarheid van de man. Er is een thuistest ontwikkelt voor mannen om de vruchtbaarheid van het sperma te meten.
Je kunt deze online bestellen: Vruchtbaarheidstest mannen

Test voor vrouwen, ovulatietest

De ovulatietest test het moment van de ovulatie, dus de eisprong. Rond de periode van de ovulatie ben je vruchtbaar. Lees meer over het bestellen van de ovulatietest en dit artikel: Ovulatietest voor vrouwen

Zwanger worden, hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?

De een is na eenmaal onbeschermd vrijen al zwanger, de ander is na een jaar intensief vrijen nog steeds niet zwanger. De meeste vrouwen zijn gemiddeld na een jaar zwanger. Als er na een jaar nog geen zwangerschap is, kan er verder onderzoek gedaan worden. De huisarts zal vragen stellen om een beeld proberen te krijgen van de algemene gezondheid van zowel de man als vrouw. De huisarts geeft voorlichting en er wordt meestal wat onderzoek verricht. De huisarts kan ook adviseren om nog wat meer geduld te betrachten of de huisarts kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog of een fertiliteitscentrum. Zaken die in het gesprek bij de huisarts aan de orde kunnen komen, zijn:

 • Gezondheid in het algemeen
 • Menstruatie cyclus + eisprong
 • Welke anticonceptie er voorheen gebruikt werd
 • Of er eerder zwangerschappen zijn geweest
 • Of er mogelijk sprake zou kunnen zijn van de overgang
 • Of er sprake is van roken, alcohol en/of drugsgebruik
 • Of u en uw partner er een gezonde levensstijl op na houden
 • Beroep van de man (sommige beroepen verminderen de kwaliteit van de zaadcellen) en of de zaadcellen mogelijk minder actief zouden kunnen zijn. Er zijn nog meer beroepen die onvruchtbaarheid in de hand werken, zoals röntgenlaborant of werken met speciale gifstoffen
 • Of er in de familie van zowel man als vrouw verminderde vruchtbaarheid voorkomt
 • Of er operaties zijn geweest aan de geslachtsdelen van man en vrouw
 • Hoelang JE al zwanger probeert te raken
 • Of op seksueel gebied alles naar verwachting verloopt
 • Of er mogelijk psychische oorzaken zijn die een zwangerschap tegen kunnen houden en wat bijvoorbeeld vaginisme of impotentie tot gevolg heeft.
 • Of de man tijdens de geslachtsgemeenschap wel of geen zaadlozing heeft
 • Temperatuurcurve
 • Wat verder in het gesprek aan de orde komt

 

Verminderd vruchtbaar

Als je wordt doorverwezen naar een gynaecoloog of fertiliteitscentrum wordt je als koppel verminderd vruchtbaar genoemd. Er worden meer onderzoeken gedaan, onder andere om vast te stellen of er wel een eisprong plaatsvind en of alles ook verder lichamelijk in orde is. Ook de man ondergaat onderzoeken en ook de zaadcellen van de man worden onderzocht op vruchtbaarheid. Aan de hand van de uitslag van de onderzoeken kan er worden besloten tot:

 • Hormoonbehandeling
 • IUI (intra intra-uteriene inseminatie)
 • KI (kunstmatige inseminatie)
 • KID (kunstmatige inseminatie donor)
 • FSP (Fallopian Sperm Perfusion)
 • Reageerbuisbevruchting
 • Overige

Zwanger proberen te raken, wat helpt?

 • Over het algemeen is het zo dat de kans om zwanger te raken groter is als er gevreeën wordt rond de ovulatie (eisprong van de vrouw).
 • De ballen van de man hangen buiten het lichaam zodat de temperatuur van de balzak lager is dan in het lichaam (ongeveer 33 a 34 graden). Deze temperatuur is goed voor de aanmaak van het zaad. Mannen die zittend werk verrichten (bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs of mensen die de hele dag op kantoor zittend werk doen) kunnen verminderd vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden doordat de temperatuur van de balzak constant te hoog is. Ook langdurig saunabezoek en in heet water zitten is niet goed voor de vruchtbaarheid van de man en mogelijk ook van de vrouw.
 • Na de geslachtsdaad is het voor de vrouw verstandig om een kwartier te blijven liggen zodat het zaad meer kans heeft om omhoog te zwemmen
 • Roken en alcoholgebruik (ook drugs) hebben een aantoonbare negatieve invloed op de ontwikkeling van het zaad en op vruchtbaarheid in het algemeen
 • Ongezond leven heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw
 • Ernstig ondergewicht bij de vrouw, bijvoorbeeld als er sprake is van anorexia, kan ervoor zorgen dat er geen eisprong meer plaatsvind

 

Zwanger worden lukt niet

Het ‘zwanger proberen te raken’ is gedurende de periode dat alle onderzoeken lopen en de periode dat de zwangerschapstechnieken worden toegepast, uiteraard minder ongedwongen dan daarvoor, omdat het zich voornamelijk in het ziekenhuis plaatsvind. Dit kan veel stress geven, ook binnen de relatie. De vruchtbaarheidsonderzoeken en de toepassing van de technieken zijn lichamelijk en geestelijk niet gemakkelijk. Bovendien is er elke maand de hoop op een zwangerschap en de angst dat het niet lukt of dat het in een vroeg stadium misgaat. Hoewel dit een moeilijke tijd is, worden 97% van de stellen uiteindelijk beloond met een zwangerschap. Slechts 3% blijft ondanks alle hulpmiddelen ongewenst kinderloos.

Als het niet lukt om zwanger te raken

Als het niet lukt om zwanger te raken komt er ook van buitenaf veel op je af. Mensen in de naaste omgeving stellen vragen die pijnlijk kunnen zijn. Hoewel de meeste mensen oprecht geïnteresseerd zijn of het al gelukt is, of je deze keer wel over tijd bent en hoe de onderzoeken verlopen, kan het psychisch heel zwaar zijn om voor je gevoel steeds uitleg te moeten geven of om te moeten vertellen dat er (weer) geen zwangerschap is. Ook voor een man is het niet gemakkelijk om bijvoorbeeld te ‘moeten’ vertellen dat zijn zaadcellen niet vruchtbaar zijn. De wens om kinderen te krijgen kan obsessief worden. Dat is vaak een heel moeilijke periode voor beide partners.

Moeilijke vragen rondom ongewenste kinderloosheid

Men gaat over het algemeen niet ontspannen om met onvruchtbaarheid. De omgeving leeft mee of is nieuwsgierig. Als mensen vragen ‘hebben jullie kinderen?’ kan je antwoorden ‘jammer genoeg niet.’ Het is voor de omgeving dan meteen duidelijk dat er sprake is van ongewenste kinderloosheid en je hoeft er verder geen verklaring voor te geven. Als mensen doorvragen waarom je geen kinderen hebt kun je antwoorden dat je de interesse op prijs stelt maar dat je de oorzaak als een privéaangelegenheid beschouwt. Als je sommige mensen wel in vertrouwen wilt nemen is dat natuurlijk ook prima. Als zwanger worden niet lukt, kan jaloerse gevoelens krijgen naar je omgeving toe, omdat de meeste mensen zonder problemen zwanger raken en wel kinderen krijgen. Als je bij de kleine groep van 3% hoort waarbij zwanger raken echt niet lukt, dan zal men op den duur moeten berusten dat er geen kind zal komen. Dit is een rouwproces waarbij het kan helpen om contact met lotgenoten te zoeken. Ook besluiten sommige mensen om kinderen te adopteren.


Tags: zwanger, worden,ongewenst, kinderloos, vruchtsbaarheidstest, mannen, vrouwen, thuistest, ovulatietest,
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving