aanmeld knop
dot

Kosten besparen binnen de overheid, tips en debiteurenbeheer

papiergeld.jpg
Veel gemeenten en provincies moeten bezuinigingen. Niet per se omdat het economisch slecht gaat, maar omdat ze maar een beperkt budget van de Rijksoverheid krijgen en met dat geld hun complete beleid vorm moeten geven. Hoe kunt u bezuinigen op deze kosten?
ComputerComputer

Omdat het om gemeenschapsgeld gaat vereist de verdeling van en omgang met het gemeentelijke budget een voorzichtige en zorgvuldige aanpak. Geldverspilling van gemeenschapsgeld wordt in onze samenleving steeds minder geaccepteerd en vaak groot uitgemeten in de media. Wat is er om deze redenen mooier om daarom slim te bezuinigen op de grootste kostenposten binnen overheidsinstanties?

 

Slimme bezuinigingstips voor overheden

Er zijn diverse, vaak eenvoudige manieren, om binnen de overheid te bezuinigen. Hieronder vindt u een handig overzicht van slimme bezuinigingstips die u als ambtenaar kun doorvoeren, of die binnen een complete gemeentelijke organisatie doorgevoerd kunnen worden om de kosten te drukken:

  • Kies als gemeente of provincie een goedkopere en groene energieleverancier. Door kritisch te kijken naar energieverbruik en energie-uitgaven, kunnen overheden fiks besparen. Ook het gebruik van zonnepanelen op en isolatie in overheidsgebouwen wordt steeds vaker toegepast om energie en geld te besparen.

  • Stimuleer uw medewerkers om minder te printen en op de fiets naar hun werk te gaan. Dit kan gebeuren via een fietsenplan, maar ook door hier beloningen tegenover te stellen, uitgedrukt in financiën of extra vrije dagen.

  • Tegenwoordig kiezen veel overheden voor een slimme manier van bezuinigen, namelijk door hun debiteurenbeheer uit te besteden aan een specialist. Door incasso's, openstaande facturen en wanbetalingen door een externe partij te laten oppakken, kan er aanzienlijk bespaard worden. Dit punt, het uitbesteden van debiteurenbeheer, wordt hieronder verder uitgewerkt.

Debiteurenbeheer voor overheden: een verstandige keuze

Als u uw debiteurenbeleid uitbesteedt, dus wanneer u kiest voor 'outsourcing', verstuurt u zelf als overheidsinstantie de facturen, maar zorgt een financieel bedrijf voor de opvolging: de incasso en administratie. Zo kunt u als gemeente of provincie op een efficiënte manier omgaan met betalingsachterstanden.

 

Uitbesteden is effectief

Waarom is het uitbesteden van het debiteurenbeheer door overheden eigenlijk een goede, en misschien wel de meest effectieve, bezuiniging die politieke instellingen kunnen doorvoeren? Het uitbesteden van het debiteurenbeheer aan financiële experts zorgt voor een gezonde liquiditeitspositie. Betalingsachterstanden worden beter voorkomen, terwijl niet-betaalde facturen door het externe bedrijf opgepakt worden. Dit scheelt een hoop interne kosten voor de overheid. U heeft als overheid dus geen omkijken meer naar debiteuren.

 

Tijdswinst

Deze uitbesteding van debiteurzaken levert veel tijdwinst op en een flinke bezuiniging. Uiteindelijk profiteert ook de gemeenschap, de Nederlandse burgers, hiervan. Het gaat bij overheidsuitgaven immers om gemeenschapsgeld dat we als samenleving gezamenlijk via belastinggeld moeten opbrengen! Van slim uitbesteden profiteert dus eigenlijk iedereen in uw gemeente of provincie. Door outsourcing van de debiteurenregeling bespaart u uw medewerkers overigens ook de voortdurende (al dan niet bewuste) ergernis die wanbetalers oproepen ben je af als u het debiteurenbeleid uitbesteedt. Dit mentale voordeel mag niet onderschat worden.


Tags: overheid, bezuinigen. kosten besparen binnen overheid, overheidskosten, uitbesteden
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2018-07-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving