aanmeld knop
dot

Zwangerschapstest doen, hoe gaat dat?

zwangerschap.jpg
Een zwangerschapstest meet de aanwezigheid van een bepaald hormoon in je urine. Dit hormoon wordt HCG genoemd. HCG wordt aangemaakt door een embryo. Als HCG in je urine gevonden wordt, is er dus sprake van een embryo die dit HCG aanmaakt of heeft aangemaakt. Als je te vroeg test kan het HCG nog niet gemeten worden.

Als de kans bestaat dat je zwanger bent kun je tegenwoordig zelf heel gemakkelijk testen of je zwanger bent. Je kunt een test bij je huisarts laten uitvoeren maar als je dat niet wilt kun je een test kopen bij drogist of apotheek of bestellen via internet. Een zwangerschapstest doen is niet moeilijk, maar hou je wel aan de gebruiksaanwijzing. Je kunt zelf een zwangerschapstest kopen en thuis testen.

Kan de test aangeven dat je niet zwanger bent terwijl dit wel zo is?

Als je te vroeg test kan de test aangeven dat je niet zwanger bent, terwijl je dat later wel blijkt te zijn. Hou je daarom altijd aan de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest.

Zwangerschapstest doen. Zwanger, ja of nee?

De meeste zwangerschapstesten kun je pas doen als je menstruatie is uitgebleven. Je moet dus overtijd zijn. Om te weten of je overtijd[ bent moet je weten wanneer je voor het laatste ongesteld geweest bent en of je alweer had moeten gaan menstrueren. Als je de test te vroeg afneemt kan de test het HCG hormoon nog niet in je urine meten en dan is de test zinloos en onbetrouwbaar. Er zijn tegenwoordig wel erg gevoelige zwangerschapstesten verkrijgbaar. Lees in de gebruiksaanwijzing van de test hoe je te werk moet gaan. Meestal gaat het om een staafje met een dop. Het dopje moet je verwijderen en dan komt er een soort wattenstokje tevoorschijn, dit deel moet je in je urine dopen, of in de straal van je urine houden. Als je een dag overtijd bent is de test betrouwbaar, als je een paar dagen overtijd bent is de test heel betrouwbaar. Als je niet zeker weet of je al overtijd bent, dan bestaat de kans dat de test nog geen HCG kan meten en dus moet je ook weer niet te vroeg testen. In de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest kan je lezen wanneer je de test kunt afnemen.

Ochtendurine, waarom?

Ochtendurine bevat bij zwangerschap meer HCG hormoon dan andere urine. Daarom wordt vaak aangeraden om ochtendurine op te vangen en daarmee de zwangerschapstest te doen. Steeds meer zwangerschapstesten zijn echter zo gevoelig dat ze ook met gewone urine afgenomen kunnen worden. Lees daarvoor de bijsluiter. Bij noodzaak van ochtendurine: Vang de ochtendplas dan op in een schone urinecontainer. Deze kan je kopen bij de drogist of huisarts. Ook drogisterijen verkopen ze soms. Een urinecontainer kost ongeveer 1 euro.

Kan de test fout gaan?

Wat er fout kan gaan is dat je te vroeg test, waardoor er nog geen HCG hormoon gemeten kan worden. Als de test aangeeft dat er wel HCG gemeten werd, dan kan dit geen vergissing zijn, omdat HCG alleen maar wordt aangemaakt door een embryo. Toch kan een test vals-positief resultaat geven. Bepaalde medicijnen schijnen een vals-positief testresultaat te kunnen geven. Medicijnen die tegen epilepsie ingenomen worden, de ziekte van Parkinson en slaap- en kalmeringsmiddelen zouden volgens een onterecht positieve uitslag van de zwangerschapstest kunnen geven. Als een embryo kort geleden is overleden kan een zwangerschapstest ook nog positief uitvallen, terwijl de zwangerschap dan dus eigenlijk al afgebroken is. Het HCG hormoon is dan nog niet helemaal uit je lichaam verdwenen en dus nog een tijdje te meten met een zwangerschapstest. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen vlak voor of vlak na een miskraam. Ook kan het voorkomen dat je de test niet goed uitgevoerd hebt. Bij twijfel kan je het beste nogmaals testen, een of twee dagen later.

Hoe kun je aan de zwangerschapstest zien dat je zwanger bent?

Meestal doordat er een verkleuring optreed, er moet een streepje of een kruisje of stip af te lezen worden op de zwangerschapstest. Dit kruisje, streepje of de stip kan alleen zichtbaar worden omdat het reageert op het HCG hormoon. Is dat HCG hormoon niet in je urine aanwezig, zal er dus geen kruisje, streepje of stip ontstaan. Lees de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest goed door en hou je aan het advies. Lees de test altijd af binnen het aangegeven termijn in de bijsluiter, en niet later, om een vals positieve indruk te voorkomen.


Tags: zwangerschapstest, zwanger, ochtendurine, testen, zwangerschap
Artikel geschreven door: Morris.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving