aanmeld knop
dot

Fotovakschool, wat leer je daar?

fotoshoot.jpg
Op zoek naar de fotovakschool om fotografie te studeren? In elke grote stad vind je tegenwoordig wel een of meerder fotovakscholen. Op een fotovakschool kun je je verbeteren in alle aspecten van de fotografie. Na een opleiding van gemiddeld vier jaar, heb je veel kennis vergaard over fotograferen. Een fotovakschool, wat is dat?

De fotovakschool is een school waar je je bezighoudt met fotograferen. Na de middelbare school kun je toelating doen voor een fotovakschool. Op fotovakscholen vind je echter niet alleen jonge studenten. Tegenwoordig besluiten ook veel oudere mensen de opleiding te gaan volgen. Zij mogen dan op zaterdagen of op bepaalde avonden tegen betaling op de fotovakschool terecht om ook les te volgen. Die wijze van opleiden is een stuk duurder dan de dagopleiding maar iedereen kan leren fotograferen en iedereen mag zich fotograaf noemen. De toelatingseisen voor de zaterdagopleidingen zijn milder, maar je leert er veel. Voor de gewone dagopleiding van de fotovakschool is het de bedoeling dat je een portfolio met je beste werk samenstelt, waaruit blijkt dat je voldoende motivatie en aanleg voor fotograferen hebt om toegelaten te worden. Je kunt na een periode van oriëntatie in lessen fotografie, uit verschillende richtingen kiezen om je verder in te bekwamen. Denk aan mode en portretfotografie, reclamefotografie, landschap en architectuur, documentaire, enzovoorts. Uiteindelijk zul je afstuderen in de richting van je voorkeur.

 

Fotografen gezocht en mooie foto's kopen

Als je goed kunt fotograferen en er je geld mee wilt gaan verdienen, kun je opdrachten van opdrachtgevers proberen te krijgen. Hou er rekening mee dat er veel concurrentie is. Tegenwoordig is het namelijk ook heel gewoon om je foto’s te verkopen via het internet. Websites waar foto’s worden gekocht en verkocht, zoals bij Dreamstime zijn een trend die niet meer te stoppen is en zijn een serieuze bedreiging voor de fotograaf die in opdracht werkt. Aan de andere kant biedt het internet ook de ideale mogelijkheid om fotograaf en klant bij elkaar te brengen. Wil je kwalitatief goede foto’s kopen of kwalitatief goede foto’s verkopen? Kijk dan eens bij Bigstockphoto.

 

Fotovakschool, waarom?

Nog niet zo heel lang geleden waren alle fotografen autodidact. Dat wil zeggen dat ze zichzelf hadden opgeleid tot fotograaf. Door te experimenteren en te leren van hun fouten, werden het vakmensen. Er bestonden nog geen opleidingen in de fotografie. Een fotograaf begon gewoon met fotograferen en leerde dagelijks bij door veel en hard te werken, door naar het werk van anderen te kijken, en door dingen uit te proberen. Een fotograaf die bijvoorbeeld de reclame of mode in wilde, ging als assistent bij een reclame of modefotograaf werken en leerde op die manier de kneepjes van het vak. Het was geen officiële opleiding maar het eindresultaat was hetzelfde. Op een bepaald moment had de assistent voldoende kennis over fotografie vergaard, om voor zichzelf te beginnen. Ook nu is het nog steeds mogelijk om een baan te vinden als assistent bij een fotograaf, en op die manier het vak te leren. Vaak nemen fotografen echter studenten (jong of oud) van fotovakscholen als stagiaire aan. Stagiaires kosten geen geld, assistenten wel. Een kleine greep uit bekende Nederlandse fotografen die autodidact waren, staat hier onder. Vaak begonnen zij als assistent bij een andere fotograaf te werken, en begonnen op den duur voor zichzelf.

  • Maria Austria
  • Paul Huf
  • Hans Buter
  • Emmy Andriesse
  • Sem Presser
  • Wim van der Linden
  • Ed van der Elsken
  • Eddie Postuma de Boer
  • Lies Wiegman

 

Cursus fotografie of fotovakschool

Op een bepaald momenten kwamen er fotografen die cursussen gingen geven en later kwam er een echte foto-vakopleiding. Daarna volgden er meer fotovakscholen. Nu zijn er tientallen fotovakscholen in Nederland waar jaarlijks duizenden mensen worden opgeleid tot fotograaf. Slechts een klein deel daarvan wordt rijk en beroemd, maar alle studenten die de fotovakschool hebben gedaan, hebben zich bekwaamd in het vak en kunnen her en der wel aan opdrachten komen. Het voordeel aan een fotovakschool is dat je intensief met fotografie zult bezig zijn en dat je les krijgt van mensen met veel kennis over fotografie, fotoapparatuur en alles wat er bij fotografie komt kijken. Je krijgt direct antwoord op je vragen en je wordt gestimuleerd om je grenzen te verkennen. Je krijgt opdrachten en gericht en goed onderbouwd advies. Omdat je veel feedback krijgt op je werk, zul je je sneller ontwikkelen en je foto's zullen daardoor absoluut beter worden. Creativiteit kun je leren, dus dat is ook mooi meegenomen. Met de komst van digitale camera’s kan in principe iedereen leren om een professionele foto te maken. De fotovakschool zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf leert halen met je mogelijkheden als fotograaf. Je kunt met het volgen van cursussen hetzelfde bereiken.

 

Wat kost de fotovakschool?

De prijzen voor opleidingen aan de fotovakschool verschillen nogal. Het is afhankelijk van welke opleiding je volgt. Je kunt het beste bij de betreffende vakschool van je keuze, informeren naar de tarieven. De deeltijdopleidingen voor ouderen is meestal prijzig.


Tags: foyovakschool, fotovakscholen, fotografie, cursus, les
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving