aanmeld knop
dot

Van verrekijker tot telescoop

planeten.jpg
Het is 400 jaar geleden in Middelburg Nederland, Hans Lipperhey ontwikkeld hier de eerste telescoop van de wereld. Hij probeert hier patent op aan te vragen bij de prins. Helaas mislukt dit, daardoor zijn er vele uitvinders van de telescoop.

Aanvraag octrooi

Op 25 september in het jaar 1608 ging Lipperhey naar het dagelijkse bestuur van de Staten van Zeeland, de Gecommitteerde Raden om een introductiebrief voor de Staten Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te brengen. Tussen 2 en 6 oktober dat jaar gaf Lipperhey in Den Haag op het hoofdkwartier van Prins Maurits een reek van succesvolle demonstraties om zijn uitvinding 'verre te zien' te presenteren. Met de uitvinding van hem konden ze vanuit Den Haag de kerkklok in Delft duidelijk aflezen.

 

Het toenmalige leger van de Zeven Verenigde Nederlandse Staten was zo enthousiast dat ze gelijk vijf verrekijkers bestelden, want dit was een groot voordeel tijdens veldslagen.

 

Helaas waren er velen die het concept van Lipperhey hebben gezien of hiervan hebben gehoord. Lipperhey vroeg aan het leger 100 gulden per 'verre te zien'. Alleen een brillenmaker uit Alkmaar, plus zijn eigen buurman, lagen hem hierbij dwars. Want zij boden het 'verre te zien' aan voor veel minder. Waardoor het voor het dagelijkse bestuur niet aantrekkelijk was om een octrooi te geven. Hierdoor bestaan er vele uitvinders van de verrekijker.

 

Verrekijkers toen en verrekijkers nu

Het principe van een telescoop of een verrekijker is hetzelfde. Er wordt gebruik gemaakt van convexe lenzen, door deze bij het brandpunt op dezelfde plek te zetten wordt er een zeer sterke vergroting gecreëerd. Het enige nadeel is dat het beeld vervolgens op de kop staat. Hetgeen wat wordt opgelost door middel van prisma's.

 

Hedendaagse verrekijkers en telescopen hebben gebruiken nog altijd dezelfde mechanismes als de eerste telescoop van Hans Lipperhey in 1608. Alleen zijn de technieken op dit ogenblik vele malen beter dan de techniek die hij toentertijd gebruikte.

 

Astronomie

Door de uitvinding van de verrekijker door Hans Lipperhey zijn er vele nieuwe ontdekkingen gedaan. Zo kon even later Isaac Newton en Christiaan Huygens onder andere onderzoek doen naar het sterrenstelsel. Christiaan Huygens heeft hierdoor ontdekt dat Saturnus de planeet is met ringen. In de hedendaagse astronomie worden telescopen naar het voorbeeld van Lipperhey gebruikt om sterrenstelsel honderden lichtjaren hier vandaan te ontdekken. 

 

Medische wetenschap 

De telescoop is niet alleen belangrijk voor de kennis rondom astronomie. Maar ook in de medische wetenschap wordt de techniek gebruikt in microscopen. De vergroting die optreed door het correct plaatsen van de convexe lenzen ten opzichte van het voorwerp, zorgt ervoor dat met een vergroting van 40x al cellen zichtbaar zijn. Dit gaf ons een volledig nieuw inzicht in verschillende aandoeningen.

 


Tags: Verrekijker, Telescoop, Hans Lipperhey, Christiaan Huygens, Isaac Newton
Bronnen: wikipedia.org/wiki/Hans_Lippershey
Artikel geschreven door: OnSquare.
Publicatie datum: 2018-09-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving