aanmeld knop
dot

Hoe leven met chronisch vermoeidheidssyndroom?

artsen.jpg
Chronisch vermoeidheissyndroom, afgekort cvs, is een vermoeidheid die lang aansleept, die maanden of zelfs jaren kan duren en niet overgaat met rust. Deze vermoeidheid kan soms een onderdeel zijn van een complex geheel dat men moeilijk kan verklaren.

Wat zijn de klachten ?


* perioden van extreme vermoeidheid en uitputting

* slaap brengt geen verlichting

* vermindering van kracht

* spierpijn, gewrichtspijn

* concentratieproblemen, hoofdpijn, duizeligheid

* vaak moeten plassen

* prikkelbaarheid, depressief zijn

* zeer gevoelig voor lawaai, licht

* minder stressbestendig

 

Hoe wordt cvs veroorzaakt ? 

Wetenschappelijk onderzoek hieromtrent is nog volop in ontwikkeling. Er is geen éénduidige verklaring voor. Bij sommige patiënten beginnen de klachten na een periode van infectie, bij andere is een abnormale reactie van het afweersysteem de oorzaak. Ook lange periodes met stress en een overactieve levensstijl kunnen de aanleiding zijn. Mensen die heel perfectionistisch zijn vallen ook vaak ten prooi aan de ziekte. Het slecht verwerken van een traumatische ervaring zoals bv sterfgeval, ernstige gezondheidsproblemen met de kinderen kunnen eveneens een trigger zijn.

 

Wat kan ik zelf doen als patiënt?

Je kan een slaaponderzoek laten doen in een universitair ziekenhuis. Hierbij wordt je één nacht en dag gevolgd in de slaapkliniek. Je wordt er rond 17 uur opgenomen en 's anderendaags na 17 uur mag je terug naar huis. Het kan ook in het weekend, wat handig kan zijn indien je nog werkt. je wordt gemonitord en 's nachts en tijdens de verplichtte dutjes overdag via schermen in de gaten gehouden. O.a. je hartslag wordt gemeten, hoeveel uur diepe slaap je hebt, hoeveel keer per nacht je de verschillende fasen van slaap doorloopt, hoe lang het duurt voor je inslaapt. Het is tijdens de diepe slaap dat je lichaam herstelt en o.a. te weinig uren diepe slaap kunnen de oorzaak zijn van je lichamelijke klachten. Belangrijk om weten is dat je indien je slaapmedicatie neemt deze minstens 6 weken moet afgebouwd zijn om een zo correct mogelijk beeld te krijgen van je slaap.De uitslagen worden je nadien meegedeeld tijdens een consultatie.

 • Je kan je levensstijl aanpassen wat in het begin niet zo evident is. Leren leven met je beperkingen.
 • Naar je lichaam leren luisteren en gas terugnemen wanneer dat nodig is.
 •  Aanvaarden dat niet altijd alles perfect moet zijn.
 • Ondanks de klachten proberen genieten van kleine dingen zoals bv een etentje met familie of vrienden, een bezoek van de kleinkinderen.
 •  Je niet onder druk laten zetten en opkomen voor jezelf.
 •  Aangeven aan je partner/kinderen wanneer je limiet bereikt is.
 •  Voldoende rusten en je eigen tempo volgen.
 •  Geen zware fysieke inspanningen doen.
 •  Eventueel een gesprek met een psycholoog. Je kan je hart eens luchten en zij kunnen je richtlijnen en tips geven om er beter mee om te gaan
 • Eet zo gezond mogelijk en blijf bewegen in de mate van het mogelijke.
 •  Praat er zoveel mogelijk over met je partner, kinderen. Nodig hen uit om onderzoeken bij te wonen. Vertel hoe je je voelt. Erover praten helpt. Er zijn heel wat lotgenoten.
 • Het beoefenen van yoga kan een hulpmiddel zijn om je te leren ontspannen.

Besluit

Cvs stuit nog op heel wat onbegrip in de samenleving en je kan het niet van iemands gezicht aflezen. Je krijgt soms harde reacties en je moet je daartegen leren wapenen.


Tags: cvs, vermoeidheid, chronisch vermoeidheid, oorzaak, yoga
Artikel geschreven door: Karin Krikilion.
Publicatie datum: 2018-11-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving