aanmeld knop
dot

Moe, vermoeid, doodmoe, wat kan de dokter voor u doen?

logo-tekst.jpeg
Vermoeidheid is een klacht die zeer veel voorkomt. Wat is de oorzaak? Als u heel vaak moe bent, wilt u zich graag weer fitter voelen. Mensen kunnen echter om zoveel redenen moe zijn, dat het voor een huisarts niet altijd even gemakkelijk is om vast te stellen waar de vermoeidheid vandaan komt. Als moeheid niet overgaat, wat kan de dokter dan voor u doen?

Moe, altijd moe, vermoeidheid... Als er geen lichamelijke oorzaak gevonden wordt voor ernstige vermoeidheid, kan het aan uw voedsel liggen. Als er geen lichamelijke oorzaak te vinden is voor de vermoeidheid en u gebruikt ook geen medicijnen die als bijwerking vermoeidheid hebben, dan kan men denken aan depressie, burn-out klachten, stress, enzovoorts. Vermoeidheid belemmert u in uw leven. Er bestaan gelukkig methodes die zich richten op bepaald voedsel waardoor u zich snel fitter zal gaan voelen, zoals verse groentes en minder koolhydraten eten en afvallen.

Vermoeidheid oorzaken. Altijd moe zijn

“Ik ben zo vreselijk moe…” Dat is een veel gehoorde klacht bij de huisarts. Vermoeidheid is een klacht waar u veel last van kunt hebben omdat het leven stukken aangenamer is als u zich fit voelt. Een dokter zal er dan ook achter proberen te komen wat de oorzaak van uw vermoeidheid kan zijn. De arts zal u vragen stellen om een idee te krijgen van de mogelijke oorzaken. Denk aan vragen als:

 • Hoe en wanneer is het ontstaan?
 • Slaapt u goed?
 • Zijn er andere klachten?
 • Zweet u 's nachts?
 • Heeft u ergens pijn?
 • Eet u gezond?
 • Beweegt u wel regelmatig?
 • Hoe lang hebt u al vermoeidheidsklachten?
 • Waaruit bestaan uw maaltijden over het algemeen?
 • Heeft u zorgen of problemen?
 • Bent u wel eens duizelig?
 • Gebruikt u medicijnen?
 • Hoeveel weegt u?
 • Snurkt u 's nachts en/of houd u in de slaap wel eens de adem in?
 • Heeft u (wel eens) koorts?
 • Heeft u andere klachten die u niet verklaren kunt?
 • Enzovoorts...

Onderzoek arts

Mogelijk zal de arts uw bloeddruk meten en uw longen en hart beluisteren en in uw ogen kijken, en dat soort dingen, om een lichamelijke oorzaak te zoeken. Er kan urine bekeken worden en/of bloed. Als de vermoeidheid al langer bestaat of niet weggaat, zal de arts ook een uitgebreid bloedonderzoeken laten doen om te zien wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Aan het bloedbeeld kan veel worden afgelezen. Bijvoorbeeld of u misschien ergens ontstekingen heeft, of er sprake is van bloedarmoede, of er andere afwijkende bloedwaarden zijn, of u (aanleg voor) suikerziekte heeft, enzovoorts. Ook wordt gekeken of uw schildklier goed werkt. Aan de hand van bepaalde uitslagen kan er mogelijk al iets tegen de vermoeidheid gedaan worden. Als er bijvoorbeeld sprake is van ijzertekort (bloedarmoede) kan de bloedarmoede worden behandeld door producten te eten die meer ijzer bevatten of door tabletten te gaan slikken die ijzer bevatten. Als er geen oorzaak wordt gevonden voor de vermoeidheid, kan de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. Daar worden meer onderzoeken gedaan. Er wordt dan mogelijk neurologisch onderzoek gedaan en uw hart en longen en dergelijke worden onderzocht. Misschien worden er foto’s gemaakt om bepaalde gebieden in uw lichaam beter te bekijken. Ook zal er een hartfilmpje gemaakt worden, enzovoorts.

Geen lichamelijke oorzaak te vinden?

Gezonde mensen die ernstig moe zijn willen niet altijd accepteren en geloven dat psychische problemen ook ernstige vermoeidheid kunnen veroorzaken. Dat is lastig, want als iemand niet accepteert dat ernstige vermoeidheid ook een psychische oorzaak kan hebben, is het ook moeilijk om de vermoeidheid te behandelen. Niet tevreden zijn met je relatie, werk, leven… kan heel goed zware vermoeidheid veroorzaken. Ook mensen die angstig van aard zijn, kunnen sneller vermoeid raken. Een therapeut kan vaak helpen om de reden van de vermoeidheid op te sporen en u helpen om op te knappen. Als mensen dat niet willen kan een arts niet veel meer voor patiënten doen. Er is geen duidelijke oorzaak gevonden en dus wordt de vermoeidheid Chronische Vermoeidheid genoemd. Dan is het zaak om juist niet voortdurend toe te geven aan de vermoeidheid maar in actie te komen. Het is namelijk zo dat u van moe zijn en om die reden actie vermijden, steeds vermoeider kunt worden. Mensen die steeds toegeven aan de chronische vermoeidheid, zullen daarom steeds meer last van vermoeidheid krijgen.

Vermoeidheid, wat kunt u er tegen doen?

Vermoeidheid komt veel voor. Als u verder gezond bent, is het belangrijk dat u niet continu toegeeft aan uw moeheid. Juist beweging maakt mensen actiever en fitter. Iemand die heel weinig doet wordt vaak steeds vermoeider. Je lichaam en geest went dan aan inactief zijn. Ook is regelmatig water drinken belangrijk, want uitdroging, ook in een lichte vorm, leidt ook al tot vermoeidheid.


Tags: moe, vermoeid, altijd moe, vermoeidheid, fit, slaap, afvallen, vermoeidheidsklachten, overgewicht
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving