aanmeld knop
dot

Paspoort verlengen, hoelang duurt het?

logo-tekst.jpeg
Als uw paspoort verloopt, moet u het laten vernieuwen. Verlengen bestaat niet meer. U kunt uw paspoort laten vernieuwen bij het gemeentehuis. Vaak kunt u niet zomaar binnen lopen maar is het nodig om een afspraak te maken. Een paspoort vernieuwen duurt in principe vijf werkdagen. Wat hebt u nodig om een paspoort te vernieuwen?

Een paspoort is tegenwoordig slechts vijf jaar geldig, daarna moet u het vernieuwen als u een paspoort nodig heeft. Om uw paspoort te vernieuwen heeft u een pasfoto nodig die gemaakt is door een vakfotograaf, die ervaring heeft met het maken van pasfoto’s volgens de geldende regels en richtlijnen. Tegenwoordig mag u bijvoorbeeld niet meer lachend op de pasfoto staan. Een fotograaf die dagelijks pasfoto’s voor officiële documenten maakt, weet precies waar een pasfoto voor een pas aan moet voldoen.

Paspoort vernieuwen, benodigdheden

  • Oude reisdocument
  • Nieuwe pasfoto gemaakt door een vakfotograaf
  • U moet de aanvraag persoonlijk doen

Kind laten bijschrijven in paspoort?

Sinds 26 juni 2012 mogen kinderen niet meer op het paspoort van ouders worden bijgeschreven. Kinderen hebben hun eigen paspoort of ID nodig. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te reizen. Een eigen paspoort of geldige ID-kaart is tegenwoordig wettelijk verplicht. In geval van aanvraag van een eigen reisdocument is schriftelijke toestemming van beide ouders (of de gezaghebbende) noodzakelijk. U brengt mee:

  • Pasfoto van het kind
  • De oude reisdocumenten (waar het kind nog in staat bijgeschreven)

 

Paspoort verplicht buitenland

Als u naar het buitenland wilt reizen bent u verplicht een geldig paspoort (of een ander geldig reisdocument) bij u te hebben. Ook een geldige ID-kaart is geldig als reisdocument in 32 Europese landen. Een verlopen paspoort kunt u niet gebruiken om mee te reizen. U moet het verlopen paspoort bij uw gemeente inleveren. Daar vernietigen ze het paspoort of u kunt het weer mee terug krijgen, nadat er gaten in gemaakt zijn.

Paspoort met vingerafdrukken

Vanaf eind september 2009 is het in Nederland verplicht om vier vingerafdrukken af te geven om je paspoort te laten vernieuwen. De vingerafdrukken komen zowel op een chip in het paspoort te staan, als in een database bij het ministerie van binnenlandse zaken. Justitie kan daar op verzoek toegang toe krijgen. De vingerafdruk in het paspoort stuit daarom op nogal wat bezwaren. Zo is de privacy van mensen in het geding en het paspoort is mogelijk juist extra fraudegevoelig. Het tv-programma Netwerk besteedde hier aandacht aan.

Paspoort vernieuwen, hoe lang duurt het?

Een paspoort vernieuwen neemt vijf werkdagen in beslag. Een ID-kaart aanvragen of vernieuwen duurt even lang. Hou er rekening mee dat sommige gemeentes ook nog eens een wachttijd hanteren voordat u terecht kunt om de aanvraag te doen. Het is dus niet zo handig om tot het laatste moment te wachten.

Spoedprocedure

Als u met spoed een paspoort of ID moet aanvragen kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. Dan kunt het dan na een werkdag ophalen. Er zijn wel extra kosten aan verbonden.

Paspoort verloren of gestolen, wat nu?

Als u uw paspoort of ID kwijtgeraakt bent, moet u altijd aangifte doen bij de politie. Ook als u het paspoort gewoon verloren bent of kwijtgeraakt. Er wordt dan proces-verbaal opgemaakt. Dit proces-verbaal heeft u nodig om een nieuw paspoort aan te vragen. Als u uw paspoort in het buitenland bent kwijtgeraakt, moet u het niet alleen in het buitenland bij de politie aangeven, maar u moet het ook in Nederland bij de politie aangeven. Om fraude te vermijden wordt het gestolen reisdocument dan geregistreerd.


Tags: paspoort verlengen, nieuw paspoort, kinderen, reizen, reisdocument, kosten
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorien

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving Kansspel