aanmeld knop
dot

Tramadol, populaire pijnstiller, hoe werkt dit middel?

artsen.jpg
Tramadol is een sterke pijnstiller en het is op recept maar ook online verkrijgbaar. Tramal zijn druppels. De werkzame stof in Tramadol is Tramadol. Vanaf 1977 is het al internationaal verkrijgbaar tegen pijn. Dit middel wordt dus voorgeschreven bij pijnklachten. Pijn wordt via gevoelszenuwen doorgegeven aan de hersenen. Tramadol bevat stoffen die ervoor zorgen dat pijn niet meer doorkomt of minder sterk doorkomt.

Het gevolg is dat pijn daardoor niet meer gevoeld wordt of veel minder sterk gevoeld wordt. Er is dan minder vrees, minder stress en natuurlijk minder pijn. Tramadol is niet zo verslavend als bijvoorbeeld morfine of methadon, maar er kan wel verslaving optreden. Bij gebruik volgens voorschrift is dat echter geen regel. Tramadol is een sterke pijnstiller en het is op recept en online verkrijgbaar. Tramal zijn druppels. Een overzicht van de pillen en druppels die verkrijgbaar zijn ziet u hier: Tramadol, tramal en overige.

Tramadol of Tramal verkrijgen

De werkzame stof Tramadol is op recept ook verkrijgbaar onder de merknamen Tramagetic, Tramal en Tradonal en eveneens als het merkloze Tramadol. Het middel is te verkrijgen in tabletvorm, smeltabletten, tabletten met vertraagde afgifte, capsules, bruistabletten, zetpillen, druppels en injecties. Tramadol is ook te verkrijgen in combinatie met paracetamol onder de naam Zaldiar.

 • Als gewone pijnstillers zoals paracetamol, paracetamol met codeïne, ibuprofen of acetosal onvoldoende pijnstillend effect hebben op matige of heftige pijn, dan kan er gekozen worden voor de sterke pijnstiller Tramadol.
 • Als er sprake is van overgevoeligheid voor andere pijnstillers of als u geen andere pijnstillers mag gebruiken om andere redenen
 • Bij prikkelhoest kan Tramadol ook voorgeschreven worden
 • Het is extra geschikt bij neuropatische pijn

Tramadol, hoe snel werkt het?

Tramadol bestaat in tabletten en druppel, capsules en zetpillen. Tabletten en druppels werken snel, binnen een uur neemt de pijn af. Zetpillen werken iets trager. Binnen enkele uren neemt de pijn af.

Afgifte

 • De werking van zetpillen en gewone capsules houdt zes tot acht uur aan.
 • Tabletten met gereguleerde afgifte werken langer, twaalf tot vierentwintig uur

Tramal druppels

Tramal druppels bevatten 100 mg tramalhydrochloride per 2 ml injectievloeistof per ampul. Tramal ampullen zijn verpakt in dozen van 10 ampullen van 2 ml per doosje.

Tramadol, veiligheidsvoorschriften

 • Tramdol is een opiaat en daarom kan Tramadol verslavend zijn. U kunt Tramadol mede daarom niet onbeperkt bestellen en gebruiken. Er zijn voorschriften waar u zich altijd aan moet houden. Er zijn strikte regels waar u zich aan moet houden als u Tramadol wilt bestellen en gebruiken, anders wordt het middel niet geleverd. Bij onjuist gebruik kunnen de risico's groot zijn. Gebruik dit middel aleen als uw arts het u heeft voorgeschreven
 • Gebruik Tramadol altijd uitsluitend volgens voorschrift
 • De stof tramadol voor kinderen wordt ook alleen voorgeschreven in overleg met en na goedkeuring van een arts. De dosering is uiteraard anders dan voor volwassenen.

Tramadol bijwerkingen algemeen

Soms komen voor

 • Obstipatie
 • Misselijkheid
 • Dorst of droge mond
 • Moeite met plassen (indien er sprake is van prostaatvergroting is Tramadol niet geschikt voor u)
 • Duizeligheid
 • Jeuk en/of galbulten
 • Omdat u geen pijn voelt kunnen pijnsignalen u ontgaan, bijvoorbeeld als u zich gestoten heeft
 • Transpireren
 • Duf gevoel in het hoofd en/of hoofdpijn

Tramadol zeldzame bijwerkingen

Bijwerkingen die zelden voorkomen, zoals benauwdheid of slaapapneu, moeten altijd aan de arts gemeld worden. Mensen met epilepsie kunnen last krijgen van meer aanvallen en indien er een overdosis is genomen kunnen bijwerkingen zoals: toevallen, flauwvallen, moeilijk ademhalen en opvallend kleine pupillen, voorkomen. Raadpleeg bij dergelijke verschijnselen altijd direct een arts.

Tramadol en andere medicijnen

Tramadol heeft een wisselwerking met andere medicijnen. Dit wil zeggen dat Tramadol de werking van bepaalde andere medicijnen kan beïnvloeden, en andersom. Die stoffen zijn:

 • Alle middelen die het reactievermogen (bijvoorbeeld de rijvaardigheid) beïnvloeden, normaal gesproken worden deze medicijnen met een gele stikker op de verpakking afgeleverd. Als u twee of meer van deze middelen gebruikt mag u echt geen auto rijden.
 • Bepaalde middelen tegen depressiviteit.
 • Bepaalde middelen die de ziekte van Parkinson bestrijden, die de stoffen rasagiline en selegiline bevatten. U kunt het beste met uw arts overleggen wat het beste is.
 • Ritonavir (midel tegen virusinfecties zoals HIV) kan de bijwerkingen van Tramadol versterken. Overleg met uw arts als u dit opvalt.

Tags: tramadol, tramal, tramal druppel, pijn, pijnstillers, verkrijgbaar, kopen
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving