aanmeld knop
dot

Als Rolstoel pelgrim onderweg naar Santiago

mergelhuis.jpg
Sinds 2016 rol ik jaarlijks in etappes naar Santiago. Als tiener al vond ik het interessant om te horen van mensen die naar Santiago de Compostella wandelden. Helaas ging rond mijn 20e mijn gezondheid dusdanig achteruit dat dit voor mij niet meer haalbaar leek. Ik bleek een erfelijke bindweefsel aandoening te hebben en kwam in een rolstoel terecht (voor lange afstanden). Het leek einde verhaal wat betref Santiago.

Na enkele jaren werd ik steeds handiger met mijn rolstoel en begon ik steeds langere stukken te rollen en al snel ging dat van een paar kilometer naar 25 kilometer per dag.  In die tijd sprak ik regelmatig een pelgrim die naar Santiago was gelopen en daar vol vuur over kon vertellen. Doordat ik inmiddels 25 km op een dag kon rijden wilde ik toch eens een poging wagen. Daarom besloot ik het gewoon maar te proberen. ik deed dit in mijn rolstoel met hulpaandrijving (vergelijkbaar met een elektrische fiets) en een aankoppel voorwiel waardoor ik over onverharde paden kan.

 

Met de rolstoel naar Den Bosch

Uiteindelijk ben ik in Haarlem gestart en ben ik in een week tijd naar Den Bosch gerold. Dit was een bijzondere ervaring. Eigenlijk ging het me heel goed af en waren de ontmoetingen met mensen heel bijzonder. Daarom besloot ik direct na thuiskomst om hier een vervolg aan te geven en zo ging ik in 2017 weer een week rollen. Deze keer ging ik van Den Bosch naar Maastricht.

 

Met de rolstoel naar Maastricht

Onderweg had ik weer mooie ontmoetingen, bijzondere slaapplaatsen zoals kloosters, bij mensen thuis en ik heb zelfs in de kelder van de kathedraal van Roermond geslapen. Sommige gebouwen waren zeer toegankelijk, en andere plekken juist helemaal niet, maar met wilskracht en hulp van mensen ben ik er gekomen.

 

Met de rolstoel van Maastricht naar Frankrijk

n 2018 ben ik voor het eerst 2 weken gaan rollen, ik ben in Maastricht begonnen en vanaf daar heb ik tot aan Frankrijk langs de Maas gerold, een erg bijzonder en afwisselende omgeving, het ene moment stroomde de Maas langs lelijk Wallonisch industrie gebied en het volgende moment rolde ik weer dwars door de Ardennen, midden in de natuur waar ik soms uren niemand tegen kwam.

 

Met een rolstoel kamperen

Voor het eerst had ik in 2018 een tent meegenomen. ik kon daardoor ook regelmatig op campings slapen, daar parkeerde ik ’s nachts mijn rolstoel vaak in het toiletgebouw om het op te laden. ik werd erg creatief met het vinden van oplossingen voor de dingen die ik tegen kwam, en uiteindelijk kwam overal wel een oplossing voor. Na een week verliet ik de Maas en ben via pelgrimswegen (Via Campaniensis) richting Reims gerold. de tweede week rolde ik voornamelijk door steile heuvels/bergen en later door landbouwgebied, veel mais en suikerbieten gezien. Verder heel veel kleine dorpjes.


Met de rolstoel van Reims naar Vezelay

En zo bereikte ik uiteindelijk het einddoel van 2018. Inmiddels ben ik me aan het voorbereiden op de tocht van 2019, ik hoop dan te starten in Reims en te rollen tot aan Vezelay. Dit was mijn reis in vogelvlucht, als je het leuk vind er meer over te lezen, kijk dan op: Rolstoelplein  Daar staan al mijn pelgrimages in de rolstoel uitgebreid verteld en hier hou ik ook iedereen via een nieuwsbrief op de hoogte over mijn toekomst plannen, net zo lang totdat ik in Santiago aankom. Al zal dat nog een aantal jaar duren.


Tags: Santiago de Compostella, Santiago, rolstoel, handicap, rolstoelpelgrim
Bronnen: rolstoelpelgrim.nl
Artikel geschreven door: rolstoelpelgrim.
Publicatie datum: 2019-02-04
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving