aanmeld knop
dot

Ziekte van Chrohn, verschijnselen en behandeling

Negatief.jpg
Het was niet makkelijk om te weten te komen dat je een bepaalde ziekte hebt. Aan de ene kant is het een opluchting omdat je al zeven jaar aan het afzien bent aan de andere kant is het een start van een nieuwe leven (hopelijk) zonder afzien. Niemand kan mij beter begrijpen dan mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De ziekte van Crohn kan je leven veranderen maar zolang je weet wat je wel en niet kan doen is het leven niet zo moeilijk.

Eindelijk na zeven jaar hebben ze gevonden wat ik heb. De ziekte van Crohn. Dit is mijn ervaring met de ziekte en de behandeling. Het was eerst een opluchting dat ik wist wat er aan de hand was met mij. Zeven jaar lang heb ik afgezien, het was vermoeiend en frustrerend dat geen enkele dokter wist wat de oorzaak was van mijn ziekte. Het was heel moeilijk om geloofwaardig over komen als je een tiener bent. De meeste dokters denken meteen dat je aan het zeveren bent en dat je zo een excuus hebt om niet naar school te gaan.

 

Medicatie ziekte van Crohn

Er was dus echt iets aan de hand met mijn lichaam. Eindelijk ze geloven me was de eerste gedachten dat in mij op kwam. Het was niet zo simpel om te communiceren met de dokters als ze je niet serieus nemen. Ik was het beu, ik was moe maar opgeven kon ik niet omdat ik zo vaak last had dat ik wel naar de dokter moest gaan. Nu ik weet wat er aan de hand is weet ik hoe ik moet handelen en waar ik op kan letten. Welke medicatie wel helpt en hoe ik mij beter kan laten voelen.

 

Operatie ziekte van Crohn

Nadat ze me hebben gezegd dat ik de ziekte van Crohn heb, moest ik meteen al naar UZ Leuven gaan op een professor te zien omdat het al erg aan toe was waardoor de dokters bij mij in de buurt het niet konden opereren. Het was wel een shock dat ik zo snel naar Leuven moest gaan. Eens ik daar was waren de dokters heel serieus met mij aan het praten over mijn situatie. Eerst kwam er een algemene dokter daarna een dokter die gespecialiseerd is in maag-darmziektes en ten slotte kwam de grote professor binnen. Toen besefte ik dat het toch wel ernstig was. Ze zeiden mij dat geen enkele medische behandeling mij zou helpen op dat moment omdat de ziekte zich ver gevorderd heeft, het was al een complexe zicht op de MRI scan. Ik moest zo snel mogelijk geopereerd worden. Ik zat toen in mijn examen periode dus ze hebben gewacht tot mijn examens eindigden, een paar dagen na mijn examen ben ik opgenomen in het ziekenhuis. De operatie verliep goed, het enige wat ik mij afvroeg na de operatie was dat de dokter mij hadden gezegd dat er maar 3 kleine sneetjes zouden zijn en of dat klopte. Toen ik wakker werd, zag ik een snee van 7 cm op mijn buik waardoor ik even in paniek raakte. Ik dacht dat er iets mis was gegaan tijdens de operatie waardoor ze mij hadden moeten open snijden.

 

Ze moesten mijn dunne darm verwijderen

Later toen de dokter op bespreking kwam, zei hij dat het veel ingewikkelder was dan ze zagen op de MRI en dat ze daardoor mij moesten open snijden en een deel (20 cm) van mijn dunne darm hebben moeten weg halen. Ik ben wel blij dat ze het zieke deel hebben weg gehaald waardoor ik daarna gezonder zou zijn en dat mijn lichaam de nodige voedingstoffen kan opnemen.

 

Ontstekingen in de darmen

Voor een paar maanden ging het goed met mij. Zes maanden na de operatie moest ik op controle gaan om te zien of de ziekte van Crohn terug is gekomen. Ze zagen tijdens het onderzoek dat er ontstekingen zijn begonnen op de plaats waar ze een deel darm hebben weg genomen.

Nu zijn ze op tijd om een medische behandeling te starten voor dat het zo ver komt dat ik weer geopereerd moet worden. Het kan zijn dat ik later nog eens moet geopereerd worden maar als de medicatie zou werken dan zou de kans klein zijn.


Biologische behandeling ziekte van Crohn

Nu ben ik gestart met een biologische behandeling waardoor de ontstekingen en de symptomen van de ziekte zouden verdwijnen of verminderen. Ik voel nu al een verschil, het is nog maar week drie en het werkt al. Dus hopelijk blijft het werken.


Tags: Ziekte van Crohn, ervaring, behandeling, operatie, biologische, operatie
Artikel geschreven door: BesteDuzgun.
Publicatie datum: 2019-02-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving