aanmeld knop
dot

Koemelk of Moedermelk bij de opvoeding?

babytje.jpg
De vraag of je kind met koemelk of met moedermelk grootgebracht moet worden, blijft actueel, daarom de vraag wat is beter voor een pasgeboren baby om te drinken: koemelk of moedermelk? Moedermelk bevat veel voedingsstoffen die de groei van baby’s kunnen bevorderen en erg beschermend zijn.

Door het drinken van moedermelk krijgt de baby het beste wat de natuur een pasgeboren baby te bieden heeft. Moedermelk staat erom bekend dat het de baby kan  beschermen tegen allerlei infecties en ziekten. De ontwikkeling van het immuunsysteem zal hierdoor worden bevordert.

 

Moedermelk met borstvoeding of fles?

Als je moedermelk geeft is dit erg goed voor je kind en als je de baby zoogt zal de melkproductie het beste op gang komen en blijven. Maar afkolven is ook een optie. Vooral de eerste moedermelk, het zogenaamde colostrum, beschermt een baby tegen een groot deel van de virussen. Met deze dikke, gele moedermelk worden afweerstoffen van de moeder doorgegeven aan de baby. Veder bevat moedermelk de allerbelangrijkste voedingsstoffen voor pasgeboren baby's.

 

Voedingstoffen in koemelk

In koemelk zitten ook allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals: calcium, eiwitten, vitaminen en mineralen. Maar bij de bewerking van rauwe koemelk gaan veel van deze voedingsstoffen weer verloren. Hierdoor zou een baby al de meest essentiële voedingsstoffen missen. Dit is bij het drinken van moedermelk echter niet het geval, omdat deze voedingsstoffen niet verloren gaan. De samenstelling van koemelk en moedermelk is nogal  verschillend. Een kalf heeft bijvoorbeeld relatief kleine hersenen ten opzichte van het lichaam en daardoor zou koemelk niet genoeg vetzuren bevatten voor de hersenen van een baby. De hersenen van mensenbaby'zijn namelijk groter dan een kalf. Hierdoor zouden de hersenen in het eerste levensjaar niet goed en snel kunnen ontwikkelen.

 

Nadelen koemelk

Een baby zou door het drinken van koemelk de voedingsstoffen van wat een kalf nodig heeft binnen krijgen. Ons lichaam kan het drinken van veel koemelk ook niet goed verwerken. Calcium bevat namelijk Caseïne, een eiwit in calcium, dit zou niet goed worden opgenomen door een baby wat weer leidt tot ondervoeding. Doordat dit niet goed kan worden opgenomen zou er ook een te hoge fosfor opname ontstaan en ons lichaam zou kunnen gaan ontkalken.

 

Koemelk of borstvoeding?

Het blijkt dus dat een baby vanaf de geboorte al de meest essentiële voedingsstoffen zou missen bij het drinken van koemelk. Omdat de samenstelling van koemelk en moedermelk erg verschilt en omdat koemelk bewerkt wordt. Ook zou de koemelk niet goed opgenomen kunnen worden, dit zou allemaal tot ondervoeding van een baby kunnen leiden. Het is dus beter om vanaf de geboorte moedermelk te geven aan de baby omdat dit een betere voeding zou zijn en de baby zich beter zou kunnen ontwikkelen dan bij koemelk.

 

Tags: borstvoeding, koemelk, baby zogen, melk baby, borstvoeding of koemelk
Artikel geschreven door: laurappoo.
Publicatie datum: 2019-03-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving