aanmeld knop
dot

Een paard kopen-Wat heb je nodig?

paard2.jpg
Je gaat een paard of pony kopen, maar wat heb je nodig? Waar moet je heen voordat je een paard koopt. Hoeveel eet een paard of een pony, en wat eet een paard of een pony? Welke paarden zijn handig of welk paard of pony past bij jou? Een paard kopen is een belangrijk moment in je leven. Je kiest en paard met zorg. En wat heb je allemaal nodig om paarden te verzorgen?
DierDier

Je gaat een paard of een pony kopen? Wat je sowieso nodig hebt, is een plek waar je paard of pony gaat staan. Als je paard 24/7 buiten gaat staan is het handig om een schuilstal te hebben. Je moet per paard 3,5 vierkante meter schuilstal hebben. Als je je paard binnen zet moet je een geschikte stal hebben. Als je een paard koopt moet je er ook nog opletten dat een paard altijd met meerdere dieren moet staan, omdat paarden zich eenzaam gaan voelen als ze alleen staan. 

Wat is een geschikt maatje voor je paard?
Een leuk en goedkoop weidemaatje is een shetlander, een shetlander is een kleine pony. Het is een heel gezellig dier en ze eten niet zo veel, omdat ze snel dik worden en klein zijn.

Wat is een pony?
Er zijn verschillende soorten en maten paarden en pony’s. Veel mensen denken dat een pony niet zo groot is. Je hebt a, b, c, d en e pony’s. Een a pony is tot de 117 cm, een shetlander is dus een a pony. Een b pony is van 117 cm tot en met 127 cm. Een c pony is van de 127 cm tot en met 137 cm. Een d pony is van de 137 cm, tot en met 148 cm. Een e pony is van de 148 cm tot en met 156 cm. Alles daarboven is een paard.

Welk paard past bij jouw lengte en gewicht?
Als je je paard of pony wilt berijden moet je opletten dat je wel de goede maat koopt. Als je bijvoorbeeld nog heel erg klein bent moet je geen paard kopen, want die gooit je snel van zijn rug af. En je moet ook niet een te klein paard of een pony kopen als je groot en/of zwaar bent, want anders zakt het paard of de pony door.

Spullen voor paardrijden
Als je je paard wilt berijden heb je ook spullen nodig. Je hebt een halter met een halstertouw nodig, ook als je hem niet wil berijden. 

  • Je hebt een dekje en een zadel dat bij jouw sport (dressuur of spring) past en ook op jouw paard
  • Een singel nodig om je zadel vast te maken
  • Je moet ook beugels hebben als die niet bij je zadel worden geleverd. 
  • Je moet teugels hebben en een hoofdstel.
  • Als je met bit gaat rijden heb je ook een bit nodig. 

Als je wilt, kun je nog een leuke frontriem kopen of een oornet, maar dat is niet noodzakelijk. Als je paard met de voeten tegen elkaar tikt, is het handig om peesbeschermers te kopen, en als je gaat springen zijn ook hoefschoentjes aan te raden. 

Het is altijd fijn voor het paard en handig om ook een poetsset te hebben met daarin: een hoefuitkrabber, een rosborstel, een harde borstel, een zachte borstel en een kammetje voor de manen en staart.

Gezondheid van een paard
Een paard moet elk jaar op controle bij de tandarts en dan ook gevijld worden. Ook moet je elk jaar een mestonderzoek doen en de jaarlijkse inenting (laten) doen. Je moet elke 2 maanden je paarden ontwormen en dat kun je gewoon zelf doen met tabletjes. En je moet elke 3 maanden naar de hoefsmid om je hoeven te laten bekappen. Je kunt er ook voor kiezen om hoefijzers te laten zetten maar dat is niet altijd nodig.

Wat heb je nodig om te voederen?
Een paard of pony eet 1,5 procent van zijn lichaamsgewicht. Het is handig om een slowfeeder te kopen omdat een paard normaal heel langzaam eet en het niet natuurlijk is om zijn eten heel snel in zijn mond te krijgen. Het is ook handig om een liksteen te hebben omdat je paard dan ook vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Je moet je paard soms ook vitaminen of muesli geven. Ook een wortel of een appel, maar niet te vaak. Als je je paard traint met bijvoorbeeld kunstjes mag hij soms ook wel een snoepje of als hij iets goed doet. Een paard moet ook veel drinken.

Welk paard ga je kopen?
Als je een paard of pony gaat kopen moet je eerst bedenken wat je ermee gaat doen. Bedenkt ook hoe je wilt dat je paard eruit ziet. Als je een paard hebt gekozen ga dan eerst een paar keer langs en als het je een leuk paard lijkt laat hem dan keuren. Maar bedenk wel dat je heel veel tijd moet besteden aan je paard en dat er ook mindere leuke dingen zijn als je een paard hebt. Je moet elke dag de stal of weide ontmesten en wie zorgt er voor de paarden als je bijvoorbeeld op vakantie bent? Je kunt ook gebeten worden door je paard of geschopt worden, en je kunt ook van je paard afvallen.


Tags: paard kopen, pony kopen, paardenstal, paard verzorgen, paardrijden, soorten paard, shetlander
DierDierArtikel geschreven door: Noravo.
Publicatie datum: 2019-04-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving