
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Nierbekkenontsteking, acute of chronische vorm herkennen

Tweet |
Bij een chronische nierbekkenontsteking zijn de klachten veel minder duidelijk. De patiënt is dan vaak slechts moe en lusteloos. Er kan een zeurderig gevoel in de rug aanwezig zijn maar vaak zijn de klachten vaag, waardoor het een tijd kan duren voordat de nierbekkenontsteking wordt opgemerkt. Een chronische nierbekkenontsteking ontstaat bijvoorbeeld door een verwaarloosde blaasontsteking, maar soms zijn er andere oorzaken. De chronische ontsteking is niet gemakkelijk te behandelen. Tegen de pijn worden vaak pijnstillers voorgeschreven, bijvoorbeeld paracetamol of diclofenac (In overleg met een arts)
Nierbekkenontsteking behandeling
Een nierbekkenontsteking wordt behandeld met antibiotica en voldoende rust. Na enkele dagen nemen de klachten af, behalve als de bacterie niet op de antibiotica reageert. Dan kan een andere kuur nodig zijn. U moet de kuur die u krijgt voorgeschreven helemaal afmaken om te voorkomen dat de ontsteking weer opnieuw komt opzetten. Tegen de pijn mag u meestal paracetamol nemen en als dat niet voldoende helpt, in overleg eventueel andere pijnstillers zoals ibuprofen of diclofenac. Als de nierbekkenontsteking terugkeert, kan vervolgonderzoek noodzakelijk zijn. Indien nodig krijgt u een middel tegen misselijkheid voorgeschreven. Na de kuur moet de urine worden nagekeken of de ontsteking genezen is. Dit is erg belangrijk om het ontstaan van een chronische ontsteking te voorkomen.
Nierbekkenontsteking, acuut
Bij een acute nierbekkenontsteking is de pijn plotseling en heftig. De ontsteking is onverwacht ontstaan. De pijn bij een acute nierbekkenontsteking zit hoog achter in de rug. Het wordt wel omschreven als een heftige zeurende pijn. De patiënt voelt zich ziek en kan koorts hebben, misselijk zijn en overgeven. De verschijnselen (kunnen) zijn:
- Pijn in de rug, net boven het middel
- Pijn kan uitstralen naar de benen, naar de lies
- Koorts met rillingen
- Beven kan voorkomen
- Urine kan troebel zijn of rood
- Het plassen kan pijnlijk zijn (pijnlijke mictie) en kleine beetjes plassen
- Pijn in de onderbuik kan voorkomen
- Misselijk en braken kunnen voorkomen
Dubbele nierbekkenontsteking
De pijn bij een nierbekkenontsteking zit meestal aan één kant van de rug. De pijn kan zich omlaag verplaatsen, naar de lies. Als de pijn aan twee kanten van de rug (en eventueel ook de liezen) zit, dan kan er sprake zijn van een dubbele nierbekkenontsteking.
Chronische nierbekkenontsteking
Een chronische nierbekkenontsteking is moeilijk te behandelen. De nieren gaan op den duur minder goed werken door deze ontsteking. Het gevolg hiervan kan een gevaarlijke hoge bloeddruk ontwikkelen en nier-insufficiëntie (falen van de nieren). Het is heel belangrijk dat een chronische nierbekkenontsteking ontdekt wordt en behandeld. Als u vermoedt dat u een acute of chronische nierbekkenontsteking heeft, neem dan altijd contact op met een arts voor onderzoek.
Publicatie datum: 2012-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
