aanmeld knop
dot

Tampon inbrengen. Hoe doe je dat?

rugpijn2.jpg
Als je eenmaal ongesteld bent geworden komt er vroeg of laat een dag dat je overweegt een tampon te gebruiken, bijvoorbeeld om te kunnen zwemmen. Er zijn tampons in verschillende maten. De kleine tampons nemen minder bloed op dan het grotere model en de kleine moeten dus eerder vervangen worden. Hoe breng je een tampon in?

In dit artikel gaat het over het inbrengen van gewone tampons zonder inbrenghuls, en over tampons met een inbreng huls. Inbreng hulzen maken het inbrengen gemakkelijker. Als je nog nooit een tampon gebruikt hebt, breng de eerste keer dan een kleine tampon in, zodat je weet hoe het werkt. Later kun je dan eventueel besluiten om wat grotere tampons gebruiken. Draag nooit meer dan een tampon tegelijk.

Tampon inbrengen zonder inbrenghuls

Een tampon zonder inbrenghuls zit in een schone vacuümverpakking. Het plastic jasje moet uiteraard verwijderd worden voordat je hem in gaat brengen.

 • Was je handen voordat je de tampon aanraakt
 • Verwijder de plastic verpakking van de tampon
 • Aan de onderkant van de tampon zit het touwtje opgevouwen, trek het los van de tampon (of afwikkelen) zodat het als een staartje naar beneden hangt.
 • Zet een voet op een verhoging, bijvoorbeeld op een WC bril
 • Zet de top van de tampon tegen de vagina opening aan, zorg daarbij dat het touwtje zo hangt dat niet mee naar binnen kan gaan. Het touwtje moet namelijk altijd buiten de vagina blijven hangen zodat je de tampon later weer gemakkelijk verwijderen kunt door aan het touwtje te trekken.
 • Open de lippen van je vagina iets en duw met je vinger tegen de onderkant van de tampon (duw de tampon rustig naar binnen), totdat de tampon schuin naar achteren de vagina in glijdt. Duw de tampon tot voorbij de bekkenbodemspier, dus zo ver mogelijk. In je vagina zit een soort spier die je aan kunt trekken/aanspannen. Als je de tampon daar achter duwt, blijft heij op zijn plek zitten. Hou eventueel met de vingers van je andere hand het touwtje vast zodat het buiten de vagina blijft hangen.

Tampon inbrengen met inbrenghuls

Een tampon met inbrenghuls bestaat uit vier delen. Een bovenste huls, een onderste huls een en tampon in het binnenste van de huls, het touwtje wat aan de tampon vastzit. De onderste huls is smaller dan de bovenste huls, waardoor de onderste huls de tampon straks omhoog kan schuiven/duwen.

 • Was je handen voordat je de inbrenghuls aanraakt
 • Verwijder het papieren of plastic zakje wat om de tampon met inbrenghuls heen zit
 • Controleer of het touwtje onderuit de huls steekt (dat is belangrijk want het touwtje moet wel buiten de vagina blijven hangen)
 • Zet een voet op een verhoging, bijvoorbeeld op de WC bril
 • Zet de top van de huls met tampon erin, tegen de opening van de vagina aan, duw de lippen van je vagina een beetje en duw de huls schuin naar achteren omhoog, de vagina in. Ongeveer tot de bovenste huls zo ver in de vagina geschoven is, dat er nog een klein stukje uitsteekt wat je zo meteen beet kunt pakken om de huls weer te verwijderen.
 • Schuif de onderste huls nu omhoog in de bovenste huls. De tampon wordt dan uit de bovenste huls naar binnen geduwd, dieper de vagina in, tot achter de spier van de vagina
 • Trek nu de hulzen terug uit de vagina. Als het goed is zit de onderste huls in de bovenste huls geschoven, en de tampon zit in de vagina. Het touwtje hangt buiten de vagina

Hoe weet je of een tampon goed zit?

Als een tampon goed zit, voel je hem niet in je vagina zitten. Het mag ook geen pijn doen en het touwtje moet zich buiten de vagina bevinden. Als een tampon niet prettig zit, kan het zijn dat hij niet diep genoeg zit en als het ware afzakt. In je vagina zit een soort spier, waar de tampon achter moet zitten, anders komt hij weer naar buiten 'gewandeld'. Je merkt dat snel genoeg. Een tampon die niet goed zit voel je duidelijk zitten en soms doet het
zelfs een beetje pijn. Je kunt de tampon dan proberen weer opnieuw achter de spier in je vagina te duwen door hem gewoon weer met je vinger omhoog te duwen, lukt dat niet, verwijder hem dan en breng een nieuwe in. Als je vagina droog is geworden van de eerste tampon, wacht dan een minuut of tien voordat je een nieuw in probeert te brengen,

Wanneer lukt een tampon inbrengen niet?

 • Als je vagina (een beetje) droog is, lukt inbrengen niet of niet gemakkelijk. Als je ongesteld bent is er echter meestal menstruatiebloed wat de vagina vochtig en glad genoeg maakt, dus meestal lukt het wel.
 • Als je gespannen bent, wil het soms niet lukken.
 • Als je de tampon recht omhoog probeert te duwen, lukt het misschien niet of moeilijk. De vagina loopt een beetje schuin naar achteren omhoog, dus die kant moet je de tampon ook opduwen.

Tampon verwijderen

Tampons moet je ongeveer elke 2 a 3 uur verwijderen en in elk geval nooit langer dan 5 uur laten zitten. Als je menstruatie heftig is, moet je de tampon vaak al eerder dan 2 a 3 uur verschonen. Je kunt een tampon niet langer dan 5 uur laten zitten, omdat je anders bacteriegroei kan krijgen die gevaarlijk kan zijn tot zelfs de levensgevaarlijke tamponziekte TSS (Toxic Shock Syndrome) aan toe. Tampons zijn tegenwoordig wel veel veiliger dan vroeger en TSS komt nog maar zelden voor.
Als je een tampon verwijderen wilt terwijl hij nog niet vol bloed zit, kan het een beetje pijn doen omdat het dan te droog is en niet glijdt. trek dan zachtjes en probeer te ontspannen. Een beetje mee persen helpt. Laat de tampon ook in dat geval niet langer dan maximaal 5 uur zitten.

Je verwijdert de tampon door hem aan het touwtje naar buiten te trekken terwijl je een beetje mee perst. Als hij er nog niet uit wil is hij waarschijnlijk deels nog droog waardoor het stroef glijdt, of je bent te nerveus en knijpt hem als het ware een beetje vast. Trek nog eens terwijl je een beetje mee perst. Je kunt de tampon daarna gewoon door de WC spoelen.

Als je de tampon niet verwijderen kunt

Als een tampon in je vagina zit en het touwtje is per ongeluk mee naar binnen geduwd of afgebroken, of het lukt je niet om hem te verwijderen, raak dan niet in paniek. Ga op de WC zitten en probeer de tampon naar buiten te persen. Lukt dit echt niet, probeer het dan een uurtje later nog eens. Lukt het niet, neem dan even contact op met de huisarts. Die verwijdert de tampon zonder problemen. Je mag een tampon niet laten zitten en afwachten.


Tags: tampon inbrengen, tampons, indoen, ongesteld, menstruatie, tampon verwijderen
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-04-05 20:37:55  
Waar moet de tampon precies in?Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving