aanmeld knop
dot

Gesloten jeugdzorg, wat is dat?

opvoeding.jpg
Wat is de gesloten jeugdzorg en wat doet dat met jongeren? Vele mensen vragen zich af wat gesloten jeugdzorg werkelijk is en wat het inhoudt voor jongeren. De gesloten jeugdzorg is een instelling voor jongeren met gedragsproblemen, zoals jongeren die thuis problemen hebben, of weglopen zijn van huis. Maar het kan ook zo zijn dat jongeren met drugs en of loverboys te maken krijgen.

Dit artikel bevat de mening van A. Ze kreeg al jong te maken met jeugdzorg en met opname in een gesloten instelling. In dit artikel wordt haar persoonlijke mening weergegeven. Anderen jongeren kunnen betere ervaringen hebben. Namen en initialen zijn gefingeerd. 

 

Ervaring gesloten jeugzorg

A. heeft zelf in de gesloten jeugdzorg gezeten. Ze heeft in 3 verschillende instellingen gezeten waar ze geen goede herinneringen aan heeft. Ze was 13 jaar toen ze in de eerste gesloten instelling terechtkwam. Dat was in De Vaart in Leiden. Ze zat er niet lang gezeten, omdat ze er zat als crisis opname, omdat ze geen andere plek voor haar hadden. Ze omschrijft het als de 6 langste dagen van haar leven.

 

Gesloten jeugdzorg, ervaring

A. was de jongste op de groep en ze vertelt dat ze dacht dat ze in de gevangenis was beland. Zo zag het er daar ook uit, vond ze, met stalen deuren en kleine kamers en geen verwarming. A. was blij toen de dagen voorbij waren en ze hoorde dat ze werd overgeplaatst naar Rotterdam. A. vertelt hoe blij ze was toen ze voor heel even de buitenlucht kon inhaleren. Er stond er een busje klaar en ze werd naar Rotterdam gebracht. Daar kwam A. in een meidengroep terecht en er was een warme sfeer. Toch verlangde ze naar huis. Er werd haar uitgelegd dat ze EMDR en PMT kree.

 

Wat is EMDR en PMT therapie?

EMDR en PMT zijn therapieën waaraan je verplicht bent deel te nemen. Het was van tijd tot tijd heel zwaar en belastend om therapie te volgen en daarnaast ook aan jezelf te werken. Ook had A. uiteraard schoop in het gebouw en dat gaf haar afleiding. Ze was dan even weg van de stress. Ze ervoer dit als erg goed en is achteraf ook tevreden met de hulp die ze daar gekregen heeft.

 

Hoelang duurt het?

Geen een situatie is hetzelfde maar A. heeft uiteindelijk 9 maanden daar gezeten. Ze mocht weer thuis wonen en ze was enorm blij maar maar dat duurde niet lang. Ze woonde 8 weken thuis maar op haar verjaardag van haar moeder kwamen er mensen langs van de jeugdzorg. Ze hadden gemeld dat A. een dagbesteding nodig had als ze thuis wilde blijven wonen. Ze vertelden haar ook meteen dat ze haar hadden aangemeld bij gesloten jeugdzorg. A. was in shock van deze ommezwaai en ze voelde zich machteloos tegenover de maatregelen. Ze vertelt dat ze bij zichzelf dacht dat al het harde werk voor niets was geweest. Ook was de verjaardag van haar moeder verpest. Alle plezier was meteen voorbij. Niemand had nog zin om feest te vieren.

 

 

Politie kwam A. halen

De volgende dag kwam de politie en het betrokken team van de jeugdzorg A. ophalen. Ze hadden plek voor A. in Leidschendam. A. vertelt dat ze enorm moest huilen. Ze belde haar advocaat op voor steun. Ze moest echter mee en verzette zich niet maar gaf zich over aan het systeem. Eenmaal in Leidschendam  aangekomen werd A. in een gemengde groep geplaatst. Na korte tijd leerde ze iedereen kennen en ze vond dat de begeleiders niks om de jongeren gaven. Daar bedoelt ze mee dat de jongeren daar mochten doen wat ze wilden. Ze vindt het geen aanrader voor andere jongeren. Er werd veel gevochten en regelmatig liepen jongeren weg en er werd eens in de zoveel tijd zelfmoord gepleegd, omdat een van de jongeren het leven niet meer zag zitten. Het was erg deprimerend. Het zal je kind maar zijn, zegt A., een kind dat zichzelf van het leven berooft omdat het de hele dag op een kamer werd opgesloten. 

 

Opgesloten op je kamer zitten

Vaak als de begeleiders het niet meer wisten met ons moesten we heel de dag op kamer zitten en het eten werd dan naar je gebracht. je voelde je dan een soort gedetineerde. Ik heb veel meegemaakt voor op een jonge leeftijd, vertelt A., en mijn laatste instelling was geen prettige omgeving ik heb er absoluut niks van geleerd.

 

Ik was kapot van de hulp

A. vindt gesloten jeugdzorg geen goede zaak. Het was benauwend en ze heeft veel jongeren gekend die suicide pleegden. Ze probeerde in die tijd mensen te helpen die in een depressie zaten, omdat ze vond dat de begeleiding er onvoldoende aan deed om dat te voorkomen.  A. zegt: "Ik vind het schandalig hoe er met probleemjongeren wordt om gegaan. Ik ben echt tegen gesloten jeugdzorg. Ik vind dat er geen goeie samenwerking met ouders en begeleiders was. Ik mocht na 9 maanden naar huis en ik was blij dat ik de armen van mijn moeder weer om me heen voelde. Ik was kapot van de 'hulp' die ik had gekregen en er spookte veel ellende en angst door mijn hoofd. Nu gaat het beter met A.  Ze is op het rechte pad, mede door haarzelf. Ook is ze wijzer geworden en maakt verstandiger keuzes. Ze gunt elke jongeren goeie hulp maar geen gesloten jeugdzorg. 


Tags: gesloten jeugdzorg, jeugdzorg, jongeren, probleemjongeren, uit huis geplaatst, Leidschendam, Leiden
Artikel geschreven door: Sabrina_yaldir.
Publicatie datum: 2019-08-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving