aanmeld knop
dot

Wat te doen met knotsende knieen

artsen.jpg
Jongeren hebben er last van. Het beste is niets te doen en gewoon door te gaan met groeien. De botten zijn te kort, of te lang. Ze groeien te snel of te langzaam. Maar met het opgroeien vinden we haast vanzelf een nieuwe balans.

Het menselijk lichaam verandert tijdens zijn leven. Het verandert in feite voortdurend. De meeste van deze veranderingen zijn goed, zoals het gewicht van het hoofd ten opzichte van het lichaam bijvoorbeeld.

Hoofd van een baby

Het hoofd van een baby is te zwaar voor het lichaam. Dus moeders met enige ervaring adviseren jongere moeders steeds om ‘het hoofd te ondersteunen’. Doordat het hoofd naar verhouding zo zwaar is, zal de nek nog niet sterk zijn om het hoofd alle standen en posities te ondrsteunen. Dit is ook een van de redenen waarom een baby nog niet kan lopen.

Gehoorbeentjes in het slakkenhuis

Wanneer de baby groeit en leert lopen, is het evenwicht niet zo goed ontwikkeld. De zeer kleine botjes in het oor die onze ‘interne gyroscoop’ vormen, de gehoorbeentjes en het slakkenhuis, werken nog niet zo goed. Terwijl de jongen of het meisje groeit, groeien ook de kleine botjes in de oren. De balans van de jongen of het meisje wordt steeds beter, totdat de tienerjaren aanbreken.

Plots lijken botten elkaar steeds te raken. Tieners zijn alleen maar knieën en ellebogen. De botten van de benen en armen zijn al snel te lang en groeien iets te snel. De rest van het lichaam houdt het groeitempo niet bij en er is weer een periode van onbalans.

Groeisnelheid botten

Meestal groeien de tieners op een natuurlijke manier uit dat gebrek aan evenwicht. De groeisnelheid van hun botten lijkt een nieuw evenwicht te vinden, de spieren ontwikkelen zich en worden sterker en helpen het lichaam te ondersteunen.

Wanneer stopt de groei van een tiener?

Op een leeftijd van ongeveer 20 tot 25 jaar stopt het lichaam met groeien. De problemen met knieen die elkaar raken worden meestal opgelost, door de tijd en de nieuwe balans. Sommigen zullen een of meer operaties nodig hebben om de positie van sommige botten, met name de knieën, te corrigeren.


Het belang van calcium

Oefeningen kunnen helpen, vooral om de spieren te versterken, zodat ze een deel van de belasting over kunnen nemen. Gezond voedsel, met voldoende calcium en veel andere mineralen zal de ontwikkeling van de botten helpen. Dus stop met het eten van de snelle hap en ga eten voor het nu en voor je toekomst. De jonge, actieve mannen en vrouwen, dat zijn de mensen waar onze maatschappij op vooruit gaat.

Ouder worden

Tijdens ons leven kunnen we enige schade oplopen aan ons skelet, gebroken botten en houdingsafwijkingen. Spieren worden stijf, de botten verliezen calcium en worden brozer naarmate we ouder worden.

Mobiel blijven

Dat been dat gebroken was en jaren geleden goed genas, de aangeboren, kleine misvormingen waarmee we geboren en opgegroeid zijn, beginnen weer op te spelen en veroorzaken pijn. Pijn en stijve ledematen veroorzaken weer een verkeerde houding om de pijn te voorkomen. Verkeerde houding veroorzaakt pijn op andere plekken en we beginnen een stok te gebruiken om een deel van het gewicht van ons lichaam af te nemen, sommige mensen hebben op latere leeftijd zelfs een rolstoel nodig om een beetje mobiel te blijven.

 

Groeipijn

Het leven is in feite een prachtige manier om het gedrag van het menselijk lichaam, je eigen lichaam, te beleven en te bestuderen. Er bestaat een mooie, mechanische machine net onder onze huid. Nog mooier dan de machines van de bekende robotfilms. Geniet ervan, gebruik het lichaam en zorg er goed voor. En bedenk dat de pijntjes van het opgroeien, net als de kwaaltjes van het ouder worden, bij het leven horen. Ze zijn een deel van die beleving van het leven.


Tags: Gezondheid, botten, groeien, opgroeien.
Artikel geschreven door: .
Publicatie datum: 2019-08-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving