aanmeld knop
dot

Pandemic Bordspel

logo-tekst.jpeg
Er zijn maar weinig spellen die zo belangrijk zijn voor de heropleving van het moderne bordspel als Pandemic. Je houdt ervan of haat het, het valt niet te ontkennen en het enorme succes is welverdiend. In dit artikel zullen wij jou er van overtuigen waarom Pandemic zo'n goede boardgame is!

Spelbeschrijving

Pandemic is een coöperatief spel waarbij 2-4 spelers tegen de klok racen en een viertal unieke ziektes, die zich over de hele wereld verspreiden proberen tegen te houden. Omdat het een coöperatief spel is, wint iedereen door alle ziekten te genezen of verliest iedereen door een wereldwijde catastrofe. 

 

Gameplay

Het Pandemic bordspel begint als een paar ziektes negen grote steden over de hele wereld infecteren. Spelers beslissen hoe ze vier beurten per beurt toewijzen: over de hele wereld bewegen door te rijden of vliegen, onderzoeksstations bouwen, ziektes behandelen, kennis delen met andere spelers of een remedie tegen een ziekte ontdekken. Omdat het coöperatief is, leidt dit tot veel discussie en het in kaart brengen van scenario's, wat leidt tot een echt gevoel van teamwerk en samenwerking.

 

Spelregels

Breng vijf kaarten van één kleur naar een onderzoeksstation en een van de vier ziektes is genezen. Klinkt eenvoudig, toch? Niet zo snel. Elke speler heeft maximaal zeven kaarten, wat leidt tot een strakke handbeheersdynamiek waarbij handelen, weggooien en kansen maximaliseren een must is.

 

Chaos

Elke beurt worden steden besmet. Erger nog, de infectiesnelheid neemt toe naarmate het spel vordert. Bovendien verschijnen er willekeurig epidemische kaarten, waardoor alle eerder geïnfecteerde steden opnieuw worden geïnfecteerd, wat leidt tot snel verspreide chaos die altijd uit de hand dreigt te lopen.

 

Ziektes genezen om te winnen

Er zijn veel manieren om in Pandemic te sterven: te veel uitbraken? Had je geen ziekteblokjes meer van één kleur? Heb je geen kaarten meer om te trekken? In al deze gevallen ga je dood. Er is maar één manier om te winnen: alle vier ziekten genezen voordat de tijd om is!

 

De conclusie

Pandemic is een moderne klassieker en absoluut noodzakelijk in elke verzameling bordspellen. Zelfs tien jaar na de eerste release voelt het coöperatieve spel als een openbaring. De game is gemakkelijk te begrijpen, maar complex genoeg om diepgaande strategische en tactische opties eindeloos te bespreken. Voor nieuwe spelers die gewend zijn aan de winner-take-all mentaliteit van games zoals Monopoly en Risk, zal deze game een wereld van mogelijkheden op tafel laten zien die ze waarschijnlijk nooit hebben overwogen.

 

Het spel slaagt erin thema en spelmechanica samen te voegen op een manier die zo naadloos en natuurlijk is dat het een licht werpt op thematische verbindingen van de meeste andere spellen. Het spel geeft spelers echt het gevoel dat er iets op het spel staat en ze racen tegen de klok om de hele mensheid te redden van het naderende onheil. Dat is geen gemakkelijke opgave om alleen met karton en plastic te werken.

De speelstukken zijn uniek, met felgekleurde doorschijnende kubussen die elke ziekte vertegenwoordigen die onderscheidend en functioneel zijn. De illustraties en instructies zijn ook uitstekend, en trekken spelers direct in het spel.

 

De populariteit van het spel heeft zich als een virus verspreid en het is nu gebruikelijk om het spel in de grootste winkels te zien. Het succes is verdiend. Pandemic is een van de weinige spellen die vrijwel gegarandeerd nog tientallen jaren massaal zal worden gespeeld.


Tags: pandemic, bordspel, pandemie, spel, boardgame, review
Artikel geschreven door: bordspelfreak.
Publicatie datum: 2019-09-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving