aanmeld knop
dot

Gescheiden rioolsysteem

ABCRuil.png
Afhankelijk van de wijk waar u woont heeft u een gescheiden rioolsysteem of een gemengde afvoer. In een nieuwbouwwijk is de kans groter dat u een gescheiden afvoersysteem heeft. Wilt u graag weten welk type riool u heeft? Dit kunt u bij de gemeente vragen. Vaak is het ook mogelijk om een tekening/plattegrond van uw riolering te ontvangen.

Gescheiden rioolsysteem

Afhankelijk van de wijk waar u woont heeft u een gescheiden rioolsysteem of een gemengde afvoer. In een nieuwbouwwijk is de kans groter dat uw huis een gescheiden afvoersysteem heeft. Wilt u graag weten welk type riool u heeft? Dit kunt u bij de gemeente vragen. Vaak is het ook mogelijk om een tekening/plattegrond van uw riolering te ontvangen.

 

Voordelen gescheiden riool

In nieuwe wijken legt de gemeente eigenlijk altijd een gescheiden riool aan. Dit houdt in dat relatief schoon regenwater apart wordt opgevangen. Dit water kan men meteen weer lozen in het oppervlaktewater. Dit water hoeft niet naar de waterzuiveringsinstallaties geleid te worden. Hierdoor worden deze niet onnodig belast met toch al schoon water. Hierdoor kunnen de zuiveringsinstallaties het vieze water afkomstig van huishoudens makkelijker en beter schoon krijgen.

 

Rioolaansluiting

Het is van belang dat de aansluitingen goed gemaakt worden. Vuil water afkomstig van het huishouden moet niet in het oppervlaktewater geloosd worden. Andersom heeft het ook geen zin dat schoon water naar de zuiveringsinstallatie geleid wordt.

 

Gemengd riool

Een gemengd riool vangt zowel het regenwater als het afvalwater van het huishouden op. Dit gaat gezamenlijk richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit type riool is gevoeliger voor overstromen. Tijdens hoosbuien kan het riool vol raken waardoor het water omhoog komt. Dit kan op allerlei plekken omhoog komen. Op gemeente grond zult u er niet zoveel last van hebben. Maar dit kan ook gebeuren bij uw toilet. Dan zijn de gevolgen een stuk minder prettig. Deze problemen zijn te vergelijken met een verstopping.

Het grootste deel van de Nederlandse rioleringen is een gemengd riool. Dit is ongeveer twee derde. Dit deel wordt wel steeds kleiner omdat er bij nieuwbouw vaker gekozen wordt voor een gescheiden rioolsysteem. Bij grote renovatieprojecten komt het ook voor dat het riool op de schop gaat en wordt omgezet naar een gescheiden riool. Dit wordt afkoppelen genoemd.

 

Rioolinspectie aanvragen?

Heeft uw gemeente geen tekening van uw riolering in de archieven? Dan kunt u ook bij een gerenommeerd rioolbedrijf terecht. Deze kunnen met behulp van een rioolinspectie het riool in kaart brengen. Door middel van een camera inspectie wordt dit gedaan. U slaat hiermee 2 vliegen in 1 klap, want zo kan meteen de staat van uw riolering bekeken worden. Eventuele problemen worden in een vroeg stadium ontdekt.

 

Rioolproblemen Venlo Oplossen

Heeft u problemen met het riool? Zoals een verstopping, rioollekkage of zoekt u hulp bij een rioolinspectie of rioolrenovatie? Dan kunt u een beroep doen op de rioolservice Venlo van Storm Service.


Tags: Gescheiden rioolsysteem, Gemengd riool, Rioolrenovatie, Rioolservice Venlo

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: Frank van de Streek.
Publicatie datum: 2019-11-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving