aanmeld knop
dot

Alles over katten

katcypers.jpg
Katten zijn geliefde huisdieren. Kattenliefhebbers willen graag alles weten over hun eigen kat. Ook mensen die een kat als huisdier aan willen gaan schaffen willen weten welke rassen er zijn en of ze ├╝berhaupt op zoek zijn naar een raskat. Want ook gewone huiskatten kunnen leuke en lieve gezelschapsdieren zijn. In dit artikel meer over deze huisdieren en waar je op moet letten.
DierDier

Beginnen aan een kat als huisdier

Voordat je een kat als huisdier aanschaft is het goed om je daar zorgvuldig in te verdiepen. Denk goed na voordat je overgaat tot aanschaf van een kat. Want het kopen van een kat geeft naast veel plezier ook verantwoordelijkheid. 

 

Kat uit een asiel halen?

Een kat uit een asiel halen is niet alleen een goede daad, maar ook een zaak van levensbelang. Dieren die in dierenasiels terechtkomen hebben niet het eeuwige leven in het verblijf. Katten die slecht te plaatsen zijn worden langdurige asielduren. In principe zal men asieldieren in Nederland niet snel laten inslapen, tenzij ze ernstig ziek zijn of een gevaar voor andere katten vormen. Katten die een gevaar vormen voor andere katten zijn in de regel agressieve katten. Deze katten zijn gewoon niet gewend zich aan andere katten aan te passen, maar het kan ook angst zijn. Ook dove katten kunnen zeer apart en agressief gedrag naar andere katten vormen, maar dit komt omdat ze de kattentaal niet kunnen verstaan. Al dergelijke probleemgevallen zijn meestal poestlief tegen mensen en dus is het prima om het te proberen met een dove of moeilijke kat, als u geen andere katten heeft. U kunt met een asiel ook een proeftijd afspreken, als het niet lukt kunt u de kat dan terugbrengen.

 

Welke kat neem je uit een asiel?

Als je voor een kitten naar een asiel gaat ben je natuurlijk niet de enige. Kitten zijn lief, koddig, leuk maar na ongeveer 3 maanden zijn ze al  groot en geen kittens meer. Er zitten in ieder asiel katten die er al langdurig zitten en die geen huis hebben gevonden. waarom zou je niet eens informeren bij het asiel naar katten die er al lang zitten? Zij vinden niet snel een huisje, en dat kan allerlei redenen hebben. Vraag dus eens naar de katten die al lang in het asiel zitten, en waarom. Hoe mooi zal het zijn als jij zo'n kat een geweldig fijn leven mag geven?

 

Wat kost de verzorging van een kat?

Je zult goed voor een kat moeten zorgen en daar ook de financiële middelen voor moeten hebben. Want een kat is niet goedkoop. Je bent geld kwijt aan kattenvoer, verzorgingsproducten, ontwormkuren, sterilisatie, de dierenarts, een krabpaal, een kattenmand enzovoorts. Je kat moet ook gevarieerd eten. De totale verzorging van een kat, inclusief eten, kost al snel 400 euro per jaar. Ongeveer 1 euro eten per dag en ongeveer 40 euro per jaar aan overige verzorging is reëel. 

 

Kat op vakantie?

Ook kun je een kat niet zomaar aan haar lot overlaten. Als je op vakantie gaat zal er iets geregeld moeten worden. Dan breng je ze bijvoorbeeld naar een pension, of je brengt ze onder bij familie of vrienden. Als je een kat naar een pension brengt moeten ze gevaccineerd zijn. Je kunt ook een Airbnb als vakantieadres zoeken, waar katten zijn toegestaan. Maar naast deze belangrijke taken is het hebben van een kat natuurlijk ook super leuk!

 

Welke kat past bij mij?

Of een kat bij jou past hangt niet alleen samen met jou als persoon, maar ook met de omgeving waarin je woont. Woon je bijvoorbeeld in een appartement en kan een kat bij jou niet naar buiten? Dan moet jouw kat zich daar wel prettig bij voelen. Sommige katten kunnen echt niet alleen maar in huis zijn en andere soorten kunnen dat weer prima. Een kat die gewend is aan een tuin zal dat zeker missen op een flatje. 

 

Hoeveel katten neem je?

Verder is het van belang of je veel van huis bent of juist veel thuis. Dan kies je voor een ras dat goed alleen kan zijn of juist erg aanhankelijk is en veel aandacht nodig heeft. Of je kiest er voor om bijvoorbeeld twee of meer katten te kopen, zodat ze niet alleen zijn.

 

Raskat of gewone kat?

Wil je een raskat of een gewone huiskat? Raskatten zijn vaak duur en sommige rassen zijn te ver door gefokt waardoor zij vatbaar kunnen zijn voor erfelijke ziektes. Een normale huiskat hoeft weer niet veel te kosten, maar sommigen vinden dit type katten minder aantrekkelijk. Als je met shows mee wilt doen zul je al snel voor een mooie raskat kiezen. Toch hebben de meeste katteneigenaars een gewone huiskat. De huiskat wordt ook wel Europees korthaar genoemd. Ze hebben meestal geen stamboom en geen bijzondere raskenmerken die ze aantrekkelijk maken voor kattenshows. Als je besluit een raskat te kopen, koop er dan een met een stamboom en lees veel over het ras voordat je een aankoop doet. De kat moet gezond zijn.

 

De aanschaf van jouw kat

Katten kun je op verschillende plekken kopen en soms zelfs krijgen. Zoek jij een gewone huiskat, kijk dan bijvoorbeeld eens op marktplaats of op Facebook. In jouw omgeving is vast wel een nestje met jonge kitten waarvan je er misschien een op kunt halen. Of je gaat naar het plaatselijke asiel om daar een lieve kat uit te zoeken. Vaak kun je bij een asiel een kat ook eerst een paar weken op proef krijgen om te kijken of hij bij jou en je omgeving past en of hij niet al je meubilair sloopt. 

 

Voor een echte raskat kun je het beste aankloppen bij een erkende fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Controleer goed of de betreffende fokker er alles aan doet om een medisch gezonde raskat te fokken en daar ook regelmatig op laat controleren. Alleen het feit dat een fokker aangesloten is bij een rasvereniging, maakt het nog geen betrouwbare fokker. Je zult echt wat onderzoek en navraag moeten doen. 


Tags: katten, soort kat, aanschaf raskat, huiskat, kosten, verzorging
DierDierArtikel geschreven door: Goesje.
Publicatie datum: 2020-05-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving