aanmeld knop
dot

Leg nu alvast je erfenis vast in een testament, dit is waarom!

vader en kind.jpg
Het is een van die zaken die de meeste mensen voor zich uit blijven schuiven, de erfenis. Ook omdat een testament vastleggen door veel mensen wordt gezien als een klus die heel wat tijd vergt. Waar moet je beginnen? Een testament opzetten is goed te doen. Als je niets vast laat leggen kan dat voor veel problemen zorgen.

Het echtpaar Michou & Jeroen die op huwelijksreis gingen kwamen beide om door een vergiftiging.  Omdat er geen nalatenschap was vastgelegd in een testament eindigde deze tragische gebeurtenis in een nog groter drama. Door het ontbreken van dit document volgde er een lange  juridische strijd tussen beide families. Uiteindelijk bepaalde het Hof in hoger beroep dat de nabestaanden van de bruidegom recht hadden op de volledige erfenis. Al deze ellende had voorkomen kunnen worden als er een testament was opgesteld. 

 

Zorg dat de erfenis niet eindigt in een ergernis

 

Van uitstel komt vaak afstel. Als de erfenis niet is vastgelegd in een officieel document dan vervallen de betrokken partijen in de standaard regeling een bepaalde rangorde en die luidt als volgt: Wanneer iemand komt te overlijden, hebben de echtgenoot en de kinderen als eerste recht op de erfenis. Zijn er geen kinderen? Dan gaat het naar de echtgenoot. Als er geen kinderen of echtgenoot is dan gaan het naar de ouders, broers of zussen en zo verder in de familie rangorde. Dit kan voor hevige spanningen in de familie zorgen. Hoe regel je het naar je eigen wensen? 

 

Kun je zelf een testament opstellen? 

 

Een testament opstellen kan alleen bij een notaris. Je moet bij het opstellen ouder zijn dan 16 jaar en woonachtig zijn in Nederland. Je kunt dus niet zelf een document aanmaken. dat zou niet rechtsgeldig zijn. Wat je wel kunt maken is een codicil.

 

Wat is een codicil?

 

In een codicil kun je alleen voorwerpen schenken aan nabestaanden, geldbedragen of aandelen 9en dergelijke) is dus niet mogelijk.

 

Wat kost het om een testament te laten maken?

 

De prijzen van het opstellen van een erfenis in een testament, liggen behoorlijk uiteen. Het is aan te raden om tarieven van verschillende notarissen met elkaar te vergelijken. Een goede website waar je dit kunt doen is www.nunotariaat.nl

 

Kun je een testament laten aanpassen?

 

De notaris meldt het testament na het opstellen aan bij het Centraal Testamentenregister. Een testament is ondanks dat hij is vastgelegd in de tussentijd, wel aanpasbaar. Echter de aanpassingen dienen wel allemaal via een notaris te geschieden.

 

Is de nalatenschap in overeenstemming met de wet?

 

Om daarvan zeker te zijn is het verstandig om een vereffenaar nalatenschap in te schakelen. Een vereffenaar houdt zich bezig met de wettelijke vereffening van nalatenschappen. Of simpeler gezegd het afwikkelen van erfenissen, zodat ze in overeenstemming zijn met de wet. Een prettige gedachte, zeker als er ook zakelijke onderdelen in de erfenis voorkomen, omdat er bijvoorbeeld bewindsvoerders in het spel zijn.


Tags: testament maken, testament laten maken, codicil, nalatenschap, erfenis
Artikel geschreven door: niels78.
Publicatie datum: 2020-09-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving