aanmeld knop
dot

Welk karakter heeft jouw hond?

Boo.jpg
Elke hond heeft zijn eigen karakter, maar welke karaktereigenschappen horen bij welk ras? Je hebt honden die van natuur rustig en gehoorzaam zijn, honden die van nature nieuwsgierig en dominant zijn, honden die van nature speels of juist angstig zijn. Door verkeerd fokken kunnen karaktereigenschappen zich versterken, dat kan zowel positief als negatief uitpakken. Honden die van nature agressief zijn, kunnen door verkeerd fokken te agressief worden, en honden die van nature nerveus zijn aangelegd kunnen door fokken dood nerveus worden. Kies dus altijd een fysiek en mentaal gezonde hond, en lees eerst veel over het karakter van honden.
DierDier

Honden zijn bijzondere dieren. Ze worden niet voor niets de trouwste metgezellen van de mens genoemd. Dat klopt wel. Door de geschiedenis heen hebben honden altijd voor ons gezorgd. Als het koud was hielden ze ons warm, als er iets versleept moest worden trokken ze de kar, als het donker wordt bewaken ze ons huis. Als het moet gaat een hond voor ons door het vuur, en hij zal ons altijd beschermen tegen aanvallers. Mensen die liefde kennen, houden van honden. Ook zijn er veel verhalen bekend van honden die mensen het leven redde. En het verhaal Hatchi is een waargebeurde geschiedenis van een trouwe Akita, die tien jaar van zijn leven op een station bleef wachten op de terugkeer van zijn dode baasje. De hond wachtte tevergeefs omdat hij niet wist dat zijn baasje was overleden. Hatchi stierf uiteindelijk op het station en was dus trouw aan zijn baasje, tot op de allerlaatste dag van zijn leven. Akita honden staan bekend als de meest trouwe honden ter wereld. Trouw is een algemene eigenschap van honden, maar het ene ras is trouwer dan het andere.

 

Het karakter van honden leren kennen

 

Er zijn veel verschillende honden en door het FCI worden 375 honden als rassen erkend.  de rassen worden ondergebracht in groepen. Er zijn bijvoorbeeld herdershonden, terriers, pinschers, dashonden, oertypen, setters, gezelschapshonden, retrievers, windhonden... En zo zijn er nog wel meer.  Van ieder ras bestaan ook weer ondersoorten. Bij terriers zie je bijvoorbeeld de zeer populaire Jack Russel terrier, maar ook bullterriers. Ze zijn verwant maar hebben toch een verschillende karakter.

 

Welke rashonden zijn populair?

 

Sommige honden zijn een tijdje 'in de mode' zoals de teckel, de poedel of de pit bullterrier. Andere honden zijn tijdloos, en altijd geliefd als huisdier, zoals de herder, de Jack Russel en de boxer. Voor elke hond geldt dat er altijd mensen zijn die van ze houden. Zowel vanwege hun uiterlijk als vanwege hun karaktereigenschappen. Welke honden hebben welke karaktereigenschappen? 

 

Onder de honden die populair zijn in Nederland en in heel Europa, vallen (in willekeurige volgorde):

 • Herdershond
 • Jack Russel terrier. Karaktereigenschappen: ondernemend, dominant, intelligent, speels, trouw. Lees alles over training en opvoeding van de jack Russel.
 • Labrador of Labrador retriever. Het karakter van de labrador retriever wordt wel omschreven als slim, behendig, evenwichtig, goedgelovig, goed van vertrouwen, lief, openhartig en extravert. Het is ook een goede speurhond. Een maatje voor het leven. Maar omdat het een grote en ook sterke hond is, vergt de opvoeding wel inzicht in het karakter. Zo voed je een Labrador op. 
 • Labradoodle
 • Golden retriever. Het karakter van de Golden Retriever is opvallend zachtmoedig.  Meestal heeft u te maken mete en allemansvriend, die veel aandacht wil. Wel is hij gehoorzaam, meegaand en speels. Hij gaat van het goede van de mens uit en heeft behoefte aan het echte oeroude roedelgevoel. Ik hou van jou, hou jij van mij? Daardoor zijn ze soms erg enthousiast, maar als u weet hoe u deze levenskameraad in goede banen moet leiden, heeft u aan deze prachtige sterke hond een metgezel voor de duur van zijn/haar leven. 
 • Staffordshire Bull Terrier
 • Franse Bulldog. Dit prachtige sterke hondje was in de vorige eeuw al een zeer geliefde hond, maar raakte bijna in de vergetelheid. Inmiddels is dit hondje weer erg populair. Het ziet er koddig uit, maar imponeert toch vanwege het gespierde lichaam. Ook heeft de Franse Buldog een plezierig karakter. Het kan het best omschreven worden door relaxed, vrolijk, gemoedelijk maar speels, gemakkelijk in de omgang. Toch heeft deze hond een eigenzinnig karaktertrekje waardoor hij ernaar neigt om u de leiding te geven in plaats van andersom. Hoe u deze rakker leert dat u de baas bent, en hoe u de Franse Buldog het beste traint? Dat leest u bij alles over de Franse Bulldog
 • Teckel of dashond (ruwharig of gladharig)
 • Ridgeback Rodesian
 • Border Collie
 • Chihuahua. Dit is de kleinste hondenras op aarde. Een prachtig ras met bijzondere karaktereigenschappen. Klein maar dapper is zeker van toepassing. Karaktereigenschappen van de Chihuahua: onbevreesd, dapper, vindingrijk, actief, alert, levenslustig. De opvoeding is nog een hele kunst, maar dit bijzondere hondje is de moeite waard om goed te leren kennen en op te voeden
 • Border Collie
 • Spaniel

Tags: karaktereigenschap honden, eigenschappen hond, karakter Jack Russell, chihuahua, Bulldog
DierDierArtikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2020-11-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving