aanmeld knop
dot

Waar moet je rekening mee houden bij de verkoop van zilver en goud?

trouwringen.jpg
De gemiddelde Nederlander weet half niet wat hij allemaal in huis heeft. Hierdoor gebeurt het vaak dat er bij het opruimen van de zolder of kast waardevolle spullen gevonden worden. Zo tref jij mogelijk wel zilver of goud aan. Doe je hier niets meer mee? Dan kun je dit verkopen. Ben je van plan om goud of zilver te verkopen dan moet je rekening mee houden met bepaalde dingen.
ComputerComputer

Hoeveel is mijn zilver waard?
Goud en zilver kan je behoorlijk wat geld opleveren. Maar heb je een sieraad van één van deze metaalsoorten gevonden? Reken je dan niet direct rijk. Goud en zilver is namelijk niet altijd veel geld waard. Het is afhankelijk van de goud- en zilverprijs op dat moment, maar ook of je een uniek sieraad in huis hebt. Er zijn genoeg producten van zilver en goud die niet of nauwelijks iets waard zijn. Wil jij zilver verkopen? Achterhaal dan eerst wat de waarde hiervan is. In dat geval weet je of het de moeite waard is om het van de hand te doen. 


Hoe testen wat zilver waard is?

Veel Nederlanders weten niet hoeveel zilver waard is. Gelukkig kun je dit op verschillende manieren achterhalen. Kijk allereerst of er een keurmerk aanwezig is op een zilveren voorwerp. Dit helpt jou bij het inschatten van de waarde van het product. Je kunt hier het beste een loep voor gebruiken. Is er geen keurmerk aanwezig? Zoek dan naar cijfers. Ontbreken ook cijfers op het zilveren voorwerp? Dan is de kans groot dat het niet van echt zilver is. Dit hoeft overigens niet het geval te zijn. Jij kunt in dat geval proberen het zilver te buigen. Lukt dit makkelijk? Dan is de kans groot dat het wel zilver is. Zilver is namelijk zacht, waardoor het makkelijk gebogen kan worden. Er zijn drie verschillende zilvergehalten die je kunt aflezen in de stempels

  • 925 1e gehalte
  • 835 2e gehalte
  • 800 3e gehalte

Hoe hoger het cijfer hoe meer zilver. Zilver is geen duur edelmetaal in verhouding tot goud, dus het levert niet veel op. Maar hoe zwaarder het sieraad hoe meer het oplevert. Ook bij zilver geldt: als het een uniek voorwerp is, bijvoorbeeld van een bepaalde juwelier, design of een bepaald periode in de geschiedenis, dan is het sieraard vaak meer waard dan zilver in het algemeen. En zilveren sieraad in art-deco is bijvoorbeeld weer wat waardevoller dan een bedeltje uit de Hema, omdat het oud is en misschien ook edelsteentjes bevat.


Hoe zit het bij goud?
Wil je geen zilver maar goud verkopen? Ook dan doe je er goed aan om allereerst een inschatting te maken van de waarde. In het geval van goud moet je vaststellen om hoeveel karaat het gaat. We maken onderscheid tussen 14, 18, 20, 22 en 24 karaat. Hoe hoger de karaat, des te meer jouw goud waard is. Net als bij zilver staat het karaat bij goud ook met stempels aangegeven op het object. Het gaat vaak om kleine cijfers, waardoor je een loep of vergrootglas moet gebruiken om de cijfers te zien. Wanneer je weet om hoeveel karaat het gaat, kun je inschatten wat de waarde is. Hierdoor sta je eens stuk sterker wanneer je goud gaat verkopen.

 

Legeringen goud

Er bestaan verschillende legeringen van goud, rose goud is bijvoorbeeld een mengeling van goud met koper. Witgoud is niet hetzelfde als platina, maar een mengeling van goud met zilver. Platina is een apart edelmetaal, dit heeft meer waarde dan goud en veel meerw aarde dan witgoud. 


Waar kun je zilver en goud verkopen?

Wanneer je weet wat de waarde van jouw zilver of goud is en je wilt het verkopen dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Sommige mensen verkopen zilver en goud via sociale media of platformen voor tweedehands spullen, zoals Marktplaats. De kans is dan aanwezig dat je geen eerlijke prijs krijgt voor jouw zilver en/of goud, als je geen verstand hebt van de waarde. Twijfel je over de waarde van een sieraad? Ga dan met zilver en/of goud langs bij de juwelier of een opkoper die gespecialiseerd is in zilver en goud. Zij kunnen jou precies vertellen wat de waarde is van zilver en goud. Bovendien geven ze jou er vaak een goede prijs voor.

 

Tags: goud, zilver, sieraden verkopen, goud verkopen, platina, edelstenen
Artikel geschreven door: niels78.
Publicatie datum: 2020-12-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving