aanmeld knop
dot

Gaatjes in je oren laten prikken. Hoe gaat dat?

logo-tekst.jpeg
Heel veel mensen laten gaatjes in hun oren prikken. Daarmee bedoel ik dan de gangbare piercings in de oorlelletjes. Het beste is het om gaatjes in je oren te laten zetten door een ervaren juwelier of een andere ervaren specialist. Meestal gaat het gaatjes in je oren laten schieten goed, maar niet altijd.

Oorbellen staan leuk, dus zowel meisjes als jongens laten tegenwoordig gaatjes in hun oren prikken. Alhoewel oorbellen al in oude culturen voorkwamen, was het hier vroeger een tijdlang iets wat alleen meisjes deden. Oorbellen werden als vrouwelijk beschouwd. Zeemannen droegen wel vaker een enkele gouden oorbel voor het geval ze zouden komen te overlijden. Andere zeemannen namen de oorbel dan uit het oor en gaven het sieraad later aan zijn weduwe, omdat de zeeman een zeemansgraf kreeg. De oorbel werd verkocht door de weduwe, om er een tijdje van te kunnen leven. De oorbel was dus een soort levensverzekering.

 

Gaatjes in je oren, bij mannen

Pas rond de jaren zeventig kwam het weer vaker voor dat mannen ook een oorbel gingen dragen, geen twee. Als een man twee oorbellen droeg werd dat gezien als te vrouwelijk. Tegenwoordig maakt dat allemaal niks meer uit. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud, dragen oorbellen. Allerlei soorten piercings zijn voor bepaalde groepen mensen heel erg in de mode. Gaatjes in oren laten schieten komt in veel culturen voor en vaak gebeurt het ook al bij kleine baby’s. Dat is naar mijn persoonlijke idee niet echt aan te raden want er kunnen altijd ontstekingen optreden en voor kleine baby’s is dat mogelijk een extra risico. Pijn geeft ook nog eens stress. Bovendien is het een keuze die je eigenlijk niet voor een ander moet maken.

Gaatjes in je oren laten prikken, hoe doen ze dat?

Er zijn verschillende manieren om gaatjes in je oren te laten prikken. Zelf gaatjes prikken is af te raden maar vroeger deden mensen het gewoon met een naald die ze eerst schoon gebrand hadden door hem in een vlam te houden, de naald dan af te laten koelen en daarna staken ze hem recht door de oorlel heen. De oorlel werd vaak eerst met ijsblokjes koud gemaakt om pijn en bloeden tegen te gaan. Ook werden er wel scherpe oorbellen gebruikt om direct door de oorlel te steken. Maar al deze methodes zijn niet hygiënisch als je het zelf doet, dus ging er vaker iets mis met vervelende gevolgen zoals ontstekingen en pijn. Hoe gaat het tegenwoordig?

 • Laat de gaatjes in je oren schieten door een specialist die steriele apparatuur gebruikt. Bijvoorbeeld bij een erkende piercingshop waar allerlei piercings gezet worden, of natuurlijk door een juwelier.
 • Er wordt eerst een stipje gezet op de plek waar de gaatjes gezet moeten worden.
 • De gaatjes zullen in de oren gezet worden met een gesteriliseerde naald in een schietpistool voor gaatjes, of met een puntige gesteriliseerde oorbel en een tangetje.
 • Je krijgt een flesje druppels mee om de oren daarna te verzorgen.
 • Er wordt geadviseerd om de oorbellen dagelijks te behandelen met de druppels
 • De oorbellen moeten zes weken in het oor blijven zitten en mogen gedurende die tijd niet vervangen worden.

Gaatjes in je oren laten schieten, doet het pijn?

Met een tang schieten ze vaak twee gaatjes tegelijk en omdat de tang zo snel de naald door de oorlel schiet kan dit pijnloos zijn. Je voelt dan alleen een soort tik op je oorlelletjes. Maar er zijn ook trage tangen, die zijn niet automatisch maar dan knijpen ze de naald door je oor en dat is echt niet altijd pijnloos. Een scherpe oorbel door het oor steken kan redelijk pijnloos verlopen als de oorlellen eerst even koud zijn gemaakt met ijsblokjes maar ik weet niet of die techniek tegenwoordig nog wordt toegepast. Je kunt dus stellen dat gaatjes in je oren prikken meestal zonder al te veel pijn verloopt, omdat het een eenvoudige ingreep is. Toch kan het wel degelijk pijnlijk zijn, maar niet erger dan een prik.

Gaatjes prikken, wat kunnen de complicaties zijn?

Meestal gaat het goed maar er kan wel eens iets fout gaan. Als je erg kleine oorlelletjes hebt kunnen je oorlelletjes een beetje gaan scheuren op de plaats waar de oorbel door je oor zit. Dit komt niet vaak voor maar het kan wel gebeuren. Als het gaatje per ongeluk te veel op de rand van het oorlelletje gezet wordt, zal het voor ontsteking kunnen zorgen en de oorlel kan inscheuren. Ook is het geen mooi gezicht een oorbel onderaan je oorlel. Dit is een fout van de persoon die gaatjes zet maar dit komt gelukkig niet vaak voor.

 • Infectie komt voor
 • Allergie komt voor

Infectie voorkomen

 • Voorkom infectie door de gaatjes goed schoon te houden met de druppels die je krijgt van de juwelier zodat de stekers niet vastkleven aan het oor, door het wondvocht wat opdroogt.
 • Verwijder korstjes maar niet krabben of peuteren.
 • Haar wat verstrikt raakt in de oorbellen kunnen de kans op infectie vergroten.
 • Hou je aan het advies om de oorbellen niet te vroeg uit te doen of te vervangen voor andere.

Behandeling bij infecties van gaatjes in oren

Als er sprake is van infectie kan een arts besluiten te behandelen met antibiotica. Als het oor rood is, is dat een begin van ontsteking. Nemen de problemen toe, neem dan contact op met een huisarts.


Tags: gaatjes in oren, piercings, pijn, oorbellen
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-09-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2015-06-28 18:39:01  
ik heb zelf ook gaatjes in de oren en het deed geen pijn . ik ben ook een man.Reageer
gast - 2014-09-16 23:56:13  
wil zelf ook gaatjes in mijn oren maar is dat vreemd voor een als man? doet het pijn mijden, laat me even lezen dank.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving