aanmeld knop
dot

Gaatjes in oren geprikt, gaatjes groeien dicht?

logo-tekst.jpeg
Oorbellen dragen is leuk. Als je gaatjes in je oren laat prikken gaat dat meestal goed, maar soms ontstaan er kleine complicaties. Het oorlel kan gaan zweren of de gaatjes kunnen dichtgroeien of het oorlelletje kan zelfs uitscheuren.

Het gaatje in een oorlel is een wondje. De stekertjes zorgen ervoor dat wondvocht het wondje niet kan sluiten en genezen. Als het stekertje eruit is, doet het wondvocht meteen waar het lichaam op gemaakte is: het gaatje genezen! Het gaatje in de oorlel groeit dus snel dicht als de gaatjes pas geprikt zijn, daarom moet je de zweerknopjes ook zolang inhouden.

 

Deels dichtgegroeid gaatje in oor

Je krijgt de oorbel niet meer in en het doet pijn en/of het oorlel is rood. Mogelijk is het deels al dichtgegroeid of zit er in het gaatje nu een korstje. Je kunt het oorlelletje aan de voor en achterkant eens insmeren met Nestosylzalf. (Verkrijgbaar bij elke drogist of apotheker). Ook het gaatje insmeren zodat het wat week wordt. Dan het stekertjes in de zalf steken en langzaam in het gaatje laten glijden en de uitgang zoeken. Als dat niet lukt, laat de zalf dan een kwartiertje intrekken aan voor en achterkant van het oorlelletje, en probeer het dan nog eens. Heb je veel pijn, stop er dan mee. Dan kan je beter teruggaan naar de juwelier waar de oorbellen gezet zijn.

 

Kickboksen of andere vechtsporten en gaatjes in je oren

Het is niet gewenst om sporten als kickboksen uit te voeren als de gaatjes net gezet zijn,  omdat het er op sport nogal ruw aan toe kan gaan. De oorbellen uitdoen kort nadat ze geprikt zijn, is ook niet de bedoeling, omdat de wondjes snel dichtplakken, daarna is het lastiger om de oorbellen weer te plaatsen. Het beste is natuurlijk om dit soort sporten even uit te stellen.

 

Moeilijk in te brengen oorbellen?

Draag alleen oorbellen die geen infectie geven. Goud en zilver zijn meestal goed. Om oorbellen gemakkelijker in te brengen, probeer dit dan eens uit: (wel eerst je handen wassen) Nestosyl aanbrengen op je oorlel, daarna het stekertje van de oorbel ook in de Nestosyl dopen en dan pas door je oor doen. Dit dagelijks herhalen. De crème (Nestosyl) kan erg wit zijn, dus niet te dik aanbrengen anders loop je met een wit oor. Nestosyl kan je in elke drogist of apotheker kopen. Vraag een klein tubetje, dit kost wel een paar euro.

Wanneer naar de dokter?

Als je oor erg ontstoken is, als er bulten op je oorlel ontstaan of je hebt koorts, ga dan niet zelf experimenteren, maar ga in dat geval liever langs je huisarts.

 

Uitzakken van oorbellen

Soms lijkt een oorlelletje te klein voor een oorbel. Net of de oorbel langzaam uitzakt en de oorlel langzaam uitscheurt. Misschien kunt dit het beste overleggen met de huisarts of de juwelier waar de gaatjes gezet zijn. Het oorlelletje is misschien nog niet dik en stevig genoeg voor gaatjes in de oorlel.

 

Kort na prikken, valt de oorbel eruit?

In deze situatie zou ik even de juwelier contacten. Het knopje mag er immers niet meteen uitvallen. Zij zullen misschien adviseren opnieuw te laten prikken als de gaatjes alweer genezen zijn, of juist om ze alsnog terug te zetten als de gaatjes nog open zijn.

 

Materiaal

Je krijgt bij de juwelier tegenwoordig meestal direct oordopjes van chirurgisch soort staal in je oor 'geschoten', die niet zweren. Je kunt natuurlijk ook goud of zilver kopen om te laten plaatsen. Je krijgt advies om de oorlellen te verzorgen.

 

Ik krijg mijn oorbel niet in

Duwen en poeren voordat het stekertje van een oorbel er doorheen gaat, is niet goed. Met zalf glijdt het er gemakkelijker doorheen. Nestosylzalf heeft ook een helende en ontsmettende werking. Nestosylzalf kun je kopen bij elke drogist en apotheker. Is het gaatje stuk gegaan? Laat de zweer knopjes dan toch maar weer een tijdje zitten tot je oorlelletjes weer helemaal genezen zijn. daarna ook nieuwe oorbellen altijd voorzichtig en met wat zalf op het stekertje inbrengen. Bij erg rode oren, (erge) pijn, pussende oren of koorts (!) kun je beter langs de dokter gaan.

Hoelang helen bij nieuwe oorbellen?

Gaatjes in oren hebben 6 weken nodig om te helen, ook kunnen de oren nog rood zijn na twee weken. Je kunt dus beter even wachten met het laten zetten van gaatjes, of de foto's een maandje uitstellen. Je kunt ook gebruik maken van oorbellen met klemmetjes in plaats van gaatjes. Als dat allemaal niet kan en je wilt toch gaatjes nemen, hou er dan rekening mee dat je oren nog niet genezen zijn als je de oorbellen al na twee weken gaat wisselen. Je hebt daardoor kans op ontstekingen en ingescheurde gaatjes in je oorlellen, met op den duur littekenvorming.


Tags: oorbellen, gaatjes in je oren, complicaties, pijn, rood, oorlel, ontstoken
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-09-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2019-04-05 17:40:10  
Toen ik vanwege een toneelrol oorbellen moest dragen, heb ik gaatjes in mijn oren laten schieten. Helaas wist ik dit pas drie weken van tevoren, zodat ik geen zes weken zweerknopjes in heb gehad. Gelukkig waren de gaatjes goed genezen en kon ik grote oorringen in doen. Want die droeg het karakter dat ik speelde in zijn vrije tijd. Omdat ik een representatieve functie heb, werd hier op mijn werk wel moeilijk over gedaan. Gelukkig hadden klanten er, als ik merkte ze het raar vonden en ik uitlegde waarom ik oorbellen in had, wel begrip voor. Omdat gaatjes in je oren wel handig zijn, heb ik daarna in mijn vrije tijd gewoon oorbellen in gehouden. Daarnaast vind ik het ook wel leuk om ze te dragen en horen ze ook bij mij. Dus ben eigenlijk ben ik wel een beetje verliefd geworden op (mijn) oorbellen.Reageer
Reactie van gast - 2020-11-16 10:45:38  
Leuk dat je nu zelf ook oorbellen draagt. Ik heb een aantal jaren van mijn vrouw voor mijn verjaardag gaatjes in mijn oren gekregen en ben erg blij dat ik nu ook oorbellen kan dragen. Reageer
gast - 2014-11-12 11:04:46  
welke netsosyl want er zijn verschillende Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving