aanmeld knop
dot

Carbidschieten, hoe werkt dat?

licht.jpg
Door de coronacrisis zag het er in 2020 heel anders uit dan we gewend waren. Vrijwel geen gezellige familiebijeenkomsten, geen lekkere etentjes, je favoriete restaurants gesloten en bovenal: financiƫle zorgen en zorgen om de algehele gezondheid. Daarom keken veel mensen reikhalzend uit naar het einde van het jaar. Iedereen hoopt op een veel mooier 2021. Op naar een heel mooi 2021. Helaas bleek dit ook een illusie te zijn. zelfs vuurwerk werd verboden.

De overheid heeft in 2020 besloten dat er een algeheel vuurwerkverbod gold. Dit om de zorg te ontlasten en extra problemen te voorkomen.  Oudjaarsavond zonder vuurwerk was voor veel mensen een klap in het gezicht. Alleen de boeren, die steeds onder politiek vuur liggen, mochten carbidschieten. Dat zetten geen kwaad bloed bij de burgers. Integendeel. Steeds meer mensen vroegen zich af of ze ook kunnen gaan carbidschieten. Carbidschieten, hoe werkt dat eigenlijk?

 

Carbidschieten, mag dat?

De overheid heeft laten weten dat er in 2020 geen landelijk verbod komt op carbidschieten. Dat is voor de regio’s waar dit al veelvuldig werd gedaan goed nieuws. De verwachting is nu ook dat carbidschieten in de rest van Nederland populair wordt. De kans dat het carbidschieten dus ook verboden zal gaan worden is helaas niet ondenkbaar. Maar zolang het nog kan op oudjaarsavond kan het overwogen worden. Hoe pak je carbidschieten eigenlijk aan? Wat heb je naast een goede melkbus en carbid nog meer nodig? En waar moet je op letten om het zo veilig mogelijk te houden?

 

Hoe weet je of een melkbus geschikt is? 

Carbidschieten wordt van oudsher gedaan met behulp van een melkbus. Toch is niet iedere melkbus hiervoor geschikt. Daarom is het belangrijk om de melkbus eerst goed te controleren, alvorens je deze gebruikt. Zo kun je een onveilige situatie voorkomen. Let in elk geval op de volgende punten: 

  • Controleer de bus op mogelijke gaten. Wanneer er gaten langs de randen zijn, dan kan dit een onveilige situatie veroorzaken en zal het carbidschieten sowieso ook minder goed lukken.

  • Wil je een melkbus kopen? Maar is deze compleet geverfd? Hou er dan rekening mee dat hier vaak veel gaten in aanwezig zijn, maar soms zijn deze gaten of scheuren enkel dichtgestopt met stopverf. Dat is niet veilig.

  • Tegenwoordig kan je ook heel veel kunststof en aluminium melkbussen vinden. Deze zijn ook niet geschikt voor carbidschieten. Koop daarom altijd een melkbus van staal, zodat je weet dat de kwaliteit goed is. Een verkeerde melkbus kopen kan levensgevaarlijk zijn, dus daarom is het belangrijk om de melkbus met uiterste zorg te kopen.

  • De bodem van de melkbus moet stevig genoeg zijn. Dit kun je goed controleren door met een hamer hard op de onderkant van de bus te slaan. Als je er niet doorheen slaat, dan is hij sterk genoeg om te gebruiken voor carbidschieten. 

Maak je tuin vrij van ongedierte 

Carbidschieten in de tuin? Dan wil je natuurlijk niet gehinderd worden door ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan mollen. Deze wil je niet alleen met oudjaarsavond liever niet in de tuin hebben, maar eigenlijk het hele jaar door niet. Gelukkig is een mol vangen tegenwoordig een gemakkelijker geworden, doordat er veel meer mogelijkheden zijn om een mollenprobleem in de tuin snel en effectief aan te pakken. Er zijn zowel diervriendelijke methodes als definitievere manieren om van de mol af te komen. Zo is een mollenklem zelf in de tuin plaatsen misschien minder diervriendelijk, maar wel zeer effectief. 

 

Carbid, wat is dat?

Carbid is een gesteente dat een gas (Ethyn) vrijgeeft als het nat wordt. Calciumcarbide. Door het carbid in een melkbus te stoppen, nate te maken en de melkbus dan af te sluiten met een deksel of een bal van plastic, wordt de druk door het gas opgebouwd in het vat totdat het deksel of de bal er met een knal afschiet na ontsteking. Het ontsteken is een secuur werkje. Geheel ongevaarlijk is het ook niet. Ook carbidschieten kan uiteraard letsel veroorzaken en hulpposten tot overlast zijn. Voordat je besluit te experimenteren moet je echt verschillende filmpjes bekeken hebben om te zien hoe het werkt, welke stappen je moet doorlopen en wat de risico's zijn. Er zijn dingen die je niet moet doen. Er zijn dingen die je wel moet doen. Zoals het dragen van oorbeschermers, dat is nodig. Knallen kunnen je trommelvliezen beschadigen. 

 

Deksel melkbus schiet weg

Omdat het deksel van een melkbus eraf schiet kan dit mensne verwonden. zwaar verwonden. Mensne die ervarin zijn met deze carbidschiet-traditie, weten dat ze de deksel met een touw van 10 meter of langer moeten vastzetten anders is het deksel onvindbaar. 


Tags: carbidschieten, hoe carbidschieten, wat is carbid, melkbus kopen
Artikel geschreven door: Rubinkoot.
Publicatie datum: 2021-02-02
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving