aanmeld knop
dot

Ergonomische zadelkrukken op de werkvloer

logo-tekst.jpeg
Ergonomie op de werkvloer. Elke werkgever heeft de verplichting om de gezondheid van zijn werknemers te beschermen en te bevorderen. De werkplek is een zeer belangrijk punt waarmee werkgevers en werknemers kunnen en moeten omgaan.

Wat is ergonomie?
Ergonomie is een tak van ergonomie, die de aanpassing van arbeidsomstandigheden van mensen beschrijft. Het doel is om stress en pijn tijdens het werk te verminderen en tegelijkertijd de menselijke prestaties te verbeteren. Daarom moet ergonomie op de werkplek ervoor zorgen dat uw gezondheid gedurende lange tijd behouden blijft tijdens individuele activiteiten. Ergonomische producten maken het dagelijkse werk eenvoudiger. Maar ze zijn niet de enigen met positieve effecten; bij het organiseren van het werk moet ook rekening worden gehouden met de werkomgeving en de werkorganisatie.

 

Ergonomie en de kosten-batenverhouding - Return on Investment, ROI. In vergelijking met veel andere maatregelen op het gebied van gezondheidsmanagement op het werk, kan succes door een ergonomische werkplekindeling meestal op korte termijn worden geïdentificeerd en gemeten. Een belangrijk kerncijfer voor het meten van de winstgevendheid is het rendement op investering, ROI. Verschillende matastudies hebben aangetoond dat bedrijven op de lange termijn een positieve ROI kunnen verwachten door maatregelen om de gezondheid op het werk te bevorderen. Indicatoren zoals algemene gezondheidskosten en ziekteverzuim werden meestal gebruikt als maatstaf.


Het belang van een goede werkplek

Het is echter niet voldoende om succes alleen te meten in termen van verzuim. De cijfers zijn afhankelijk van vele, vaak oncontroleerbare factoren. Een griepgolf heft bijvoorbeeld de positieve effecten op die daadwerkelijk kunnen worden toegeschreven aan recent geïmplementeerde verbeteringsmaatregelen. Daarom moeten successen niet alleen worden afgemeten aan hun economische voordelen. Naast de ROI, d.w.z. het economische voordeel, is er ook het subjectieve voordeel dat u als werknemer ervaart. Dit is meestal erg moeilijk of zelfs onmogelijk te meten. En toch heeft het een grote impact op het succes van ondernemers. Een bedrijf dat ergonomie essentieel vindt en gezond leeft, straalt dit ook uit naar zijn werknemers. Ze zijn gevoelig, wat hun gedrag en hun houding vergeleken met hun eigen gezondheid positief verandert. Bovendien ontwikkelen velen een hoger niveau van persoonlijke verantwoordelijkheid. Een van de belangrijkste onderdelen van een goede werkplek is een ergonomische stoel. Er zijn verschillende soorten ergonomische stoelen, maar de zadelstoel en zadelkruk hebben wel de meeste voordelen en bevorderen voor iedereen het ergonomisch zitten.

 

Wat is het verschil met een conventionele stoel?

Op een conventionele stoel is de zithoek tussen het bovenlichaam en het onderbeen ongeveer 90 °. Hierdoor neemt de wervelkolom een onnatuurlijke houding aan. De schijf wordt samengedrukt en organen in de buik kunnen worden geplet. Een zadelstoel biedt daarentegen een veel grotere zithoek. Soms tot 135 °. Dit betekent dat de tussenwervelschijven van de wervelkolom, vooral in de lumbale regio, veel minder belast zijn. Door de rechtopstaande houding zit u ongeveer 20-30 cm hoger dan op een conventionele bureaustoel. De zitpositie op zadelkrukken is echter onbekend voor sommige mensen of kan in het begin ongemakkelijk zijn. We raden daarom aan om een zadelstoel van tevoren te testen en alleen te gebruiken in combinatie met een in hoogte verstelbaar werktafel.

 

De voordelen en het juiste gebruik van de zadelstoel 

Verminderde belasting van uw spieren en gewrichten
De verhoogde hoek van de dijen en onderbenen plaatst aanzienlijk minder druk op uw dijen, billen, geslachtsdelen en rug. Spieren worden geactiveerd en het metabolisme van het hele organisme wordt bevorderd. Uw gewrichten worden meer bewogen door de speciale zitpositie op het zadel en zijn daarom beter gesmeerd. Bovendien zijn uw gewrichten minder belast wanneer ze rechtop staan.

 

Verbeterde bloedcirculatie

De bloedstroom wordt zowel verbeterd als bevorderd door de verminderde stress. Organen kunnen beter werken en spieren en gewrichten werken efficiënter. Ze brengen uw ruggengraat in een natuurlijke positie
Bij correct gebruik zorgt de zadelzitting ervoor dat de rugleuning bijna automatisch terugkeert naar zijn natuurlijke positie. De ruggengraat krijgt zijn typische S-vorm. In het bijzonder neemt de spanning in het lumbale gebied af. Vooral mensen met pijn op dit gebied zullen spoedig een verbetering zien.


Ergonomisch zitten verbetert de ademhaling

Uw bovenlichaam is verhoogd, de borst kan zich ontvouwen en de nek is ontspannen. Dit zijn essentiële kenmerken voor een goede ademhaling. De zuurstofopname is verbeterd, wat vooral de symptomen van vermoeidheid tegengaat.

 

Ondersteunt de darmfunctie

De zadelstoel knijpt niet in de buik, zoals vaak het geval is bij conventionele bureaustoelen. De druk op het maag-darmkanaal is verminderd. De organen kunnen zich ontwikkelen en hebben voldoende ruimte om goed te werken.

Zadelkrukken voor zwaardere personen
Een zadelkrukken bestaan zowel met een standaard zadel als met een breder zadelkussen. Slanke mensen gebruiken het liefst een zadelstoel met een standaard zadel. Zwaardere mensen voelen zich comfortabeler in de versie met een bredere zitting, omdat hun gewicht beter is verdeeld.

 

Vermindert de vorming van spataderen en cellulitis

De rechtopstaande houding en de resulterende verhoogde bloedstroom hebben een leuke bijwerking: de vorming van spataderen en cellulitis wordt aanzienlijk verminderd.


Trainingseffect

Mensen hebben de neiging om op een zadelstoel te bewegen - dynamisch zitten. Dit legt meer druk op de spieren en gewrichten. Dit heeft het positieve effect dat u een bepaald trainingseffect krijgt.

Het ergonomische ontwerp van de werkplek moet altijd als een geheel worden beschouwd. Er moet ook worden opgemerkt dat mensen individueel moeten worden beschouwd. Elke vrouw en man is anders. Natuurlijk zijn er oplossingen die voor een breed scala aan mensen werken. Er zijn er echter altijd enkele die uit deze massa vallen. Ergonomie moet daarom niet alleen als een geheel worden beschouwd, maar ook individueel.

 

Vier ergonomische criteria

Het werk moet ...
1. onschadelijk zijn
2. praktisch zijn
3. draaglijk zijn
4. de persoonlijkheid bevorderen.


Bij het ontwerpen van de werkplek is het net zo belangrijk om de betrokken mensen te laten participeren. Dit betekent dat de mensen die betrokken zijn bij de ontwerpmaatregelen altijd betrokken moeten zijn bij het besluitvormingsproces. Speciale groepen mensen zoals jongeren, ouderen, mensen met gezondheidsproblemen en gehandicapten mogen nooit worden genegeerd.


Tags: zadelkruk, zadelkrukken, ergonomie, werkvloer, gezondheid
Artikel geschreven door: tabouretbenelux.
Publicatie datum: 2021-02-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving