aanmeld knop
dot

Tips voor een dragelijke Lockdown

Ziek.jpg
De lockdown is ontzettend saai, chaotisch en het maakt velen ook een beetje triest. Maar we kunnen er zelf best iets moois van maken. Hoe moeilijk het ook lijkt, er zijn verschillende manieren om je door een lastige tijd heen te slepen. Wat kun je doen om de lockdown beter aan te kunnen?

Routine is van belang om van eentonige dagen tijdens een lockdown toch iets leuks te maken. Of je nou online les hebt of dat je pas om 14.00 naar school kan: routine is en blijft belangrijk.

Een positieve inslag is de sleutel naar een succevolle lockdown

Ga niet bij de pakken neer zitten, is een bekende uitspraak. Het betekent dat je de moed niet te snel moet opgeven en niet toe moet geven aan negativiteit, somberheid of angst. Omdat routine belangrijk is om je leven interessant en positief te houden tijdens een lockdown, moet je dus ook niet te passief worden. Maak een planning voor je dag en probeer je er aan te houden. Zorg wel dat de planning haalbaar is.

 

Zet je wekker eens wat vroeger

Tijdens een lockdown kun je de neiging krijgen langer uit te slapen en minder van je dag te maken, of om meer te eten en misschien ook meer te drinken (alcohol). Allemaal dingen die niet goed zijn voor je gezondheid. Vervang deze foute gewoontes door betere keuzes. In plaats van vijf minuten voor je eerste les wakker te worden is het een goed idee om ruim voor het begin op te staan. Dit kan aan het begin even wennen zijn, maar het is een goed begin van je dag. Neem een heerlijke douche en verwen jezelf met je favoriete douchegel. Na het douchen is het niet de bedoeling dat je meteen weer in je pyjama duikt die je misschien al veel te lang draagt. Dat je kleding lekker comfortabel is thuis, is natuurlijk ook wel fijn. Bovendien voelen we ons al een stuk beter als we goed gekleed zijn. Je bent goed bezig en je kunt je dag goed beginnen.

 

Gezond en lekker koken tijdens een lockdown

Gezond eten is belangrijk. Kijk eens op LeukeRecepten, of op Pinterest. Als je wat meer bezig bent met eten tijdens de lockdown, let er dan extra op dat je voldoende voeding binnenkrijgt. Zorg dat je vers fruit en lekkere knapperige groenten in huis hebt om gezond te snacken. Vitamine D is tijdens een lockdown extra belangrijk, omdat je vaker binnen zit. Focus je dus op je gezondheid. Voldoende vitamines, vezels, beweging, het is allemaal belangrijk. Ook voldoende contact met andere mensen is goed voor de geestelijke gezondheid.

 

Heb jij vandaag al een ommetje gemaakt?

Bewegen hoeft niet per se iets stoms of vermoeiend te zijn, zolang je maar geen negatieve associaties aan het woord geeft. Het kan zijn dat jouw sport niet meer doorgaat nu en/of dat je zelf motivatie verliest om te sporten. In beweging zijn geeft je energie, de gelegenheid om buiten te zijn en om mensen te zien.
Ga dus elke dag even naar buiten, al is het maar om een ommetje te maken of een stukje te fitnessen. Daarom is lekker wandelen buiten een mooi initiatief. Probeer eens de Ommetje app! Ga voordat je vertrekt even na of er een leuke route in de buurt ligt, of ga op onderzoek uit in je eigen buurt! Vind je wandelen saai? Dan kun je ook je oortjes indoen tijdens het wandelen en naar muziek luisteren of hardlopen. Ook yoga of yin yoga is goed voor je, zowel fysiek als mentaal. Een stukje fietsen kan ook heerlijk zijn. Zorg er voor dat je ook kan genieten van je eigen gezelschap, dat je wel alleen, maar niet eenzaam bent.

 

Voorkom ook je eigen eenzaamheid

Veel mensen hebben last van eenzaamheid tijdens de lock-down. Vooral mensen die alleen wonen kunnen met gevoelens van eenzaamheid te maken krijgen. Bel regelmatig een familielid of vriend of vriendin. Spreek regelmatig af met iemand anders. Je mag minder maar de dingen die mogen kun je optimaal benutten. Als het weer wat beter wordt, ga dan eens picknicken met een familielid of vriend of vriendin. 

 

Werk aan hobby's

Heb je even helemaal nergens zin in? Dat is helemaal oké, het is hartstikke normaal om motivatie te verliezen, zeker in deze periode, je bent immers mens. Daarom is het ook leuk om iets nieuws te leren! Je hoeft niet te beginnen met het leren van complexe Chinese zinnen, maar start anders eens met het opschrijven van alles wat jij wilt leren, interessant vindt, of waar je meer over wilt weten. Heb je geen ideeën? Surf dan even over het internet en zoek naar interesses of vaardigheden, hobby's of cursussen.
Je kunt voor iets heel nieuws gaan: misschien lijkt coderen je wel wat, of wil je meer weten over cryptogeld, of wil je je gaan verdiepen in spiritualiteit. Je kunt ook werken aan je eigen karakter: positief denken, een slaapritme opbouwen, leren plannen etc.


TED en Udemy, ook gratis cursussen

TED en Udemy zijn hele handige sites om wat bij te leren. Op Udemy kan je ook zoeken op gratis cursussen als je geen geld kunt uit geven.

 

Waar ben je dankbaar voor?

Zit je in een lockdown-dip? Zit het tegen? Jij bent de enige in de hele wereld, in het hele universum, die kan bepalen of jouw dag een mooie dag wordt of niet. Laat de Lockdown niet je hele dag verpesten. Alleen jij bepaalt hoe jouw dag wordt, niet de activiteiten die voor jou zijn gepland.


"Bepaal hoe je dag wordt, voordat de dag het voor jou bepaalt."

Dankbaarheid is iets moois en ook iets belangrijks. Het kan je gelukkiger maken. Denk aan een aantal dingen waar jij dankbaar voor bent. Ga er even voor zitten en denk eens goed na. Het hoeft niet iets groots te zijn, het kan van alles zijn: je warme deken, je favoriete douchegel, het mooie uitzicht, een goede vriend, de kans die je krijgt om te doen wat je altijd al eens hebt willen doen of de maan die tot in je kamer schijnt.

 

Kijk vooruit

Stel je voor: het is vijf jaar nadat corona de wereld uit is en het leven is weer helemaal herpakt. Je zit op een terrasje met vrienden wat te drinken en blikt terug op de beruchte corona-tijd, zoals je vrienden het noemen. Je denkt bij jezelf na en denkt: ‘nou eigenlijk, was die tijd niet zo slecht als steeds wordt gezegd’. Je hebt namelijk je tijd nuttig besteed, je hebt nieuwe vaardigheden geleerd en je bent een beter mens geworden. Je kreeg een kans toegeworpen om jezelf te ontwikkelen als mens en die heb je met beide handen aangegrepen.


Tags: lockdown, tips, positief, wandelen, leuk, dip, somber, eenzaamheid, corona
Artikel geschreven door: AliciaMulder.
Publicatie datum: 2021-02-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving