aanmeld knop
dot

Chips maken. Recept om chips te maken!

chips.jpg
Chips, wie lust het niet? Vrijwel iedereen vindt het lekker. Je kunt chips kopen in vele smaken, maar je kunt het ook zelf maken. Lekker vers. Hoe maak je zelf chips?

Om zelf chips te maken heb je om een pan nodig om in te frituren. Chips wordt gefrituurt in olie, dus verlies de pan tijdens het frituren niet uit het oog. Friteren is nooit 100% veilig, omdat je met zulke hete olie werkt. Als je op de ouderwetse maniet chips gaat maken, in een open pan, houd dan een grote deksel naast de pan, die de frituurpan geheel zou kunnen afsluiten als de vlam in de pan zou slaan. Lees eerst hoe je moet handelen bij een vlam in de pan, en laat en fritturpan nooit ongezien op het gas staan. Als hete olie gaat walmen, is het vet te heet.

Wat heb je nodig om ongeveer 500 gram chips te maken

  • 1 pond aardappels
  • Zout
  • Schaaf of kartelmes
  • Frituurpan
  • Olie waarin u kunt frituren
  • Vergiet
  • Schuimspaan
  • Schone droge theedoek

Als afwisseling kan je experimenteren (als de chips gebakken is) met kruidenzout, knoflookzout, paprikapoeder, chilipoeder, uienpoeder…

Recept om Chips te maken

  • Schil de aardappels en droog ze goed af
  • Schaaf de aardappels in plakjes (of snij dunne plakjes met een kartelmes maar let op dat het niet te dikke plakjes worden).
  • Dep de plakjes droog met een schone theedoek
  • Zet de pan met olijfolie (of andere bakolie) op het vuur en verhit de olie. (als je een stukje brood in het vet legt komen er belletjes vanaf, dan is het heet genoeg) Pas op voor spatten van het vet! Bak geen grote hoeveelheden tegelijk. De chips kan dan aan elkaar gaan bakken of er kan gemakkelijker een vlam in de pan komen omdat het vet bij een volle pan sneller over de rand heen borrelt, wat gevaarlijk is.
  • Schap regelmatig voorzichtig de chips los met de schuimspaan, maar pas op bij spatten en voorkom dat er vet over de rand heen bruist!
  • Bak de chips totdat de chips lichtbruin is
  • Schep de chips uit het vet met schuimspaan in het vergiet en laat het vet uitlekken
  • Je kunt de chips op een droge schone theedoek strooien om het vet optimaal te laten uitlekken
  • Leg de chips in een schaal en bestrooi naar smaak met zout of een van de andere smaakmakers
  • Schudt de chips met het aroma door elkaar

Chips met dipsaus

Om dipsausen te maken bij de chips kan je kiezen uit verschillende smaken op basis van mayonaise. Kant-en-klare zakjes om dipsaus te mengen zijn het makkelijkste te bereiden, en goed van smaak. Duyvis heeft bijvoorbeeld een grote keuze uit kant-en-klare zakjes om sausjes mee te mengen. De sausjes zijn lekker bij vlees, maar ook bij chips.

Benodigdheden voor kant-en-klare dipsaus (Duyvis) voor chips

  • Een kommetje
  • twee eetlepels mayonaise
  • Een a twee eetlepels water
  • Een zakje Duyvis dipsaus naar keuze

Meng de mayonaise en het water door elkaar in de kom, en voeg een zakje dipsaus toe. Meng alles door elkaar.

Magere dipsaus, zelf maken

  • Een kommetje
  • Een eetlepel mayonaise
  • 2 Eetlepels yoghurt
  • 2 Teentjes knoflook
  • Een paar sprietjes verse bieslook

Was de bieslook en en snij het in kleine flintertjes. Knijp de teentjes knoflook uit boven de mayonaise. Voeg de yoghurt, het bieslook, het knoflook en het water toe en roer door elkaar.


Tags: chips maken, recept, chips bakken, aardappel recept, zelf maken
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving