aanmeld knop
dot

Besparen op elektriciteit, hoe doe je dat?

licht.jpg
Elektriciteit is in verhouding tot gas duurder in gebruik. Omdat we niet elektrisch verwarmen, is de rekening wel gemiddeld lager dan gasverbruik. Omdat elektriciteit en gas styeeds duurder worden, is besparen voor menig huishouden noodzakelijk. Er zijn veel manieren om je verbruik van elektra te minderen

Om te beginnen laat je geen lichten onnodig branden of apparaten stand-by staan. Als je echt veel wilt besparen op elektriciteit is het belangrijk dat je je heel bewust bent van het gedrag van jezelf en de overige huisgenoten. Veel mensen zijn er aan gewend om hun computer de hele dag aan te laten staan, om lichten te laten branden en bij elk wissewasje licht aan te zetten. Als je bijvoorbeeld gaat douchen voordat de zon onder is, is de kans groot dat je eigenlijk helemaal geen licht aan hoeft te doen om een douche te nemen. Als je denkt dat het vreemd is om in schemerlicht te douchen bedenk je dan dat het zolang de mensheid bestaat al heel normaal is om bezigheden te ondernemen bij schemering. Juist een lamp is vreemd en nieuw en onnatuurlijk. Belangrijker is dat je door licht te besparen, veel geld uitspaart op je elektriciteitsrekening.


Zoveel mogelijk electra besparen

Om zoveel mogelijk elektriciteit te besparen is het noodzaak om steeds alert te zijn of dingen die je doet, echt nodig zijn. Is het nodig om de tv aan te laten staan als je niet kijkt? Is het nodig je computer aan te laten staan als je boodschappen gaat doen? Is het nodig om de radio te laten spelen terwijl er niemand in de kamer aanwezig is? In het nodig om kamers, gangen en de wc te verlichten als je in de huisakmer zit? Is het nodig meerdere lampen aan te doen in de huiskamer terwijl je tv zit te kijken? Word je dus bewust van je elekjtriciteit gebruik, en sta zo nu en dan op om een lamp uit te doen of om een apparaat uit te schakelen. 

 

Tips om minder elektra te gebruiken

  • Doe overal het licht uit, behalve in de kamer waar je licht nodig hebt.
  • Gebruik het liefst spaarlampen en bereken of ze echt goedkoper zijn, dus kies niet de duurste energiezuinige lampen.
  • Gebruik minder elektrische apparaten. Gebruik bijvoorbeeld minder vaak de oven en magnetron. 's Nachts hoef je eigenlijk nergens licht te laten branden. Wil je per se een buitenlicht voor de veiligheid , dan is dat te begrijpen, maar kies dan voor een energiezuinig licht of een schriklicht.
  • Gebruik minder elektrische apparaten
  • Bepaalde apparaten gebruiken veel stroom, zoals de wasdroger en vaatwasser. Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van die apparaten.
  • Maak gebruik van de zon. In de zomer kun je de was bijvoorbeeld prima aan een rekje op je balkon of in de tuin laten drogen. Met open gordijnen verwarmd de zon je kamer in slechts luttele minuten. 

 

Moet je echt alweer een was draaien?

Niet alleen gemak dient de mens, maar ook gemakzucht. We gooien vaak van alles in de wasmand terwijl het nauwelijks gedragen of gebruikt is. Je kunt minder vaak wassen door selectief om te gaan met wasgoed. Veel wasgoed is nog niet vies als het in de was beland. Je kunt jezelf en je omgeving trainen om kleding en handdoeken pas in de was te gooien als het echt vies is, en niet uit gemakzucht.

 

Was op de hand

Om je wasmachine nog minder te gebruiken kun je vaker een handwas doen. In de zomer hang je het buiten op en in de winter kun je het bij de verwarming drogen als je die aan hebt staan. Was zo min mogelijk kleding en maak gebruik van zuinig wasprogramma's als je gebruik maakt van een wasmachine.

 

Overdaad schaadt, gebruik minder elektrische apparaten

'Overdaad schaadt,' zei men vroeger, maar in zekere zin is dat zeker waar. Overdaad aan plastics, overdaad aan voedsel, Overdaad aan energieverbruik... het schaadt allemaal. Als het teveel wordt, kun je minderen. Heb je die overdaad aan elektrische apparaten echt nodig? Een mixer, een koffiezetapparaat, een elektrisch vleesmes, een staafmixer, een broodbakmachine, een sapcentrifuge, enzovoorts... De meeste apparaten kunnen heel handig zijn, maar vaak kun je het ook handmatig oplossen. handmatig wil zeggen: ouderwets. Build back better in je eigen huiskamer. Slagroom kloppen met een garde, vlees snijden met een gewoon mes, water koken met een fluitketel en geen waterkoker... Als je een houtkachel hebt heb je meestal helemaal geen gas of elektra meer nodig.

 

Energiebesparen met een houtkachel

Op een houtkachel kun je koken, bakken, waswater verwarmen, was drogen met een rekje bij de kachel en je huis verwarmen. Logisch dat mensen vroeger konden leven zonder gas of elektra, ze hadden genoeg aan hun houtkachel. Omdat dit je duizenden euro's per jaar aan energiekosten zal schelen, is de regering hier niet enthousiast over. Probeer in elk geval zoveel mogelijk dingen met de hand te doen in plaats van machinaal, het bespaart veel elektriciteit.

 

Oude koelkasten en oude wasmachines

Hoe ouder je koelkast of wasmachine, hoe duurder meestal in gebruik. Het loont dus om een stokoude koelkast of wasmachine te vervangen door een nieuwe met het beste energielabel. Toch moet je je hier niet op verkijken. Wasmachines gaan steeds korter mee en de energieprijzne blijven stijgen, wat je bespaart betaal je dus op een andere manier were terug,

 

Je ziet het na een tijdje terug aan je verbruik. Als je een vriezer hebt die je nauwelijks gebruikt, haal deze dan leeg en zet hem uit. Alle apparaten die niet actief gebruikt worden kun je beter afkoppelen van het net. Besef dat er dagelijks geld uit je portemonnee stroomt, via stopcontacten.

 

Zonnepanelen, rendabel of niet?

Steeds meer energiebedrijven bieden zonnepanelen aan. Je kunt ze dan via een energiebedrijf kopen en stroom aan hen terug leveren. Op die manier beloven ze geld terug te betalen. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan zonnepanelen via een energiebedrijf. Ik hou het liever zelf in de hand. Als je wel zonnepanelen via een energiebedrijf wilt kopen zijn er veel aanbiedingen te vinden. Zonnepanelen verdienen zichzelf min of meer terug omdat je minder energie betaalt, maar dan moeten de panelen wel zeker tien jaar meegaan. Dan pas heb je de investering eruit. Het is dus de vraag of je je geld aan het een of aan het ander uit wilt geven. Zonnepanelen worden waarschijnlijk steeds goedkoper, dus neem de tijd om een juiste beslissing te maken voordat je veel geld investeert.


Tags: energie geld besparen stroom gas elektriciteit energierekening
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2021-04-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving