aanmeld knop
dot

Werkt een groendak voor betere isolatie?

dreamshuisje.jpg
Nu de prijzen voor de energierekening blijven stijgen, word er veel nagedacht over het isoleren van woningen. In hoeverre kan een groendak hier voor bijdragen? Een groendak heeft diverse voordelen, lees ze hier allemaal op een rij. Geschreven door een dakdekker zelf.
KlussenKlussen

Wat is een groendak precies?

Het is mogelijk om op het dak speciale planten of mos te laten groeien. Dit geeft een uniek uiterlijk aan het dak, maar daarnaast zijn er nog veel meer voordelen die het overwegen waard zijn. Niet ieder dak is geschikt voor een groendak, het hebben van een goede ondergrond en een stevige constructie is vereist. We nemen jullie graag verder mee in de mogelijkheden voor het plaatsen van een groendak.

 

Is mijn dak geschikt?

Een groendak bestaat uit grond en planten, dit brengt behoorlijk wat gewicht met zich mee. Dakdekkers kunnen het beste op locatie beoordelen wat er mogelijk is. Er zijn ook diverse soorten groenen daken. De 1 is wat intensiever dan de ander. Maar het is vrij gemakkelijk om het dak gereed te maken voor het plaatsen van groen.

 

De voordelen op een rij

Er zijn meerdere voordelen van een groendak, waarbij de kosten relatief laag zijn. De voordelen die er het meest uitspringen zijn:

  1. Het verlengt de levensduur van het dak. Zie het als een soort beschermlaag voor het platte dak.
  2. De afwatering is een stuk beter. De regen kan opgeslagen worden in de planten en nadat het gestopt is met regenen, kan het ook weer verdampen. Het werkt dus eigenlijk als een soort spons op het dak.
  3. Een groendak werkt isolerend. De extra laag bevat ook veel lucht, wat zorgt voor een goede isolatie.
  4. Normaliter is een plat dak vrij saai en veel grijs of zwart. Met een groendak ontstaat er meer variatie in de platte daken, vaak gezien vanaf een slaapkamer is dit een echt pluspunt. Zelf heb ik ook een groendak en word er altijd weer vrolijk van.
  5. De vogels vinden het vaak ook interessant, je ziet regelmatig een vogeltje iets pakken voor het maken van een nestje. Een groendak heeft dus ook een positieve werking op de vogels.

In onze ogen zijn er eigenlijk geen nadelen. Mogelijk dat het slim is om het te laten onderhouden door een dakdekker. Bespreek vooraf wat hierin de opties zijn.

 

Positief effect op de isolatie

Zoals in bovenstaande voordelen al even is aangegeven, het plaatsen van een groendak geeft extra isolatie met zich mee. De isolerende laag van mos en planten zorgt dat het dak minder lucht doorlaat. In de zomer zorgt dit dus voor een koelere ruimte en in de winter houdt het juist de kou buiten de deur.

 

Laat een dakdekker langskomen voor een offerte

Geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van een groendak. Een dakspecialist kan nog verder in detail treden en op basis van het dak een advies geven. Zo zijn er in Nijmegen dakdekkers beschikbaar die kunnen helpen. Maar ook in de rest van Nederland is het mogelijk om een geschikte dakdekker te vinden. Deze zullen geheel gratis en vrijblijvend een offerte willen opstellen. Let op dat niet iedereen dakdekker gespecialiseerd is in groendaken, vraag daarom vooraf altijd naar de mogelijkheden hierin.


Tags: Dakdekker, groendak, dakdekkersbedrijf, isolatie, isoleren
Bronnen: dakdekker24.nl/dakbedekking/groendak/, nijmegendakdekker.nl
Design en lifestyleDesign en lifestyleArtikel geschreven door: ManonKlaver.
Publicatie datum: 2021-10-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving