aanmeld knop
dot

Het kiezen van de juiste potgrond voor uw plant

Bonsai.jpg
Wanneer u een nieuwe plant voor het eerst in huis haalt, is de grond de belangrijkste bron van voedingsstoffen en water. Naarmate uw plant groeit, zal deze echter niet gedijen tenzij u de grond regelmatig ververst. Wanneer je de grond moet verversen, hangt af van het type potgrond en hoe vaak je de plant water geeft.
KlussenKlussen

Waar moet je op letten bij het kiezen van potgrond

Het eerste waar u op moet letten bij het kiezen van potgrond zijn de ingrediënten op het etiket. Een goede potgrond is gemaakt van een mengsel van natuurlijke ingrediënten zoals compost, veenmos en vermiculiet. Vermijd potgrond met een grote hoeveelheid synthetische ingrediënten of met additieven of geurstoffen. Een goede potgrond is gemaakt van een mengsel van natuurlijke ingrediënten, zoals compost, veenmos en vermiculiet.

Vermijd potgrond met een grote hoeveelheid synthetische ingrediënten of met additieven of geurstoffen. Het tweede waar u op moet letten bij het kiezen van potgrond is de textuur van de grond. De meeste potgronden kunnen worden ingedeeld in een van de drie texturen: Leem, zandleem en kleileem. Leem is de ideale textuur voor de meeste planten, en zandleem is ideaal voor planten die de neiging hebben te wortelen. Garden Center Wemmel kan u het juiste advies geven. 

 

pH van de bodem: De grondbeginselen kennen

Het derde waar u op moet letten bij het kiezen van potgrond is de pH-waarde. De pH-waarde van de potgrond geeft aan of de grond zuur of basisch is. De meeste planten geven de voorkeur aan lichtzure grond, met een pH-waarde van 6,5 tot 7,5. Als de pH-waarde van uw potgrond te hoog of te laag is, kunt u dit gemakkelijk veranderen door een kleine hoeveelheid van een zure of basische stof toe te voegen. Dit is zeer belangrijk omdat een te hoge of te lage pH-waarde de beschikbaarheid van voedingsstoffen beïnvloedt en zelfs wortelschade kan veroorzaken. Gelukkig hebben de meeste potgronden van goede kwaliteit de juiste pH-waarde, zodat u zich hierover geen zorgen hoeft te maken.

 

Biologische potgrond

Vroeger werd potgrond gemaakt met ingrediënten als veenmos, compost en vermiculiet. Dit zijn allemaal natuurlijke ingrediënten en zijn ideaal voor het kweken van planten in potten. De laatste jaren is er echter een trend om potgrond met een biologisch label te produceren. Biologische potgrond wordt gemaakt met ingrediënten die zijn goedgekeurd voor gebruik in de biologische landbouw, zoals compost en veenmos. Veel biologische potgrond bevat ook geen synthetische meststoffen, dus die moet je vermijden. Enkele van de beste biologische potgronden zijn die van Nature's Farm Organic.

 

Kokos- en milieuvriendelijke potgrond

Kokosvezel is een natuurlijke potgrond gemaakt van kokosnootschillen. Het is een milieuvriendelijke optie die een hoge kationen-uitwisselingscapaciteit (CEC) heeft. CEC verwijst naar het vermogen van de potgrond om voedingsstoffen en water vast te houden. Kokosvezel houdt ook goed water vast, waardoor het een ideale potgrond is voor planten die minder vaak water hoeven te krijgen. Kokosvezel is licht zuur en heeft een pH van 6,8, waardoor het een goede keuze is voor tropische planten.

 

Potgrond van klei

Sommige potgronden zijn gemaakt met klei en staan bekend als potgrond op kleibasis. Potgrond op kleibasis wordt gebruikt voor het kweken van planten die de voorkeur geven aan grond die zwaar is en een zeer groot watervasthoudend vermogen heeft. Potgronden op basis van klei worden vaak gebruikt voor de teelt van orchideeën en andere tropische planten.

 

Vermiculite potgrond

Vermiculite potgrond wordt gemaakt met vermiculite, een mineraal dat uitzet wanneer het wordt verwarmd. Een kleine hoeveelheid vermiculiet wordt aan de potgrond toegevoegd, waardoor het luchtgehalte toeneemt en de potgrond lichter en minder dicht wordt. Vermiculiet wordt vaak gebruikt om potgrond te maken voor orchideeën, Afrikaanse viooltjes en andere planten die de voorkeur geven aan een lichte en goed drainerende grond.

 

Afsluitende woorden

Het kiezen van de juiste potgrond voor uw plant is belangrijk omdat het de belangrijkste bron van voedingsstoffen en water is. Het is belangrijk om een potgrond te kiezen met een pH-waarde die geschikt is voor uw plant. Er zijn verschillende soorten potgrond verkrijgbaar, waaronder biologische potgrond en potgrond op basis van kokos. Voor een ruim assortiment verwijzen we u naar ons grote tuincentrum in Brussel, Garden Center Wemmel.


Tags: tuincentrum, planten, bloemen, brussel
Design en lifestyleDesign en lifestyleArtikel geschreven door: jenniferbeek.
Publicatie datum: 2022-05-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving