aanmeld knop
dot

China beschermt eigen automarkt

papiergeld.jpg
Volgens de Verenigde Staten heeft de Chinese regering in de periode 2009 en 2011 meer dan 1 miljard dollars subsidies verstrekt aan autofabrikanten die autovoertuigen speciaal voor de export fabriceerden. De Verenigde Staten zijn van mening dat het illegale exportsubsidies zijn aan de betreffende autofabrikanten en hebben bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht ingediend.

Met behulp van de staatssteun in de vorm van exportsubsidies zou de Chinese export van auto's en auto-onderdelen in omzet per jaar tot wel 69,1 miljard dollar stijgen. Met de exportsubsidies zou de handel in hoge mate verstoord worden volgens de Verenigde Staten.

 

Handelsoverwicht China

China beschermt veelal de eigen sectoren en wil het liefst niet te veel zeggenschap over de eigen Chinese bedrijven uit handen geven. De Verenigde Staten dienden de afgelopen jaren al eerder klachten in over onder andere staal, kip, garnalen, zonnepanelen, en beperkingen van elektronische betaalmiddelen. Hiermee wil de Verenigde Staten proberen om het handelsoverwicht van China bestrijden. Volgens de Verenigde Staten geeft de Chinese overheid ongeoorloofde exportsubsidie aan fabrikanten die fabriceren voor de export.

 

Wetsvoorstel voor hogere importheffing

De regering in de Verenigde Staten heeft daarom eerder al een wetsvoorstel ingediend dat de mogelijkheid geeft om een hogere importheffing op te leggen aan landen als China die hun munteenheid kunstmatig proberen laag te houden. Deze maatregel zal uiteindelijk voornamelijk China treffen. De Verenigde Staten beschuldigen namelijk China ervan dat zij de eigen munteenheid (Yuan) kunstmatig laag houden. Door de hogere importheffing zal het prijsverschil worden opgeheven voor goedkopere importproducten uit China.

 

Protectionisme

Het wetsvoorstel heeft geleid tot veel protesten vanuit China en ook in de Amerikaanse senaat waren er bezwaren tegen de wet. Men is van mening dat het protectionistische maatregel van de Verenigde Staten een bedreiging zal zijn voor de wereldeconomie wat weer kan leiden tot meer protectionisme in andere landen op de handelsmarkt.


Tags: China, exportsubsidies, automarkt, USA, handelsoverwicht, export
Artikel geschreven door: Taailoo.
Publicatie datum: 2012-09-17
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving