aanmeld knop
dot

Project X Haren, volledig uit de hand gelopen

Party.jpg
Merthe werd 16 en plaatste een uitnodiging voor haar Sweet-Sixteen party op Facebook. Ze schreef er niet bij dat niet iedereen welkom was. De hel brak los. Vrienden van vrienden nodigden elkaar uit en al snel hadden 30.000 mensen van plan om naar haar huis in Haren te komen. Project X, in de herhaling.

Toen duizenden jongeren lieten weten zin te hebben in het feest in Haren, werd de politie gewaarschuwd. Vervolgens kreeg de pers lucht van het feestje in Haren wat in rellen dreigde te eindigen. En als de pers er eenmaal bij is, verspreidt het nieuws zich nog sneller natuurlijk. Project X Haren, werd het feestje van Merthe genoemd. Project X is niet nieuw. In de speelfilm Project X loopt een feestje van een paar niet zo populaire jongens totaal uit de hand nadat ze iedereen hebben uitgenodigd om te komen. De speelfilm Project X is hier te verkrijgen.

 

Project X Haren

Het meisje in Haren en haar familie moesten zich in veiligheid brengen en de politie en ME zouden de stroom van bezoekers de weg naar huis terug wijzen. Haren was een avond en een nacht niet veilig, van feesten kwamen rellen, arrestaties, en gewonden. Uiteindelijk hebben enkele duizenden jongeren gefeest in Haren en omstreken, en geknokt en gezopen natuurlijk. Ondertussen trapten relschoppers ruiten in, gooiden auto's om, haalden straattegels los, stichtten brandjes en plunderden een Albert Heijn supermarkt. 

 

Oproep om niet te komen

Terwijl de politie zich voorbereidde op de komst van duizenden jongeren, en de pers zich al verkneukelde op wat zou komen, en velen op sociale media lol maakten over Projext X Haren... deed de politie een oproep om niet naar Haren te komen. Camera's legden alles vast en de kans om later gearresteerd te worden, was dus groot. De voorbereiding had tot gevolg dat in elk geval velen besloten om inderdaad niet naar Haren te komen, maar ondertussen waren er toch enkele duizenden sensatiezoekers en feestgangers die het toch niet konden laten en die met drank en een goed humeur richting Haren vertrokken om te feesten. In eerste instantie werd er dan ook gewoon gefeest en gelachen, maar al snel sloeg de sfeer om in rellen, ruzies en gevechten met de Mobiele Eenheid. Dronken jongeren begonnen de boel te slopen, en met bierflessen, bloembakken, fietsen en stenen te gooien. Mensen raakten ook slaags met elkaar.

 

Vernielingen in Haren

De charges van de ME hadden onvoldoende effect. Een Albert Heijn werd geplunderd en vechtpartijen zorgden voor veel gewonden. Ook auto's werden in de fik gestoken, schuren werden gesloopt en van woonhuizen werden de ruiten ingegooid. De gemeente zette speciale bussen in om relschoppers af te voeren, en feestgangers werden ook verzocht huiswaarts te keren. Een deel gaf daaraan gehoor. In de loop van de nacht werd het rustiger in Haren en uiteindelijk kon de troep opgeruimd worden en de schade opgemaakt.


Gewonden

Helaas bleef het met Project X Haren niet bij een groot feest, maar eindigde het in vernielzucht en gewonden. De meeste gewonden werden veroorzaakt door flesjes bier die naar mensen gegooid werden. Uiteindelijk worden 30 gewonden en meerdere arrestaties gemeld.

Beelden van relschoppers

Er zijn veel filmbeelden van relschoppers gemaakt. De politie hoopt via die weg geweldpleging op te sporen en voor de rechter te brengen.

 

Project Clean-X

Project Clean-X is een reactie op de relschoppers die het dorp Haren in een zootje veranderd hebben. De initiatiefnemers van Project-Clean-X hebben waarschijnlijk de beste bedoelingen. Haren moet opgeruimd worden na de vernielingen. Mensen worden daarom verzocht om de volgende dag met een bezem en vuilniszakken naar Haren te komen om de boel op te ruimen. Als het niet zo serieus overkwam zou ik bijna denken dat het een grap is. Haren zit denk ik niet te wachten op opnieuw duizenden bezoekers. Maar helaas, het leed is al geleden. Er hebben al duizenden mensen laten weten dat ze het een goed idee vinden door middel van meer dan 16000 likes op Facebook. Als ook deze oproep weer leidt tot massabezoekers en rellen, is Haren voorlopig nog niet klaar met 'feesten.'


Tags: ProjectX, Project X Haren, rel, relschoppers, speelfilm, meisje, Merthe
Bronnen: volkskrant,
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-09-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving