aanmeld knop
dot

Nekpijn, oorzaken en behandeling

pillen2.jpg
Nekpijn komt veel voor. Meestal is de oorzaak onschuldig terwijl de klachten heel pijnlijk kunnen zijn. U kunt nekpijn hebben door verschillende redenen, de symptomen kunnen variƫren van een stijve nek tot ernstige nekpijn met hoofdpijn en misselijkheid. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een stijve nek?

Nekpijn. Iedereen heeft wel eens last gehad van een stijve nek of pijn in de nek. Vaak is de oorzaak duidelijk. U heeft misschien een griepje onder de leden of u heeft tocht op uw nek gehad. Ook sporten kan nekpijn tot gevolg hebben, of langdurige inspanning waarbij uw hoofd steeds in dezelfde houding gehouden wordt, bijvoorbeeld:

 • Boven het hoofd werken (plafon schilderen of andere arbeid).
 • Telefoon in de nek klemmen (telefonistes/receptionistes/doktersassistentes).
 • Verkeerde slaaphouding.
 • RSI (bijvoorbeeld bij langdurig computergebruik).
 • Verkeerde beweging met het hoofd gemaakt.
 • Infectie.
 • Kou gevat.
 • Artritis.
 • enzovoorts

Verkeerde slaaphouding en nekpijn

Vaak is een verkeerde slaaphouding de oorzaak van nekpijn. Uw nek en rug hebben 's nachts ondersteuning nodig. Uw spieren zijn in de slaap ontspannen en het hoofd gaat daarom vanzelf in een houding liggen zoals het uitkomt. Mensen die op een verkeerd hoofdkussen slapen kunnen dan bijvoorbeeld last krijgen van nekpijn, maar ook een verkeerd hoofdkussen of een matras wat niet goed ligt, kunnen nekpijn (en rug en schouderpijn) veroorzaken. Als uw wakker wordt met pijn in uw spieren en botten, kan dat heel goed komen door een verkeerd hoofdkussen, een slecht matras of een verkeerde slaaphouding. Onderschat dit niet. De pijn kan zeer sterk zijn en zelfs misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. De een zal naar sterke pijnstillers grijpen, de ander zal kiezen voor oefeningen en tips, weer een ander zal de huisarts nodig hebben.

 

Op uw buik slapen?

Een deel van de mensen vindt het lekker om liggend op de buik te slapen. Dit is echter niet goed voor uw nek, met of zonder kussen. Het hoofd ligt langdurig naar een kant gedraaid en uw nek is daar niet voor gemaakt. Hoofdpijn en nekpijn is dan maar al te vaak het gevolg. Probeer als u gaat slapen de nek goed te ondersteunen tussen hoofdkussen en schouders. Er zijn speciale kussens voor ontworpen, deze heten: orthopedisch hoofdkussen. Ook bestaan er speciale rollen waarmee u de nek steun geeft tussen hoofdkussen en schouders.

 

Whiplash

Whiplash is een aandoening van de banden in de nek. Het kan ontstaan door een zwiep met het hoofd. vroeger kwam het nogal eens voor toen auto's nog geen goede hoofdsteunen hadden. Het beste is om de nek goed te ondersteunen tijdens de nacht, en te overleggen met uw huisarts. Whiplash kan langdurig klachten blijven geven en wordt nogal eens onderschat door de omgeving.

 

Nekpijn, wat helpt er tegen?

Als u zeker weet dat uw nekpijn een onschuldige oorzaak heeft (huisarts raadplegen) dan kunt u de pijn op verschillende manieren verminderen:

 • pijnstillers + spier ontspannende middelen
 • massage
 • warm bad of douche
 • spieroefeningen
 • goed matras
 • goed hoofdkussen

Gaat uw nekpijn niet over, ga dan opnieuw terug naar uw huisarts en vraag om nog een onderzoek of doorverwijzing voor verder onderzoek.


Stijve nek, symptomen en behandeling
Stijve nek. Oorzaak, behandeling, tips tegen een stijve nek


Tags: nekpijn, spierpijn, stijve nek, slaaphouding
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2012-06-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving