aanmeld knop
dot

Hoe moet ik hoofdluis behandelen?

logo-tekst.jpeg
Als je last hebt van hoofdluis zijn er meerdere manieren om je haar te behandelen. Maar wat eerst belangrijk is om te weten is of het al luizen zijn of dat het nog neetjes zijn. Hoe herken ik dit en hoe kan ik dit het beste behandelen?

Hoe kan ik neetjes onderscheiden van luizen?

Luizen zijn kleine grijs/bruine beestjes die ongeveer 3mm groot zijn. Het lijkt vaak op hele kleine fruitvliegjes. Neten, oftewel luizeneitjes, zijn witte puntjes die vastzitten aan je haar. Veel mensen vinden het op roos lijken, dit klopt. Maar roos kun je met je nagel van het haar afkrabben. Lukt het je niet om de witte puntjes van je haar af te krabben, dan zijn het neten (luizeneitjes). Een veel voorkomende plek waar ze zich nestelen zijn: Bij de oren, op de kruin, en achterin je nek bij het kuiltje onderin je nek. Je kunt dit controleren door met een kam rechte scheidingen te maken.

 

Witte puntjes in het haar

Witte puntjes in het haar, dit zijn neten. Ze zien eruit als kleine witte streepjes. de neten zijn de eitjes van de luizen. Bij een ernstige besmetting met luizen zie je de luizen ook door het haar kruipen. ze klimmen langs de haren omhoof, krioelen op je hoofdhuid en zorgen voor een branderige jeuk.

 

Wat zijn de behandelings- methodes bij neten en hoofdluis?

Wanneer het nog neetjes zijn, kun je het beste een netenkam en Prioderm (online bestellen gaat snel en is anoniem) kopen. Zorg dat je altijd een setje in huis hebt als je schoolgaande kidneren hebt. Een netenkam is een kammetje met zeer fijne tanden, die goed de neten uit je haar kan ‘schrapen’ en je het dus zo uit je haar kan kammen. Doe dit een paar keer per dag. Het handigste is om dit boven een (donkere) tafel te doen of met een papiertje eronder. Zo kun je de netenkam leeg kloppen op je tafel of papier, zo zie je gemakkelijk wat er allemaal uitkomt na het kammen.

 

Om hoofdluis te behandelen kun je tevens het beste een lotion of shampoo van Prioderm kopen. Er zijn verschillende soorten. Zo heb je een shampoo speciaal tegen hoofdluis, hiermee moet je vaak 1 a 2 keer per dag wassen, en de rest van de dag veel kammen met een speciale kam. Soms bij hoofdluis die sterk aanwezig is, is er ook een lotion die een nacht moet inwerken. Je wast dan eerst je haar met een shampoo tegen hoofdluis, en vervolgens doe je de lotion erin. Dit masseer je door je hele haar en dit moet een nacht werken. Dit ruikt niet fris, maar werkt altijd zeer goed. De volgende ochtend de lotion weer uitspoelen en nogmaals je haar wassen met de shampoo tegen luizen. Overdag veel blijven kammen en het s’avonds nogmaals herhalen. Doe dit totdat je luizen weg zijn.

 

Als de hoofdluis of neten niet meer zichtbaar zijn, ben ik dan klaar met behandelen?

Vaak denken mensen dat als ze de neten of hoofdluis niet meer zien, het dus helemaal over is. Dit is meestal wel het geval, maar het beste advies is om het altijd nog enkele dagen nog extra te blijven behandelen. Dit door nog een paar keer per dag je haar te kammen, zo kun je ook checken of het nu helemaal weg is. Het langdurig gebruik van de speciale shampoo is verder niet schadelijk voor je haar. Je kunt het beter altijd een paar dagen langer gebruiken en dus zeker weten dat het weg is, dan dat ze na een paar dagen weer terug komen. Na een week wordt de behandeling nog eenmaal aangeraden, omdat eitjes die nog uitgekomen zijn opnieuw voor een besmetting kunnen zorgen.

 

(Voor meer advies: Raadpleeg je apotheek of huisarts.)


Tags: hoofdluis behandelen, Prioderm, netenkam, hoofdluizen, neten, hoe hoofdluis behandelen
Artikel geschreven door: Banaantje.
Publicatie datum: 2012-09-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving