aanmeld knop
dot

Stamcellen, wat zijn dat voor cellen?

onderzoek.jpg
Stamcellen. De meeste mensen hebben wel eens iets gelezen of gehoord over stamcellen. Maar wat zijn dat eigenlijk voor cellen en wat maakt ze bijzonder? Op welke manier worden deze cellen ingezet door de wetenschap om het leven te verbeteren?

Er bestaan stamcellen die zich nog tot van alles kunnen ontwikkelen, dat zijn embryonale stamcellen. Er zijn ook stamcellen die zich al ontwikkelt hebben, dat zijn adulte stamcellen. Deze cellen zijn tegenwoordig erg vaak in het nieuws, omdat men er in de wetenschap veel mee kan doen. Zeer veel aandoeningen en (erfelijke) ziektes kunnen met behulp van stamceltherapie positief beïnvloed worden of zelfs hersteld en/of genezen. Maar wat is een stamcel eigenlijk?

 

Stamcel, wat is dat?

Een stamcel is kort gezegd: een cel die (nog) kan differentiëren/veranderen. Het gaat om stamcellen waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen embryonale stamcellen en adulte stamcellen. Wat is het verschil?

 

Embryonale stamcellen

Embryonale stamcellen zijn cellen die in een embryo voorkomen als dat embryo zelf nog in ontwikkeling is. De organen moeten nog worden aangelegd of worden aangelegd.

 

Adulte stamcellen

Adulte of volwassen stamcellen hebben niets met volwassen mensen te maken maar met voltooide embryo's. Als een embryo niet meer in ontwikkeling is, omdat alle organen reeds gevormd zijn, worden de stamcellen volwassen/volgroeid genoemd.

 

Beide typen cellen zijn in staat om veranderingen te ondergaan naar een ander celtype.

 

Wat zijn cellen eigenlijk?

Ieder levend wezen is opgebouwd uit cellen, of het nou om planten of dieren gaat, we zijn allemaal grote klompen cellen. Cellen die zich voortdurend delen en vernieuwen. Een mens bevat biljarden cellen. Elke cel is feitelijk een levend wezentje op zich, want als je een cel onbeschadigd uit een lichaam weghaalt en het wordt bekeken onder een microscoop dan is er beweging of een ander teken van leven. Cellen kunnen niet lang in hun eentje overleven buiten ene lichaam, en ze hebben ook geen gedachten. Voor alles is een cel een soort bouwsteentje voor een groter geheel. Ze dupliceren zich voortdurend door celdeling. Een cel die zich deelt noemen we een moedercel, en de cellen die daar uit voorkomen noemen we dochterscellen. Dochterscellen kunnen verschillen van moedercellen. Embryo's bevatten veel van die cellen die in staat zijn om zich te veranderen. De unieke eigenschap om te veranderen en zaken te vernieuwen, komt alleen bij stamcellen voor. Het is ook de reden waarom ze waardevol zijn voor de wetenschap.

 

Stamceltherapie bij ziektes

Als cellen in een lichaam blijvend beschadigd zijn, bijvoorbeeld door genetische foutjes of een ander vorm van schade, dan is de schade blijvend omdat gewone cellen niet de mogelijkheid hebben om zich te vernieuwen. De meeste cellen zijn daarom terminaal gedifferentieerd. Het houdt in dat ze zich niet meer kunnen delen of veranderen. Als die cellen beschadigd raken, door ouderdom, afbraak, aanleg of trauma, dan kunnen ze zich niet meer herstellen. Men gaat ervan uit dat stamcellen dat vermogen wel hebben. Dit betekent dat beschadigde cellen vervangen kunnen worden voor stamcellen met als gevolg dat de kapotte cellen weer kunnen helen. Denk daarbij aan:

  • hartcellen/hartspier
  • zenuwcellen
  • spiercellen
  • niercellen
  • hersencellen
  • enzovoorts

Mensen klonen?

Klonen is het dupliceren van een bestaan levend wezen. In de jaren vijftig kloonde men de eerste kikkers, in 1997 werd bekendgemaakt dat er een schaap gekloond was, ze heette Dolly. Dolly was ontstaan uit de kern van een uiercel en een eicel. Dolly werd wereldnieuws. Ze had wel wat aparte kenmerken, zo was ze wat groter dan het gemiddelde schaap en ze kreeg al op jonge leeftijd te maken met reuma. Dolly heeft echter zelf ook lammetjes gekregen, ze was dus wel vruchtbaar. Inmiddels is men in staat om allerlei dieren te klonen, zo ook chimpansees. Men weet dus al dat wetenschapper ook mensen kunnen klonen en wie weet gebeurt dat al ergens in het geheim.

 

De toekomst van stamcelonderzoek

Het is allemaal nog niet helemaal duidelijk of de verwachting van de mogelijkheden met stamcellen allemaal zullen uitkomen, maar voorlopig heeft de wetenschap er zijn handen aan vol. In de loop der jaren zullen we te weten komen of stamcellen werkelijk zo waardevol zullen blijken te zijn als men nu veronderstelt.


Tags: stamcel, stamcellen, stamcelonderzoek, cellen, klonen, mensen
Bronnen: kennislink, wikipedia

Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-06-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving