aanmeld knop
dot

Heterochromia iridis, wat is dat?

OddEyed.jpg
Twee kleuren ogen hebben, bijvoorbeeld een blauw oog en een bruin oog. Hoe komt dat? Heterochromia iridis (of oddeyed), is vrij zeldzaam. Bij oddyed huisdieren denken we meestal aan een blauw en een geel of bruin oog. Heterochromia komt echter ook in minder opvallende mate voor.

Heterochromia is het hebben van twee verschillende kleuren ogen, of meerdere kleuren in een oog. Er zijn een aantal beroemdheden die ook Heterochromia zijn of waren. Over David Bowie wordt beweerd dat hij Heterochromie heeft, maar dat is feitelijk een misverstand. Hij verwondde zijn oog op jonge leeftijd, waardoor de pupil extra groot is. Het effect is alsof Bowie twee verschillende kleuren ogen heeft, wat later in positieve zin werd uitgebuit door platenproducers om Bowie nog opvallender te maken, maar feitelijk heeft Bowie geen Heterochromie. Beroemdheden die wel heterochromie hebben zijn:

  • actrice Jane Seymour
  • Acteur Chritsopher Walken
  • Joe Pesci
  • Kiefer Sutherland
  • Dan Aykroyd
  • Simon Pech
  • Mila Kunis

 

Foto van een meisje met Heterochromia iridis

 

Onze kat, Wolkje

Mijn interesse voor Heterochromia is versterkt sinds we een poes hebben met Heterochromia. Deze oddeyed kat is doof, iets wat vaak voorkomt bij blauwogige katten. Ook bij oddeyed katten komt doofheid veel voor. Katten en honden worden ook wel gefokt tot oddeyes, omdat sommige mensen ze gewoon prachtig vinden. Geslaagde odd-eyed kittens of pups (om het maar even oneerbiedig zo te noemen) hebben dan twee verschillende kleuren ogen, en ze zijn niet doof.  Onze odd-eye poes Wolkje hebben we via stichting Mirthos verkregen. Ik wist dat ze 100% doof was maar ik had al eerder een witte dove kat gehad, dus dat was voor ons geen probleem. Ik wist dat dove katten heel goed in staat zijn gebarentaal te leren. Omdat ze een oddeye is, is ze extra bijzonder. Veel mensen zijn onder de indruk van haar prachtige ogen.

 

 

Wolkje, onze beroemde odd-eyed poes

 

Hoe vaak komt heterochromie iridis voor?

Bij mensen is heterochromie iridis zeldzaam. 1 op de 50.000 mensen heeft echter twee verschillende kleuren ogen, dus bijvoorbeeld een bruin en een blauw oog. Je spreekt echter ook van heterochromie als je in beide ogen meerdere kleuren ziet, bijvoorbeeld groen met bruin. Zelf heb ik heterochromie groen/bruin. Dat zie je echter wel vaker en valt verder ook niet zo op. Bij katten en honden komt Heterochromia iridis meer voor dan bij mensen. Bij katten zijn het meestal witte katten met een opvallend blauw oog. Maar ook bij dieren die niet wit zijn komen odd-eyes voor.

 

Heterochromie van het haar of de huid

Hoewel heterochromie meestal herkenbaar is aan de iris in het oog/de ogen, komt het ook voor op huid of in haar.

 

 

Hoe ontstaat het?

Heterochromie ontstaat door een verstoring in melanine balans. Melanine is een pigment die onder andere ook in de huid voorkomt. Een tekort of te veel aan melanine kan kleurverschillen in huid, haar en/of ogen tot gevolg hebben. Michael Jackson had bijvoorbeeld pigment verschillen in zijn huid waardoor hij steeds bleker werd. Heterochromia iridis kan ook ontstaan door:

  • aandoeningen, ziektes en verwondingen aan het oog
  • erfelijk: syndroom van Waardenburg
  • syndroom van Hormer/Claude Bernard

Verkleuringen van een oog kunnen ook optreden bij bepaalde tumoren, beschadigingen van het oog of gebruik van oogdruppels.

 

Wat is het syndroom van Waardenburg?

Oogarts P.J. Waardenburg kwam tot de ontdekking dat twee kleuren ogen vaak in combinatie voorkwam bij mensen met slechthorendheid of doofheid, vroegtijdige vergrijzing van het haar, brede neusbrug en wijd uit elkaar staande ogen, een kleurloze haarlok. Het wordt gezien bij meerdere generaties in families.

 

Slecht zien?

Mensen of dieren met Heterochromia iridis hebben meestal gewoon goed zicht. De ogen werken dus prima, maar vaak zijn er wel andere problemen zoals slechthoren of geheel doof zijn.

 

Bij katten komt Heterochromia iridis het meest voor bij de Turkse Angora en bij honden vaker bij de Siberische Husky.


Tags: Heterochromia iridis, oddyes, odd-eyed, kat, hond, mens, husky, witte kat, doof
Bronnen: worldsstrangest.com, wikipedia, grenswetenschap.nl
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-09-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-01-08 13:35:35  
Veel dingen wist ik niet. Bedankt voor de uitleg!!! :)Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving