aanmeld knop
dot

Olieramp Noordzee? Olieplatform Statoil problemen mei 2010

nieuws.jpg
Olieboren lijkt niet weggelegd voor Amerika of Europa. Terwijl de wereld zijn handen nog vol had aan het bestrijden van de olieramp in de Golf van Mexico, dreigde (volgens onder andere een Noorse milieubeweging) in mei 2010, nog een olieramp. In het Noorse Gullfaks Field. Het olieplatform van Statoil kampte daar al een tijdje met zeer ernstigste problemen en de Noordzee werd er door bedreigd. Het platform zou op springen staan en werd daarom ontruimd.

Het olieplatform van Statoil in het Noorse Gullfaks Field zou in mei 2010 al een tijdje diep in de problemen zitten. De bron pompt elke dag ongeveer 12 miljoen liter olie omhoog. Volgens Inger Anda van de Norwegian Petroleum Safety ging het om een ernstige situatie, die als het misgaat, de ramp van 20 April 2010 in de Golf van Mexico benadert. De woordvoerder van Statoil verklaarde vrijdag 21 mei 2010 echter dat alles stabiel was en dat er geen reden was om aan te nemen dat er een lek zou ontstaan. Platform C kampte met gasdruk in de bron en veranderde druk waardoor ontploffingsgevaar dreigde. Het platform werd op vrijdag 21 mei 2010 ontruimd nadat werknemers tevergeefs geprobeerd hadden de situatie te stabiliseren door 600.000 liter boorvloeistof in de bron te pompen, wat onvoldoende of geen resultaat had. Bij olieboringen komt ook vaak gas naar boven, wat voor ontploffingen kan zorgen. Woensdag 19 mei 2010 werd het betreffende olieplatform ook al ontruimd omdat er gas zich ophoopte in de ‘platform shaker’, wat voor ontploffingen had kunnen zorgen. Op platform C was vanaf vrijdag 21 mei 2010 alleen nog een noodteam aanwezig. Zij proberen de problemen te verhelpen maar kampten met tegenslag. Als het olieplatform zou ontploffen zouden er vele liters olie de Noordzee in gepompt worden met opnieuw verschrikkelijke gevolgen.

Gullfaks Field, platform C Noorwegen in de problemen

Het olieplatform van Statoil in het Noorse Gullfaks Field kampte al maanden met problemen. Platform C kreeg gedonder door een verlies aan boorvloeistof in het boorgat. Boorvloeistof is van essentieel belang bij het boren naar olie en dient om:

  • Boorkoppen te koelen en om oververhitting tegen te gaan.
  • Tegendruk geven in het doorboorde gesteende zodat olie en gas niet ongewenst kunnen ontsnappen
  • Boorgruis van het gesteente naar de oppervlakte te brengen

Voorheen was het platform al driemaal eerder in de problemen gekomen. Milieuactivisten van de Noorse milieuorganisatie Bellona stelden dat Statoil het platform onvoldoende onder controle wist te houden. Volgens een woordvoerder van Statoil was de kans op een explosie echter niet groot. Krantenkoppen berichtten echter dat het platform juist wel op springen stond. De waarheid lag misschien ergens in het midden. Bovendien waren problemen op olieplatforms op dat moment 'hot news' omdat iedereen zich weer bewust was geworden van de risico's die boren naar olie met zich meebrengt, door de olieramp in de Golf van Mexico.

Olieplatform Noordzee

Platform C van Statoil (Noorse Gullfaks Field ) bevindt zich in de Noordzee, zo’n 170 kilometer ten noordwesten van de Noorse kustplaats Bergen.

Olieramp Noordzee

De olieramp die de Golf van Mexico getroffen heeft zal waarschijnlijk ook de Noordzee niet onaangedaan laten. Het zou verschrikkelijk zijn als ook het platform C in Noorwegen tot een dergelijke catastrofe zou lijden. Het is op dit moment niet te overzien hoe groot de schade zou zijn voor het leven in de Noordzee.


Tags: Statoil, Noordzee, Gullfaks field, olieplatform, problemen, mei 2010
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving