aanmeld knop
dot

Consequent zijn, nee zeggen tegen een kind. Hoe doet u dat?

oorpijn.jpg
Nee zeggen tegen je kind, waarom is dat voor veel ouders zo moeilijk? U kent dat wel, een huilende peuter of kleuter die in de supermarkt de hele boel bij elkaar krijst omdat het kind zijn zin niet krijst. De een gaat er rustig mee om, de andere ouder wordt er nerveus van.

Peuters en kleuters proberen de grenzen van ouders maar al te vaak uit en proberen die grenzen te verleggen. Voor een klein kind is het belangrijk te weten dat u het voor het zeggen heeft. Geen snoep, geen ijsje of geen chocolade ei bij de kassa, betekent dus: nee.

 

Nee zeggen

Nee zeggen is niet zo moeilijk, maar nee blijven zeggen vinden niet alle ouders even makkelijk. Op zich begrijpelijk. Vaak worden we heen en weer geslingerd tussen gedachten zoals:

 • ach, wat maakt het uit. Dat ijsje kost niet veel. Laat ik het toch maar geven, dan houdt hij tenminste op met schreeuwen
 • Nee, slecht voor zijn/haar gezondheid en hij/zij hoeft niet altijd zijn zin te krijgen

De tweede gedachte is natuurlijk de juiste. Als u eenmaal nee gezegd heeft, dan moet u nee blijven volhouden. waarom? Omdat u anders de stennis die het kind maakt, beloond met iets lekkers of een cadeautje. Het gevolg ligt voor de hand, bij een volgende bezoek aan een winkel zal peuter/kleuter weer alles uit de de kast halen om snoepjes, ijsjes of cadeautjes af te persen.

 

Waarom is nee zeggen moeilijk?

Nee zeggen volhouden is voor veel ouders waarschijnlijk moeilijk omdat:

 • Ze zich laten manipuleren door hun kind. Het krijst, zeurt, jengelt
 • Angst hebben voor de stennis die het kind kan gaan schoppen
 • Het gevoel hebben dat ze te streng zijn of tekort schieten als moeder/vader
 • Bang dat het kind ongelukkig is als het zijn zin niet krijgt
 • Schuldgevoel
 • Schaamte tegenover de omgeving om het gekrijs

Als u nee zegt tegen een kind is het belangrijk consequent te zijn, anders maakt u het kind in de war. Wie is

de baas? Wanneer is nee nee en wanneer is nee ineens toch ja? Daarom moet nee nee betekenen, en ja moet ja betekenen. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat u moet afwijken van een beslissing, maar probeer zo consequent mogelijk te zijn. Probeer ook altijd redelijk te zijn.

 

Nee zeggen, zo doet u dat

Als u iets echt niet wilt, geef dan niet toe. Ik ken mensen die hun peuter van anderhalf zelfs met hun smartphone laten spelen, alleen omdat de peuter anders krijst, schopt, huilt, jengelt en zelfs bijt. Dit komt niet omdat dit een snertkind is, maar de ouders geven toe aan de gekste dingen. Een conversatie met een peuter gaat dan ongeveer zo:

 • Moeder: nee je mag niet met mamma's telefoon, anders gaat die kapot
 • Peuter: Ik wil hem
 • Moeder: Nee, dat mag niet
 • Peuter: Begint te huilen en te jengelen: ik wil die, ik wil die
 • Moeder: Niet huilen, anders mag je niet met mijn telefoon
 • Peuter: Schopt moeder of slaat haar
 • Moeder: Nou heel even dan, maar laat hem niet vallen hè?

De peuter gooit even later natuurlijk ook nog eens expres de telefoon op de grond, na een paar keer herhaling van deze onlogische toegeeflijkheid, is de smartphone kapot en de peuter heeft er maar een ding van geleerd: als ik krijs, sla en schop, dan geeft iemand me alles wat ik eis.

Als dit vaak gebeurd zal uw kind ook later moeite hebben om frustraties te verdragen en moeite hebben om om te accepteren dat je in het leven nou eenmaal niet altijd je zin kunt krijgen. Iedereen moet immers leren op het goede moment rekening met elkaar te houden, tenzij je in je eentje op een onbewoond eiland wilt gaan wonen natuurlijk. U geeft uw kind dus ook iets waardevols mee voor later als u het leert dat er grenzen zijn.

 

Nee zeggen als u nee bedoelt, is veel beter voor uw peuter of kleuter. U helpt uw kind als u nee zegt op momenten dat nee zegen beter is. Als u consequent bent en volhoudt, houdt het kind het niet eens zo heel lang vol om het op een brullen te zetten. Op een bepaald moment geeft het gewoon op, en op die manier leert uw kind dat nee echt nee betekent, en dat huilen of ander getetter er geen ja van maakt.


Tags: kind, opvoeding, nee zeggen, jengelen, huilen, zin krijgen, consequent zijn
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-09-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-08-05 18:36:36  
dt foutjes.Reageer
gast - 2013-08-05 18:36:35  
dt foutjes.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving