aanmeld knop
dot

Gescout worden, lukt dat nog?

voetbal1.jpg
Je wilt gescout worden als voetballer. Je hebt talent maar het lijkt of er nooit scouts bij je club langskomen, of misschien val je niet genoeg op? Misschien ben je al te oud, en dat op je 15e? Gescout worden, gaat het nog lukken? En wat kan je zelf doen om sneller gescout te worden.

Veel meisjes willen gescout worden als fotomodel, veel jongens willen gescout worden als voetballer. Dit artikel gaat over het scouten van jong voetbaltalent, zowel jongens als meiden. Het is waar dat de meeste voetbaltalenten gescout worden op jonge leeftijd, meestal jonger dan 13 jaar. Dat komt omdat men het talent van jonge voetballers, graag wil kunnen vormen, en blijkbaar is men van mening dat dat moeilijker wordt naarmate je ouder wordt. Toch kan je nog wel gescout worden als je wat ouder bent.

 

Kan je op je 18e of 19e nog gescout worden?

Dit is een vraag die jonge mensen zich vaak stellen. Je bent 14, 15 of misschien wat ouder, kan je dan nog wel gescout worden? Omdat er veel talent is, worden die het liefst zo vroeg mogelijk gescout. Dan kan men door middel van training nog alles uit de voetballer halen wat erin zit. Als je wat ouder bent, vindt men dat meestal niet zo vanzelfsprekend. Maar zeg nooit, nooit. De kans is kleiner, maar als je echt uitzonderlijk goed bent kan niemand om je heen. Ben je gewoon goed, maar geen uniek talent, richt je dan op een andere droom. Het leven heeft zoveel meer te bieden als voetbal alleen. Kijk voor talentendagen ook voor 13+ eens bij: Jong Oranje.

 

Hoe kan je zorgen dat je gescout wordt?

Echt zorgen dat je gescout wordt is niet mogelijk. Je kan alleen je best doen om die dingen te doen die men graag bij voetbaltalent ziet:

 • goed spelen
 • enthousiast spelen
 • gemotiveerd zijn
 • goede conditie hebben
 • werken aan je basistechniek
 • veel voetballen
 • naar grote talenten kijken en leren van hun spel
 • naar het advies van je trainer luisteren
 • gezond leven

Als je goed bent, zal je opvallen. Als je erg goed bent, kunnen ze niet om je heen. Clubs zijn altijd op zoek naar talent. Scouts zijn zeer actief op zoek naar talent. Zorg dus dat je erg goed bent. Dat vergroot je kans om gescout te worden. Enne, oefening baart kunst... ken je dat spreekwoord?

 

Talentendag voetbal

Passief afwachten tot er een scout langskomt die jouw uitzonderlijke talent gaat ontdekken, voelt misschien een beetje als het speld in de hooiberg effect, daarom is het aan te raden om talentendagen te bezoeken als je nog geen tiener bent. Daar zitten de scouts, en als je echt erg goed bent, dan pikken zij je er echt wel uit. Nadeel is dat veel talentendagen maar voor kinderen tot 12 jaar zijn.

 

Gescout, wat nu?

Als je gescout bent gaat men kijken of ze je talent verder kunnen ontwikkelen. Je zal er hard aan moeten werken want talent is als een plantje, als je het goed verzorgd dan gaat het groeien, verwaarloos je het, dan verpietert het en dan wordt het niet snel meer wat. Als het je droom is om prof te worden, gooi je dan vol overgave in de sport en zet het (samen met je school) op de eerste plaats. Dus: minder gamen en tv kijken, minder tijd voor andere activiteiten, en gezond leven. Maar meer voetbal en er alles aan doen om je talent helemaal tot bloei te laten komen.

 

Een droom hebben is mooi, maar werken om je dromen waar te maken, is de werkelijkheid.

 

Te dik, te zwaar, kan je gescout worden?

Als je echt overgewicht hebt, heb je daar bij voetbal alleen maar hinder van. Stel je bent tien kilo te zwaar, stel je dan maar voor dat een voetballer elke wedstrijd en elke training met een zak aardappels van tien kilo moet rondsjouwen. Je wordt trager als je te dik bent, en je bent sneller moe. Het is beter om wat af te vallen. Het leuke er aan is dat voetbal wel heel geschikt is om af te vallen. Je hoeft niet op dieet, maar je kunt wel je eetgewoontes veranderen. Snoep je veel? Eet je veel gefrituurd eten? Eet je regelmatig chips, patat of taart? Of eet je gewoon zoveel boterhammen dat het wel wat minder kan? Je eetpatroon veranderen en meer bewegen, bijvoorbeeld meer voetballen, is prima. Je hebt wel hulp van je ouders nodig. Zij halen de boodschappen in huis.

 • Vraag je ouders om geen chips en snoep en koek en dergelijke, in huis te halen. Eet liever geen patat en andere frituur, geen vette sausjes zoals mayonaise en koek en snoep. Dat soort eten hoort bij een feest, het is nou eenmaal niet elke dag feest. Dus op feestjes kan je gerust eens gezellig mee snoepen, maar beschouw dat als een uitzondering. Verder is het belangrijk om heel eenvoudig, gevarieerd te eten maar gezond.
 • Eet gevarieerd, dus bruin volkoren brood, voldoende eiwitten (vlees en vis), zuivel, groenten, fruit, gezonde vetten. Je kunt hiervoor je ouders vragen om de zogenaamde schijf van 5 te hanteren.
 • Als je eet, eet je dan niet helemaal vol. Een a twee bruine boterhammen per maaltijd bijvoorbeeld is prima. Als je op die dag sport, dan mag je wel vijf a zes boterhammen op een dag. Eet bij voorkeur bruin brood, en dan ook nog het liefst volkorenbrood. Eet regelmatig fruit. En 's avonds 2 a 3 aardappels, maar geen 6 of zo. Voldoende vlees of vis. Groente (het liefst de groene) zoveel je wilt. Ook neem je zuivel zoals melk of yoghurt kaas. Wees zuinig met jus. Dat is snel te vet en te zout. Een beetje jus is prima, maar niet te veel. Als je intensief traint eet dan voldoende zodat je geen honger hebt, maar eet wel gezonde dingen.
 • Beweeg elke dag. Omdat je van voetballen houdt is elke dag voetballen dus prima.
 • Eet zo min mogelijk vetten die hard worden als ze afkoelen. Denk maar aan vetten zoals roomboter en frituurvet, die worden hard als ze afkoelen. Vetten die vloeibaar zijn, zoals olijfolie of zonnebloemolie, zijn gezonder. Boter mag je met mate op brood eten. Plantaardige vetten zijn beter dan vetten die van dieren komen.
 • Eet lekker veel groente en fruit. Ook groentesoep of fruit met yoghurt is prima. Eet niet te veel suiker.
 • Als je toch iets lekkers wilt, kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals een lekker groot stuk meloen, appels of ander fruit, een stukje gegrilde kip of rundvlees.

Als je gezond eet, en snoepen alleen tot feestjes beperkt, en meer beweegt. Dan zal je geleidelijk afvallen als je te zwaar mocht zijn. Te snel afvallen is niet goed. Gezonder eten en meer bewegen. Dan gaat afvallen vanzelf. Je ouders kunnen je hier het beste bij helpen. Het is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor een carrière als voetballer. Je ouders moeten hier ook achter staan, anders is het moeilijker. Tot slot: vraag je trainer om advies, ook over gezonde voeding, en natuurlijk ook over je toekomstmogelijkheden als professionele voetballer.


Tags: gescout worden, voetbal, leeftijd, talentendagen, voetballen, scout, tips
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2019-06-04 13:54:33  
Ik ben 13 jaar en mensen zeggen dat ik goed kan voetballen heb techniek en kan lang rennen ik speel zelf overal meestal voorin om dat ik een hard schot heb en omdat ik snel ben ik voetbal bij de club IFC Hendrik Ido ambacht ik voetbal nu ook al met mo15-1 maar mijn team is mo13-1 ik hoop dat ik gescout wordtReageer
gast - 2016-05-11 21:48:55  
ik voetbal bij geusseltsport c1 mensen zeggen dat ik heel goed kan voetballen maar als nog komt er geen scout naar de trainingen en de wedstrijd ik heb op 16 mei toernooi boudewijn zenden cup heet die toernooi en ik hoop dat ik daar gescout wordt Reageer
gast - 2016-05-03 16:01:24  
hoi,ik ben ook een meisje ben 11 en voetbal in de me1 ik ben middenveld en ook aanvoeder ik heb pas meegedaan met een talentendag en ik was beste van de meisjes ik raad je aan om ook naar een talentendag te gaan veel succes doei Reageer
gast - 2015-10-28 17:30:47  
ik heet Emanis ik ben 12 en speel bij vv spijkenisse d5 ik zou echt alles doen om naar een profclub te gaan. mijn voetbalclub is in samenwerking met Feyenoord maar ik zie ze bijna nooit op de vereniging. ik zou ze mijn talent graag laten zien.Reageer
gast - 2015-05-19 20:20:47  
Maar kijk dus als je 11 ben maakt dat wat uit??? kan je dan nog gescout worden? Reageer
gast - 2015-04-19 23:59:39  
Ik ben sinds mijn 5 de keeper en ik keep al heel lang bij de jongens nu ben ik naar de meisjes ik ben 12 en speel in de c1 ik heb de d overgeslagen en ondanks er weinig goede keepers zijn (die een meisje zijn) blijf ik doorzetten en ieder dag trainen Reageer
gast - 2015-03-30 13:44:10  
Ik ben een jongen van 6 jaar en speel bij de mini F. Ben 1 van de jongste, de meeste van mijn team zijn al 7. Toch maak ik bijna alle doelpunten en zeggen trainers dat ik er bovenuitsteek. Laatst een wedstrijdje gewonnen met 17-3 en 10x gescoord. Ook een wedstrijdje met 14-1 gewonnen en 13x gescoord. Ik heb erg veel plezier in het voetbal. Reageer
gast - 2015-03-09 15:22:07  
ik ben 14 jaar speel in de c3 van Svsss heb een goede conditie, ben snel, goed overzicht en kan de kalmte bewaren. ik sta centraal achterin ben al jarenlang sterkste kracht van het team.Reageer
gast - 2015-01-31 17:29:55  
Hallo Ik ben 14 jaar oud en ik zit in de b2. Van apeldoornse boys Maar ik zou liever gescout worden ik sta links bek Reageer
gast - 2014-12-27 13:45:04  
ik ben een jongen van 12, iedereen om me heen zegt dat ik heel ver kan komen. met mijn snelheid en overzicht en afstandschoten. Ik scoor bijna iedere wedstrijd. Heb meegedaan aan talentendag Feyenoord terwijl ik in A'dam woon ik ben heel ver gekomen maar bij de laatste 2 zat ik er niet meer bij. ik speel nu momenteel nergens maar ik voetbal iedere dag na school. ik kijk vaak voetbal, maar mijn vraag is kennen jullie misschien een voetbalclub waar veel scouts zijn want voetbal is echt mijn droom .Reageer
gast - 2014-12-08 20:59:37  
ik speel c4 van sporting almere ben 14 en laatste man ik ben al is gescout alleen het kwam niet goed uit ik ben fysiek heel sterk rust aan de bal en ben snel. Reageer
gast - 2014-11-10 22:09:11  
ik speel bij duno c2 ik wil gescout worden maar kan dat als je 4e klasse speeltReageer
gast - 2014-09-11 17:07:47  
Ik ben keper en ben aanvoerder en een meisje een ik wil heel graag gescout worden want ze zeggen dat ik heel Goed kan kepen vorige jaar speelde mij team (een heel meiden team) ook in een jongens competie dat deden we heel goed en nu wil ik graag hoger op komen het liefste bij ADO den haagReageer
gast - 2014-07-02 00:06:33  
Ik keeper en gescout voor FC KIPReageer
gast - 2014-04-16 17:49:14  
Iedereen zegt dat ik heel goed ik speel zowat iedereen van de tegenstander voorbij ik zeg het niet van me zelf datbik goed ben maar ik kan heel veel trucjes en heb 8x gescoord in 1 wedstrijd ben snel em mijn droom is om gescout te worden bij knvb FCTwente ik heb erg veel conditie wordt niet snel moe.Reageer
gast - 2014-04-14 16:45:13  
Hallo mensen om me heen zeggen dat ik een goede voetballer ben en dat ik best ver kan komen alleen ik heb hrt gevoel dt er nooit scouts komen ik zit in c1 van fcr Reageer
Reactie van gast - 2014-05-21 19:45:00  
Kijk bij men united (voor de oudere)Reageer
gast - 2014-03-31 16:06:08  
ik ben een meisje en ik ben heel erg goed. Niet alleen ik vind dat maar ook de mensen om mij heen. Ze zeggen dat ik het ver ga maken en ik wil ook dol graag gescout worden. Alleen ik ben nog niet gescout. Ik speel goed en ik heb in 7 wedstrijden 13 doelpunten gemaakt. Reageer
gast - 2014-03-23 15:42:57  
Ik ben keeper en ben gescout naar MVV MAASTRICHTReageer
gast - 2014-02-24 21:55:36  
tlentendagen zijn als loterijen je moet gewoon geluk hebben er zijn te veel jongens waardoor die scouts je verzien kunnen niet goed concentreren hoe goed je ook ben dus wat ik wil zeggen is dat talentendagen gewoon tijd verspillen is ja gewoon belachelijkReageer
gast - 2013-12-14 21:38:08  
Ik ben dit jaar gescout door alphense boys en woon zelfs in Amsterdam maar ik ga gewoon met de trein maar ik vroeg me af hoe je zo snel mogelijk naar een profclub kan gaan.Reageer
gast - 2013-10-11 00:09:21  
www.jongeroranje.nlReageer
gast - 2013-09-25 16:47:18  
Ik ben een meisje van twaalf ik wil graag gescout worden voor de KNVB. Ze hebben mij al wel opgezocht dus nu maar hopen! ;)Reageer
gast - 2013-09-22 00:20:10  
ik wil graag gescout worden door feyenoord rotterdam of graafschap doectichem hoe kan ik gescout worden ?Reageer
Reactie van gast - 2013-12-28 16:58:57  
Kerel dat hebben ze hierin helemaal uitgelegd leer lezenReageer
gast - 2013-09-10 20:44:01  
ik woon in berkel-enschot en ik speel bij jong brabant D1 ik was een keer bijna gescout en zeggen dat ik heel goed ben maar ben ik dan niet genoeg als ik niet gescout kan wordenReageer
gast - 2013-08-29 18:14:06  
ik speel bij Barcelona sinds mij 11de.Reageer
Reactie van gast - 2014-02-02 20:27:16  
mijn oma ookReageer
gast - 2013-08-20 10:16:44  
Nog een tip: kom veel aan de bal, heel veel zelfs. Zo lijk jij vanaf de buitenkant de beste en meest enthousiaste speler op het veld. Ik stond in het midden op het middenveld en speel nu bij Ajax. Hoe oud ik ben? 17 jaar. In welk team ik zat? A3. Mijn positie nu bij Ajax? Centrale middenvelder, aanvoerder, vrijetrappennemer, penaltynemer en ik heb zelfs een zakenwaarnemer. Sosm denk ik wel eens WTF. Maar ja ploegen zoals Fenerbahce in Turkije, de club waar Kuyt speelt heeft me al een contract aangeboden. 10000 per maand. Niet slecht. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. groet, TazinhoReageer
gast - 2013-08-20 09:59:18  
Nog een tip: kom veel aan de bal, heel veel zelfs. Zo lijk jij vanaf de buitenkant de beste en meest enthousiaste speler op het veld. Ik stond in het midden op het middenveld en speel nu bij Ajax. Hoe oud ik ben? 17 jaar. In welk team ik zat? A3. Mijn positie nu bij Ajax? Centrale middenvelder, aanvoerder, vrijetrappennemer, penaltynemer en ik heb zelfs een zakenwaarnemer. Sosm denk ik wel eens WTF. Maar ja ploegen zoals Fenerbahce in Turkije, de club waar Kuyt speelt heeft me al een contract aangeboden. 10000 per maand. Niet slecht. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. groet, TazinhoReageer
Reactie van gast - 2014-08-04 19:55:13  
Vriend, daar zit je helemaal niet. Je gaat naar de site en ziet dat de a3 niet bestaat én dat je helemaal nergens tussen staat. Reageer
gast - 2013-07-31 01:23:01  
Ik ben een goede voetballer en iedereen zegt dat ik goed ben. Het lijkt alsof er nooit een scout langs komt kijken in Eindhoven. Ben 15 jaar en zit in de B1 van VV WODAN Graag zou ik bij een profclub spelen. heb er alles voor over.Reageer
gast - 2013-07-26 12:06:04  
het zijn goeie tips doordat ben ik gescout Reageer
gast - 2013-07-07 18:02:25  
Ik zit bij dvov d4 en ik wil graag gescout worden bij het damesteam bij psv /Eindhoven kan ik da meschien bellen naar psv jeugd?Reageer
gast - 2013-07-02 18:33:35  
ik ben gescout voor ado den haag en ik ben pas 9 word 13 augustus 10 Reageer
Reactie van gast - 2013-09-13 16:31:25  
hoe dan Reageer
gast - 2013-06-01 21:46:57  
bij een talenttendagReageer
gast - 2013-05-12 18:18:33  
Ik woon in arnhem, kan ik dan als ik mischien naar vitesse bel ook een training mee mogen doen? Reageer
gast - 2012-12-26 17:18:25  
hoe kan ik gescout worden?Reageer
Reactie van gast - 2014-03-05 18:21:02  
jullie worden nietgescout op zoeen leeftijd. je bent nu minder geconcentreed met dingen dsn vroeger ik speel nu bij ajax d1 ik speelde eerst bij az maar ik ben overgeplaats opmdat ik verhuist ben. maar je kan het altijd nog proberen bij de talentendagen van jonger oranje . sucses. Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving